Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2015

Πορτογαλία: Ο Κοέλιο «έτοιμος για κυβέρνηση» χωρίς αυτοδυναμία

Πορτογαλία: Ο Κοέλιο «έτοιμος για κυβέρνηση» χωρίς αυτοδυναμίαΓλυκόπικρη νίκη για την κεντροδεξιά κυβέρνηση

Γλυκόπικρη νίκη κατάφερε ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσους Κοέλιου στις εκλογές, καθώς το κυβερνήτικο στρατόπεδο ήρθε μεν πρώτο όμως δεν κατάφερε να αποσπάσει την αυτοδυναμία: «Έτοιμος να κυβερνήσει» εμφανίζεται ο ίδιος, μετά από τρία χρόνια σκληρής λιτότητας και την έξοδο από το μνημόνιο...

Η δυνατότητα της αριστερής αντιπολίτευσης να τον μπλοκάρει στο Κοινοβούλιο προοιωνίζεται κίνδυνο πολιτικής αστάθειας καθώς η Λισαβώνα θα κληθεί να εφαρμόσει δύσκολο πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο κυβερνητικός συνασπισμός εξασφάλισε άνετο προβάδισμα αλλά έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Ο κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Πέντρο Πάσος Κοέλιο βρίσκεται στην εξουσία από το 2011.
Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα στο 80% των εκλογικών περιφερειών, ο κυβερνητικός συνασπισμός του Πέντρο Πάσος Κοέλιο εξασφαλίζει το 40,04% των ψήφων, έναντι του Σοσιαλιστικού Κόμματος που εξασφαλίζει το 31,65%. 

Το Μπλοκ της Αριστεράς εξασφαλίζει το 9,44% των ψήφων και η συμμαχία του Κομμουνιστικού Κόμματος με τους Πράσινους το 7,63%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: