Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Γιούνκερ: Πραγματικό κατόρθωμα Τσίπρα το σκληρό μνημόνιο - «Κυνική η ελληνική κυβέρνηση... Φόρτωσε στον ελληνικό λαό τη χειρότερη συμφωνία» [Βίντεο]

(EUROKINISSI)

ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ: ΝΟΜΙΖΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΟΜΑΞΕΙ ΤΟ GREXIT

Η συμφωνία της Αθήνας με τους Ευρωπαίους έχει υπογραφεί εδώ και δύο μήνες, γίνονται τα πρώτα βήμα για την υλοποίησή της, αλλά το παρασκήνιο πριν από την επίτευξή της παραμένει αξέχαστο.

Για αυτό μίλησαν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Πιερ Μοσκοβισί, στο...
γαλλογερμανικό ντοκιμαντέρ του ARTE, με τον πρώτο να χαρακτηρίζει πραγματικό... κατόρθωμα του Αλέξη Τσίπρα το σκληρό τρίτο μνημόνιο και τον δεύτερο να θυμάται ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν στη θέση του ως... διακοσμητικός και για να μην διαπραγματευτεί.
«Αναρωτιόμουν κάποιες φορές, αλλά όχι πραγματικά, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν μια κυβέρνηση κυνική. Είναι ένα εξαιρετικό κατόρθωμα από την μια οι Έλληνες με φόντο μια αντιευρωπαϊκή προπαγάνδα απέρριψαν ένα κείμενο και ένα μήνα μετά η Ελληνική κυβέρνηση να προτείνει ένα κείμενο πολύ πιο σκληρό απ' αυτό που απέρριψε ο ελληνικός λαός. Είναι ένα πραγματικό κατόρθωμα», είπε μεταξύ άλλων ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα δεν είχε στρατηγική. «Ποτέ δεν κατάλαβα την στρατηγική της Ελλάδας και πιστεύω πολύ ειλικρινά μετά απ' όσα ζήσαμε ότι η Ελλάδα δεν είχε πραγματική στρατηγική. Η στρατηγική και τα σχέδια καταστρώνονταν μέρα με την ημέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Πιερ Μοσκοβισί από την άλλη, τόνισε πώς η ελληνική κυβέρνηση πίστευε ότι θα τρομάξει τους Ευρωπαίους με ένα ενδεχόμενο Grexit. «Ηθελαν να μας οδηγήσουν έως το τέλος Ιουνίου με το ρολόι στο χέρι ελπίζοντας ότι το Grexit να μας τρομάξει αρκετά ώστε να κάνουμε υποχωρήσεις στο χρέος και σε κάποιες εμβληματικές μεταρρυθμίσεις. Αυτή ήταν η τακτική τους και ο Βαρουφάκης ήταν εδώ για να μην διαπραγματευτεί», είπε ο Γάλλος Ευρωπαίος Επίτροπος επί των Οικονομικών, χαρακτηρίζοντας μάλιστα διακοσμητικό το ρόλο του πρώην υπουργού Οικονομικών, από κάποιο σημείο και μετά.
Μάλιστα, δεν παρέλειψε να ρίξει τα βέλη του και στον Νίκο Παππά, καταλογίζοντάς του ευθύνες γιατί η συμφωνία δεν επιτεύχθηκε στα τέλη Ιουνίου. «Περάσαμε σχεδόν 24ωρες κλεισμένοι κι εδώ χάσαμε σίγουρα μια ευκαιρία. Πιστεύω ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πρόθυμος να διαπραγματευτεί όμως κάθε φορά ο Παππάς του έλεγε ''Οχι κύριε πρωθυπουργέ δεν μπορείτε να υποχωρήσετε εδώ, δεν μπορείτε ξεκινήσετε απ' αυτή την βάση''. Επανέρχονταν λέγοντας: ''Δεν μπορώ ξεκινάω απ' αυτή τη βάση''», ανέφερε ο Μοσκοβισί.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: