Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Η ΕΥΠ ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ! Μέσω Facebook οι δουλέμποροι στέλνουν πρόσφυγες στον Έβρο


Μέσω Facebook φέρεται να οργανώθηκε, η μαζική μετακίνηση Σύρων προσφύγων από τα τουρκικά παράλια προς στην Ανδριανούπολη με σκοπό την είσοδο στην Ελλάδα.

«Crossing no more» είναι ο τίτλος της κοινότητας στο Facebook, μέσω της οποίας φέρεται να οργανώθηκε, η χθεσινή μαζική μετακίνηση Σύρων προσφύγων από τα τουρκικά παράλια προς την Αδριανούπολη, με απώτερο σκοπό την είσοδό τους στην Ελλάδα από τα χερσαία σύνορα στον Εβρο...

Ο τέως υπουργός, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ζητούσε 56.000 ευρώ από την ηγεσία της Αστυνομίας προκειμένου να εκμισθώσει σκαπτικά μηχανήματα του Στρατού Ξηράς και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επισκευής του φράκτη.

Το συγκεκριμένο φόρουμ αριθμεί χιλιάδες μέλη και περιέχει αναρτήσεις, όπως η ακόλουθη: «Εμείς, εννοώ οι πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ αποφασίσαμε να συγκεντρωθούμε κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα και να εισέλθουμε στην ευρωπαϊκή επικράτεια την 15η Σεπτεμβρίου για να αποφύγουμε τις βάρκες του θανάτου…».


Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», αναφορά στο θέμα έκανε σε ομιλία του στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κ. Αντόνιο Γκουτιέρες. Για το θέμα ενημερώθηκαν τόσο η ΕΛ.ΑΣ. όσο και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ενώ φέρεται ότι ειδοποιήθηκε και η τουρκική πλευρά. Συνοριακοί φύλακες, σύμφωνα με την εφημερίδα, αποκάλυψαν ότι η πληροφορία σχετικά με την επικείμενη προσπάθεια μαζικής εισόδου προσφύγων και μεταναστών μέσω του Έβρου περιήλθε σε γνώση τους προ τεσσάρων περίπου ημερών.



Προσέθεσαν ακόμα ότι αποφασίστηκε να ενισχυθεί άμεσα με επιπλέον προσωπικό η Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας, υπό το φόβο, η είσοδος στην ελληνική επικράτεια να επιχειρηθεί από το σημείο του φράχτη που υπέστη μερική κατάρρευση λόγω βροχοπτώσεων, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, αξιωματούχοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης αφήνουν σαφείς αιχμές κατά του τέως υπουργού Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου κατηγορώντας τον ουσιαστικά ως υπαίτιο για τη μη επισκευή του φράκτη στο σημείο όπου είχε υποστεί φθορές λόγω βροχοπτώσεων.
Ο τέως υπουργός, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ζητούσε 56.000 ευρώ από την ηγεσία της Αστυνομίας προκειμένου να εκμισθώσει σκαπτικά μηχανήματα του Στρατού Ξηράς και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επισκευής του φράκτη.

Για το θέμα μάλιστα φέρεται να υπάρχει αλληλογραφία μεταξύ του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και του επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Μετά την αποχώρηση Καμμένου και την ανάληψη καθηκόντων υπηρεσιακού υπουργού Εθνικής Αμυνας από τον κ. Ιωάννη Γιάγκο η διαδικασία έχει επανεκκινήσει. Μάλιστα οι εργασίες δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν και εντός των ημερών.
Για την μαζική είσοδο προσφύγων υπήρχαν σχετικά δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο.



Η εφημερίδα Zaman ανάρτησε στην ιστοσελίδα της δημοσίευμα με τίτλο «οι Σύροι ξεκίνησαν την “πορεία ελπίδας” προς την Ευρώπη στον αυτοκινητόδρομο ΤΕΜ» το οποίο ανέφερε ότι «μετά είδηση που διαδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι η Ελλάδα θα δεχθεί Σύρους πρόσφυγες, κύμα Σύρων κατευθύνεται προς την Αδριανούπολη μέσω του αυτοκινητόδρομου ΤΕΜ και του οδικού δικτύου D – 100».
Παρόμοιο δημοσίευμα αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Hurriet»: «Περίπου 3.000 Σύροι πρόσφυγες που ήρθαν σε μεταξύ τους επικοινωνία μέσω ίντερνετ φθάνουν στην Ανδριανούπολη με μισθωμένα πούλμαν και Ι.Χ. Η αστυνομία τους ανέκοψε κατόπιν εντολής του υπουργείου Εσωτερικών».


Δεν υπάρχουν σχόλια: