Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

CNBC: Γιατί οι πρώτες 100 μέρες της νέας κυβέρνησης θα καθορίσουν τη μοίρα της Ελλάδας

Στην κρισιμότητα των 100 πρώτων ημερών της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει το CNBC, λίγες ώρες μετά τον εκλογικό θρίαμβο του Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα το οποίο υπογράφει ο Νάσος Κουκάκης, ο νέος κυβερνητικός σχηματισμός έχει περιθώριο 100 ημερών προκειμένου να...
εφαρμόσει μία σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα καθορίσουν τη μοίρα της Ελλάδας.
Τις επόμενες εβδομάδες, η κυβέρνηση θα πρέπει να καταρτίσει το προσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2016 αλλά και να διαμορφώσει την τριετή δημοσιονομική στρατηγική της χώρας.
Παράλληλα, θα πρέπει να εστιάσει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος, στη συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων, στις ιδιωτικοποιήσεις και κυρίως, στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Eπικαλούμενο δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, το CNBC μεταδίδει ότι ο κ. Τσίπρας σκοπεύει να συγκροτήσει ειδικό χαρτοφυλάκιο για τον συντονισμό της εφαρμογής του προγράμματος στήριξης.
Στο μεταξύ, τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων κατέγραψαν νέα πτώση την Δευτέρα, με το 10ετές να υποχωρεί κατά μία μονάδα βάσης, στο 8,22% , το οποίο αποτελεί και το χαμηλότερο εντός του 2015.
Σχετικά με τον αντίκτυπο του εκλογικού αποτελέσματος στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, εκτιμά ότι δημιουργεί μία θετική αύρα στο… καταθλιπτικό χρηματιστήριο.
Η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεπάγεται τον άμεσο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, γεγονός που εγγυάται την άμεση εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το τρίτο μνημόνιο.
«Όλα αυτά συμβάλλουν στην εμπέδωση της σταθερότητας και στην αύξηση της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας» διαμηνύουν χρηματιστηριακές πηγές, μιλώντας στο CNBC.
Πάντως, το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης σπεύδει να διευκρινίσει ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι πολιτικά και κοινωνικά, αρκετά δύσκολη για κάθε κυβέρνηση.
«Αυτό ευλόγως εγείρει ερωτηματικά σχετικά με τις αντοχές της νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας» τονίζεται χαρακτηριστικά.
Με τα επίπονα μέτρα να αναμένεται να δοκιμάσουν τις αντοχές της κυβέρνησης, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Τσίπρας αργά ή γρήγορα θα αναζητήσει νέους συμμάχους, προκειμένου να διευρύνει την πλειοψηφία που διαθέτει.
Άλλωστε, υπενθυμίζει το CNBC, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο ΣΥΡΙΖΑ φλέρταρε ανοιχτά με το ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας ορθάνοιχτη την πόρτα της συνεργασίας.
Το χρέος
Ενώ οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να φέρει εις πέρας ο Τσίπρας θα βρεθούν στο επίκεντρο τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της είναι πιθανόν να αρχίσουν εκ νέου για το ακανθώδες θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Το χρέος ως προς το ΑΕΠ στην Ελλάδα, σημειώνει το CNBC, είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη και εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 180,2% το 2015.
Ενώ η Ελλάδα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν υποστηρίξει ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι κρίσιμη για τη χώρα, η Γερμανία και τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης αρνούνται να δώσουν στην Ελλάδα μεγαλύτερα περιθώρια σχετικά με το χρέος, φοβούμενοι ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο για άλλες υπερχρεωμένες χώρες της ζώνης του ευρώ.
Όπως σημειώνει η Carsten Brezski, οικονομολόγος της ING, οι συζητήσεις για το χρέος θα πρέπει να λάβουν χώρα αργά ή γρήγορα.
«Πρέπει να υπάρξει συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα», ανέφερε σε δηλώσεις της στο CNBC.
«Υπάρχουν οι μεταρρυθμίσεις και αυτές είναι κάτι που ο Τσίπρας θα πρέπει να εφαρμόσει, όμως το μεγάλο ζήτημα είναι η ελάφρυνση του χρέους και αυτό είναι κάτι που θα επανέλθει στην ευρωπαϊκή ατζέντα», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: