Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Οδομαχίες ανάμεσα σε σώματα ασφαλείας και μετανάστες

Πεδίο μάχης η Μυτιλήνη - Οδομαχίες ανάμεσα σε σώματα ασφαλείας και μετανάστες - Κεντρική Εικόνα
Πολλές εκατοντάδες Αφγανοί επεχείρησαν να μπουν στο λιμάνι και να εισβάλουν χωρίς ταυτοποίηση και χωρίς εισιτήριο στο πλοίο 
- Από τις συγκρούσεις τραυματίσθηκαν δυο άνδρες του Λιμενικού Σώματος και τρεις μετανάστες και πρόσφυγες.
Μάχες σώμα με σώμα στο λιμάνι της Μυτιλήνης, αλλά και στον καταυλισμό του Καρά - Τεπέ όλη μέρα σήμερα, ανάμεσα...
στις ειδικές δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος και κυρίως Αφγανών μεταναστών και Αράβων προσφύγων.
Οι μεν Αφγανοί διεκδικούν ισότιμη μεταχείριση με τους Άραβες και κυρίως Σύρους πρόσφυγες, οι δε δεύτεροι απαιτούν άμεση αποχώρηση τους από το νησί. Όλα αυτά βέβαια έχουν σαν αποτέλεσμα οι προσπάθειες καταγραφής να μην αποδίδουν και χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες να συνωστίζονται χωρίς δυνατότητα αποχώρησης από το νησί.
Τα πρώτα επεισόδια ξεκίνησαν νωρίς σήμερα το πρωί με την άφιξη του "Ελευθέριος Βενιζέλος". Πολλές εκατοντάδες Αφγανοί επεχείρησαν να μπουν στο λιμάνι και να εισβάλουν χωρίς ταυτοποίηση και χωρίς εισιτήριο στο πλοίο. Το γεγονός αντιμετωπίστηκε από δυνάμεις των ΜΑΤ που αναχαίτισαν τους Αφγανούς, οι οποίοι ανέμιζαν και μια σημαία του Αφγανιστάν!
Ακολούθησε η προσπάθεια να διοχετευτεί μεγάλος αριθμός Σύρων προσφύγων στον καταυλισμό του Καρά - Τεπέ, απ’ όπου θα έπαιρναν αμέσως το απαραίτητο δικαιολογητικό ώστε να επιστρέψουν στο λιμάνι και να επιβιβαστούν στο... άδειο "Ελευθέριος Βενιζέλος". Και εκεί υπήρξαν συγκρούσεις από ομάδες νεαρών Αράβων που προσπαθούσαν να μπουν στον περίκλειστο χώρο του λιμανιού και να επιβιβασθούν πρώτοι στα λεωφορεία προς τον καταυλισμό.
Μισή ώρα αφ ότου ξεκίνησε, διακόπηκε η καταγραφή, όταν μεγάλες ομάδες νεαρών επιτέθηκαν στο χώρο της καταγραφής ζητώντας να προηγηθεί η δική τους καταγραφή, με αποτέλεσμα να διακοπεί. Από τις συγκρούσεις τραυματίσθηκαν δυο άνδρες του Λιμενικού Σώματος και τρεις μετανάστες και πρόσφυγες.
Πολλοί ακόμα τραυματίες κυρίως γυναίκες και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα από το συνωστισμό στο λιμάνι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
Περί τις 7 το απόγευμα αναχώρησε τελικά από τη Μυτιλήνη το "Ελευθέριος Βενιζέλος" με 2.500 επιβαίνοντες. Άλλοι 400 μετανάστες και πρόσφυγες πρόκειται να επιβιβασθούν στο "Αριάδνη" προς Πειραιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: