Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΟ ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ ΤΣΙΠΡΑ – ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΣΤΟ ΝΤΙΜΠΕΪΤ! Δείτε ποιος κέρδισε στα σημεία


Διαβάστε παρακάτω τα βασικά σημεία των απαντήσεων των κκ. Τσίπρα και Μεϊμαράκη. 


Τα συμπεράσματα δικά σας…



Οι απαντήσεις του Αλέξη Τσίπρα

ΠΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΑΝΕΡΓΙΑ)
- Σε αυτό το εξάμηνο η ελληνική κυβέρνηση έδωσε μια μεγάλη μάχη.
- Εξοικονομήσαμε 20 εκ, ευρώ σε μέτρα, εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση μέχρι το 2019 με 86 εκ. ευρώ, με χαμηλότερο επιτόκιο από την προηγούμενη κυβέρνηση.
- Πήραμε τη δέσμευση για το χρέος. Σε αυτή την μάχη δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε ένας μέρος του προγράμματός μας. Πιστεύω θα τα καταφέρουμε στο μέλλον.
- Σε αυτή την μάχη, με ασύμμετρες δυνάμεις απότ ο εξωτερικό, υπήρξαν επιλογές που έδωσαν δυναμική, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, Στην πορεία υπήρξαν λάθη. Τα διορθώσαμε (ερώτηση για Βαρουφάκη).

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (Διοίκηση – κοινωνική πολιτική)
- Η συμφωνία είχε συγκεκριμένους συμβιβασμούς. Ο λαός θυμάται τι έχει φέρει η κυβέρνηση Σαμαρά, και τι καταφέραμε εμείς. Υλοποιήσαμε την υπόσχεσή μας για τις 100 δόσεις. Υλοποιήσαμε την υπόσχεση για την αντιμετώπσιη της ανθρωπιστικής κρίσης. Καταφέραμε να αφήσουμε ανοιχτό παράθυρο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, να μην καταργήσουμε το ΕΚΑΣ. Πότε θα μπορύσουμε να φέρουμε κάτι καλύτερο; Ακούω τον αρχηγό της Ν.Δ., να λέει πως άλλα υποσχεθήκαμε και άλλα κάναμε. Εμείς δεν παραδοθήκαμε, δώσαμε μάχη.
- Ο ΕΝΦΙΑ είναι παράλογος φόρος που θεσμοθετήθηκε επί ημερών Ν.Δ. επειδή δεν διαπραγματεύτηκε. Θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί, αλλά αυτό θα γίνει μετά, γιατί είχαμε να κάνουμε με ασύμμετρες δυνάμεις.


ΤΡΙΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ)
- Συγκριτικό πελονέκτημα είναι η γνώση, το έμψυχο δυναμικό αυτό του τόπου. Πρέπει να επεδύσουμε στην παιδεία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε όλο το πλαίσιο, να θρέψουμε καρπούς για το μέλλον.
- Συμφωνούμε να δώσουμε τη δυνατότητα να υπάρξουν στα πανεπιστήμια ερευνητικά κέντρα, να αναπτύσσονται καινοτομίες στην έρευνα, υπάρχει μεγαλύτερη αποδοτικότητα.
- Είμαστε αντίθετοι όμως στην παράδοση της εκπαιδευτικής ικανότητας στην αγορά.
- Να δούμε το νόμο Μπαλτά. Οι αλλαγές να γίνουν με διάλογο αλλά χωρίς προκαταλήψεις. Είμαστε υπέρ της ανάγκης να υπάρξουν πειραματικά σχολεία παντού, αλλά δεν πρέπει να απονώσεις τους καλούς μαθητές, γιατί έτσι θα χάσουν τα άλλα σχολεία. 

ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ)
- Σε αυτό το θέμα φτάνει με την υποκρισία. Στοχευμένα δεχθήκαμε επιθέσεις, σε 7 μήνες φτιάξαμε χαρτοφυλάκια για την μεταναστευτική πολιτική.  Φτάνει με την υποκρισία όταν το Αιγαίο ξεβράζει τρίχονα παιδιά. Μας κατηγορούν τα κόμματα όλα, ότι εμείς καλούμε τους πρόσφυγες. Βρισκόμαστε σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Παραλάβαμε το τίποτα. Το θέμα το βάλαμε στην Ε.Ε., αλλάξαμε την αλλαγή πολιτικής. Η Ε.Ε. ήταν αμήχανη, πήραμε 455 εκ ευρώ, φτιάξαμε κέντρα υποδοχής, αυτό το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με λακσιμό.
- Φτάνει πια! Η υπηρεσιακή κυβέρνηση κινείται στα βήματα της δικής μας κυβέρνησης. Ο κ. Μπουζάλας ήταν επιλογή δική μου. Μην φορτώσετε σε εμάς τι συμβαίνει όταν η ΝΔ. μας είχε αφήσει το απόλυτο μηδέν. Ψυχραιμία, όχι λαϊκισμός.

ΠΕΜΠΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑ)
- Η επανακκίνηση ελληνορωσικών σχέσων ήταν πράξη ευθύνης. Επανακινήσαμε τη σχέση μας, ποτέ δεν πήγα να ζητήσω χρήματα από την Ρωσία. Όλοι γνωρίζουμε πως η Ελλάδα είναι υπερχρεωμένη, δεν μπορεί να ζητάει κάλυψη από εταίρους που είναι εκτός πλασιίου της Ε.Ε.
Πήγαμε παντού. Η χώρα μας πρέπει να είναι ενεργεικός κόμβος. Αυτός ήταν ο στόχος μας.
- Η χώρα απέκτησε πλήρως σοβαρότητα στα εξωτερικά θέματα

ΕΚΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (ΕΛΕΥΘΕΡΗ)
- Χαίρομαι για την ερώτηση που μου κάνετε για τα ΜΜΕ. Το ντιμπέιτ διεξάγεται στην ΕΡΤ γιατί το το κόμμα το κ. Μεϊμαράκη ήθελε να φιμώσει την ελληνική ραδιοτηλεόραση.
Πρέπει να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία και στην αδικία. Δεν μπορούν να μην πληρώνουν κάποιοι και να δανείζονται. Πήραμε το κόστος να αψηφήσουμε τον πόλεμο από τα ΜΜΕ, διότι ζητήσαμε να πληρώσουμε τα χρωστούμενα. Γιατί κ. Τρέμη αντιδράτε; Έχετε τη μύγα και μυγιάζεστε; (ακολουθεί πανικός). Πράγματι είναι καλό να ανεβαίνει ο διάλογος. Θα προχωρήσει η διαδικασία δημοπράτησης αδειών. Έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο. Αδικίες δεν θα κάνουμε, δεν θα εκδικηθούμε κανένα.



Οι απαντήσεις του Ευάγγελου Μεϊμαράκη

ΠΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΑΝΕΡΓΙΑ)
* Το 2012 είπανε πολλά. Πολλά από αυτά τα πράξαμε και επιδιώξαμε να πράξουμε
* Δεν είχαμε αυτοδυναμία. Ημασταν σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ
* Οι πολίτες μας κρίνουν με βάση το πως συνεργαστήκαμε και το πως πήγε η χώρα
* Όταν παραδώσαμε τη χώρα, η οικονομία ήταν πολύ καλύτερη από ό,τι είναι τώρα
* Εάν ο βίος της προηγούμενης δεν είχει διακοπεί βιαίως θα είχαμε υλοποιήσει τις δεσμεύσεις μας
* Εμείς δεν έχουμε υποσχεθεί ότι θα σκίσουμε το μνημόνιο όπως έκανε ο κ. Τσίπρας
* Εάν κ. Τσίπρας δεν είχε διακόψει βιαίως το βίο της κυβέρνησης θα είχαμε ολοκληρώσει αυτα που είχαμε πει


ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (Διοίκηση και κοινωνική πολιτική)
* Είναι αλήθεια οτι τα μέτρα που έφερε ο κ. Τσίπρας να ψηφίσουμε στο τρίτο μνημόνιο είναι το μόνο νέο που έφερε αυτούς τους 7 μήνες
* Πάντα μια συμφωνία κρίνεται από το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα είναι πολύ πιο επώδυνο από ό,τι εάν έφερνε τη συμφωνία νωρίτερα.
* Ο κ. Τσίπρας διώχνει τις επενδύσεις
* Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να βρει μηχανισμούς καταπολέμησης της μαυρης εργασιας
* Θα καταφέρουμε ανοίγοντας τις δουλειές να υπάρξουν εισφορές.
* Εάν ο ελληνικός λαός μας δώσει την εντολή και είμαστε το πρώτο κόμμα θα σχηματίσω κυβέρνηση συνεργασίας σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα που δεν θέλει ούτε να με δει, ούτε να νε συναντήσει.


ΤΡΙΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ)
* Θέλουμε την αναθεώρηση του Συντάγματος να να μην υπάρχουν μη κρατικά πανεπιστήμια
* Ο κ. Τσίπρας καταργεία τα πρότυπα σχολεία εμείς θέλουμε ένα σε κάθε νομό
* Ο κ. Τσίπρας ό,τι ιδιωτικό ακούει το μισεί, θέλει να το φορολογήσει
* Έχουμε απαγορεύσει τις αποσπάσεις των εκπαδευτικών, απαντησε σε ερώτηση σχετικά με τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών.

ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ)
* Το μεταναστευτικό είναι μεγάλο πρόβλημα
* Δεβ είδα όλη αυτή την ευαισθησία όταν όλο αυτό τον καιρό λέγαμε ότι περιμένουμε εκατομύρια μεταναστών από την Τουρκία
* Μην χάσουμε κανά νησάκι επειδή ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα
* Είναι γνωστές οι θέσεις μας για το μεταναστευτικό. Καλά θα κάνουν τα κόμματα να μην υπόσχονται

ΠΕΜΠΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑ)
* Ο κ. Μεϊμαράκης ερωτηθείς για την υπόθεση των υποβρυχίων, απάντησε ότι έχει γίνει εξεταστική επιτροπή στη Βουλή και ότι έχει βγει το σχετικό πόρισμα.
* Ο κ. πρωθυπουργός δεν έδωσε απάντηση για τα θαλάσσια σύνορα
* Στην εξωτερική πολιτική, ο κ. Τσίπρας άφησε τη χώρα χωρίς κανένα σύμμαχο και δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για τίποτα στο μέλλον.

ΕΚΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (ΕΛΕΥΘΕΡΗ)
Ερωτηθείς για τις μελλοντικές συνεργασίες και για το εάν θα συνεργαστεί με τον κ. Τσίπρα, ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε ότι έχει καταλάβει ότι εάν δεν έχουμε τις συνεργασίες που απαιτούνται δεν μπορούμε να βγούμε μόνοι μας από την κρίση και τα μνημόνια. «Δεν θέλει; Τι να κάνουμε;» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας «τσίπρας ίσον μόνιμες εκλογές»


Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΣΙΠΡΑ-ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ
Τσίπρας σε Μεϊμαράκη: Στις τοποθετήσεις του ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως εμείς χρεώσαμε τη χώρα επιπλέον 90 δισ. ευρώ. θα ήθελα να εξηγήσω πως τα 86 δισ. ευρώ δεν είναι καθαρός δανεισμός και δεν επιβαρύνει το χρέος, γιατί ανακυκλώνει τα τοκοχρεολύσια που εσείς μας φορτώσατε. Δεύτερον είπατε πως δεν υπάρχει διαπραγμάτευση του χρέους. Αυτό δεν ισχύει. Υπάρχει σε δηλώσεις του Ντράγκι που μιλάει για διευθέτηση του χρέους αλλά και στο EuroWorking Group. Άρα ποιος είναι ικανότερος να διαπραγματευτεί; Εσείς που λέτε ότι δεν υπάρχει;» ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Από την πλευρά του ο αρχηγός της ΝΔ απάντησε: «Φεσώσατε τη χώρα 90 δισ. 25 δισ. είναι το κλείσιμο των τραπεζών για το δημοψήφισμα. Όσο πιο μεγάλο δάνειο πάρετε, τόσο σκληρότερα μέτρα θα πρέπει να πάρετε. Τρίτον, κάποιος αρχηγός που δεν έχει καταλάβει κι άλλες φορές που έλεγε ψέματα είπε κάποια πράγματα. Γιατί μας τα λέει τώρα; Επειδή φαίνεται μένει εκτός Βουλής, έχει παλαβώσει»!


Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ
«Κοιτώ τους Έλληνες πολίτες στα μάτια και τους καλώ να καταλάβουν πως πολύ ακριβά πληρώσαμε τη διαμαρτυρία και την αποχή. Έτσι ήρθε στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς ακολουθούμε το μεσαίο δρόμο. Γνωρίζω την οικονομία. Δικηγορούσα από μικρός κι ακόμα δικηγορώ. Ποιος θα φέρει επενδύσεις; Ποιος θα φέρει δουλειά; Προτείνω να σκεφτούν και να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία».



Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ
«Στις 25 Γενάρη ξεκινήσαμε μια προσπάθεια να αλλάξουμε την Ελλάδα. Πήγαμε κόντρα σε θεούς και δαίμονες. Δώσαμε στιγμές ανάσας στον ελληνικό λαό. Τα βάλαμε με ισχυρούς και ανοίξαμε δρόμους. Την κρίσιμη στιγμή βάλαμε το λαό στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, δεν του είπαμε ψέματα. Κάποιοι λένε ότι οι μάχες τελείωσαν, όμως οι μάχες είναι μπροστά μας. Τώρα είναι η ευκαιρία να ξεμπερδέψουμε με το παλιό, τη διαφθορά. Είναι στο χέρι μας να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω».

Δεν υπάρχουν σχόλια: