Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Νέα δημοσκόπηση: Εκλογικό θρίλερ με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

(SOOC/ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ)

Το απόλυτο εκλογικό θρίλερ καταγράφει νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στην οποία η Νέα Δημοκρατία έχει προβάδισμα μισής μονάδας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, η οποία διεξήχθη πριν από και την επομένη του ντιμπέιτ... μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη (14-15 Σεπτεμβρίου) καταγράφεται ανατροπή της εικόνας που είχε η προηγούμενη έρευνα του ΠΑΜΑΚ, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προβάδισμα μίας μονάδας έναντι της Νέας Δημοκρατίας (28,5%- 27,5%).
Συγκεκριμένα, στη νέα δημοσκόπηση, η ΝΔ συγκεντρώνει το 30% στην πρόθεση ψήφου, με τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση με 29,5%. 
Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή, με 6,5%, παρουσιάζοντας απώλεια μίας ποσοστιαίας μονάδας σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση. 
Στην τέταρτη θέση είναι το ΚΚΕ (5,5%), με μικρή διαφορά από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι (5%), ενώ ακολουθεί η Ενωση Κεντρώων με 4%. 
Οριακά φαίνεται να μπαίνει στη Βουλή η Λαϊκή Ενότητα (3%), ενώ εκτός μένουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες (2,5%). 
Ταυτόχρονα, μειωμένο εμφανίζεται το ποσοστό των αναποφάσιστων, από 8% σε 6%.
Στην ίδια έρευνα, ο όγκος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνει ότι δεν θα προσέλθει στις κάλπες φαίνεται ότι αποτελεί μία από τις αδυναμίες της Κουμουνδούρου, καθώς η εκροή φτάνει στο 28,5%, έναντι του μόλις 8% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό της ΝΔ. Πάντως πως το ποσοστό αποχής των υποστηρικτών και των δυο μεγάλων κομμάτων εμφανίζεται ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα.

Κανένας από τους αρχηγούς των δυο κομμάτων δεν φαίνεται να εμπνέει βεβαιότητα στο λαό, καθώς μόλις το 32% των ψηφοφόρων δηλώνει ότι θα του έδινε περισσότερη σιγουριά για το μέλλον μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 31% απαντά πως θα ήταν πιο σίγουρο για τη συνέχεια με μια κυβέρνηση υπό τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Την προτίμηση των περισσότερων, σε ποσοστό 34,5%, αποσπά με αυθόρμητες απαντήσεις μια άλλη λύση.
Σε ό,τι αφορά το ντιμπέιτ, φαίνεται πως η τηλεμαχία των δύο αρχηγών κομμάτων δεν επηρέασε ιδιαίτερα το εκλογικό σώμα. Το 69% δήλωσε ότι παρακολούθησε το ντιμπέιτ, έναντι του 31% που απάντησε αρνητικά, αλλά το 74% δήλωσε ότι η τηλεοπτική κόντρα τον άφησε αδιάφορο και το 19% ότι τον βοήθησε να αποφασίσει για τις εκλογές.
Το 31% απαντά ότι νικητής του ντιμπέιτ ήταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και το 30,5% ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά το 34,5% απάντησε «κανένας από τους δύο». Ο πρόεδρος της ΝΔ φαίνεται ότι έπεισε περισσότερο τους άνδρες (36,5% έναντι 29,% του κ. Τσίπρας), ενώ ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είχε μεγαλύτερη απήχηση στις γυναίκες (32,5% έναντι 26% του κ. Μεϊμαράκη).
Στο κρίσιμο μέτωπο των αναποφάσιστων – που ήταν ο βασικός στόχος των δυο αρχηγών – η ξεκάθαρη πλειοψηφία εκτίμησε πως κανένας δεν αναδείχτηκε νικητής στο debate. Μικρό πλεονέκτημα πάντως φαίνεται ωστόσο ότι κέρδισε ο κ. Τσίπρας, που χρίστηκε νικητής από το 25,5% των αναποφάσιστων, έναντι 18% για τον κ. Μεϊμαράκη.
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: