Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Αμερικανοί αναλυτές: Ο Μεϊμαράκης κερδίζει γιατί δείχνει πιο ανθρώπινος

Αμερικανοί αναλυτές: Ο Μεϊμαράκης κερδίζει γιατί δείχνει πιο ανθρώπινοςΛίγες ημέρες πριν την κρίσιμη εκλογική μάχη η διάσημη αμερικανική εταιρία ανάλυσης πολιτικού ρίσκου Teneo Intelligence, που παρακολουθεί στενά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αναφέρεται στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Στην ανάλυση της αναδεικνύει σε σημαντικό παράγοντα τους αναποφάσιστους αφού όπως αναφέρει, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 8% - 10% των ψηφοφόρων δηλώνει αναποφάσιστο, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία βρίσκονται κοντά στις μετρήσεις...

Στο μεταξύ, οι αναλυτές βλέπουν πως η ΝΔ έχει ανακτήσει τη δημοτικότητά της, κυρίως στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος δείχνει πιο «ανθρώπινος», χρησιμοποιεί αργκό στις ομιλίες του και δεν δείχνει φιλόδοξος.


Η Teneo Intelligence επισημαίνει πως το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα, καθώς ενδέχεται να επηρεαστεί το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα «αν οι νέοι αποφασίσουν να μείνουν στο σπίτι».
Όπως εξηγεί η εταιρία ανάλυσης αυτό μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι ψηφοφόροι «δείχνουν να μην ενδιαφέρονται, με την απογοήτευση και την απάθεια να κυριαρχούν».

Όλα αυτά ενώ η προεκλογική καμπάνια των κομμάτων δε δείχνει να επηρεάζει σημαντικά τους ψηφοφόρους και ενώ το κλίμα στη χώρα, όπως παρατηρεί η εταιρία, δεν προμηνύει σε καμία περίπτωση πως την ερχόμενη Κυριακή θα διεξαχθούν εκλογές.

Στην ανάλυση γίνεται εκτενής αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. 
]Σύμφωνα με την Teneo ο Αλέξης Τσίπρας έχει χάσει τη λάμψη του και πλέον δεν εμπνέει τους ψηφοφόρους καθώς απέτυχε σε σημαντικούς τομείς όπως η καταπολέμηση της διαφθοράς. Ένα ακόμα αρνητικό στοιχείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν ανέδειξε νέα πρόσωπα αυτούς τους μήνες με αποτέλεσμα στις λίστες να βρίσκονται οι ίδιοι. «Δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι αποφασισμένος να κερδίσει τις εκλογές» αναφέρει χαρακτηριστικά. Η αποτυχία να σημειώσει πρόοδο στον αγώνα κατά της διαφθοράς, έχει απομακρύνει πολλούς από εκείνους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές, επισημαίνει η εταιρία ανάλυσης.

Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, πάντως, η Teneo Intelligence προβλέπει πως όποιο κόμμα επικρατήσει θα χρειαστεί να συγκυβερνήσει για να σχηματιστεί κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Επομένως, ο νικητής θα αναγκαστεί να αναζητήσει συμμάχους, καθώς όπως αναφέρει η εταιρία ανάλυσης φαντάζει αδύνατη μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ.

«Ενώ ο Τσίπρας έχει απορρίψει οποιαδήποτε συμφωνία με την ΝΔ ως αφύσικη, ο Μειμαράκης μοιάζει να είναι περισσότερο ανοιχτός στην ιδέα, αλλά με την προϋπόθεση ότι ο κ. Τσίπρας δε θα είναι και πάλι πρωθυπουργός. 
Πέραν αυτού, μία κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού μπορεί να δώσει στη νεοφασιστική Χρυσή Αυγή τον τίτλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι που αμφότεροι ΣΥΡΙΖΑ, και ΝΔ θέλουν να αποφύγουν», αναφέρει έκθεση της Teneo Intelligence.
Όλα αυτά, οδηγούν στο συμπέρασμα πως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι δείχνουν οι πιο πιθανοί σύμμαχοι είτε για το κόμμα του κ. Τσίπρα, είτε για το κόμμα του κ. Μεϊμαράκη.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: