Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΓΡΙΟ «ΞΥΛΟ» ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ-ΚΟΝ ΜΠΕΝΤΙΤ: «Ξέρεις γιατί σε έδιωξαν από ΥΠΟΙΚ;»


Οι δύο προσωπικότητες κλήθηκαν, στο πλαίσιο εκδήλωσης της Monde, να απαντήσουν στο ερώτημα: «Η Ευρώπη σκότωσε την Αριστερά;»

Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, η μεγάλη αίθουσα στο υπόγειο της Οπερας της Βαστίλλης, στο Παρίσι, γέμισε ασφυκτικά. Ελληνες, Ιταλοί, Ισπανοί, Γάλλοι πήγαν να παρακολουθήσουν τη «μάχη» ανάμεσα στον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Ντανιέλ Κον Μπεντίτ...

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την εφημερίδα Le Monde και είχε τον «καυτό» τίτλο «Η Ευρώπη σκότωσε την Αριστερά;»
Ο Βαρουφάκης ήταν ο σταρ της βραδιάς. Εφτασε, φυσικά, χωρίς γραβάτα και με το που ξεκίνησε να μιλάει ανέφερε στα αγγλικά μια φράση του Σαίξπηρ από το έργο «Ριχάρδος ο Γ’» και ανήγγειλε ότι η Ελλάδα, η χώρα του, μπαίνει «σε έναν μακρύ χειμώνα δυσαρέσκειας».
Ο Κον Μπεντίτ φάνηκε να εκνευρίζεται από το ύφος του Βαρουφάκη και του είπε κάποια στιγμή: «Ξέρεις γιατί δεν έμεινες υπουργός Οικονομικών; Γιατί νομίζεις ότι τα ξέρεις όλα. Στην πολιτική πρέπει να δέχεσαι τον συμβιβασμό».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης -το έχει δείξει πολλές φορές- δεν είναι άνθρωπος του συμβιβασμού. Πιστεύει, όπως είπε στην εκδήλωση, ότι η δημοκρατία και η διαφάνεια δεν επιδέχονται συμβιβασμούς. Δήλωσε, μάλιστα, ότι «επί πέντε μήνες έζησε μια πλήρη άρνηση της δημοκρατίας» στις συσκέψεις του Eurogroup, όπου προσπαθούσε να βρει μια λύση για την ελληνική οικονομική κρίση.
Ο Βαρουφάκης χαρακτήρισε «θολό» και χωρίς νομικό καθεστώς το Eurogroup, το οποίο, όπως είπε, «δεν έχει κανέναν γραπτό κανόνα, καμία απόδοση ευθυνών, για να αντιληφθούν οι πολίτες τι λέγεται στο όνομα των λαών, κανένα σεβασμό στη δημοκρατία. Ετσι λειτουργεί ο θεσμός που αποφασίζει για σας και για μένα, για τα παιδιά μας. Αυτή είναι η Ευρώπη για την οποία εργάστηκαν ο Αντενάουερ, ο Ντε Γκολ, ο Ζισκάρ Ντ” Εστέν, ο Κολ, ο Μιτεράν;».
«Καίγεται» να επιστρέψει στην πολιτική
Ο εφήμερος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, γράφει το Paris Match, «καίγεται» να επιστρέψει στην πολιτική και γράφει αυτή τη στιγμή τα τελευταία κεφάλαια ενός βιβλίου αφιερωμένου στην Ευρώπη, για τις εκδόσεις «Les liens qui libèrent». Ο τίτλος του βιβλίου είναι μυστικός, αλλά θα περιέχει κάτι από τη φράση του ιστορικού Θουκυδίδη «Οι δειλοί θα υποστούν ό,τι τους αξίζει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: