Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Στον πόντο η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ - Τρεις νέες δημοσκοπήσεις-θρίλερ

Στον πόντο η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ -Τρεις νέες δημοσκοπήσεις-θρίλερ

Μια ακόμη μέτρηση κοινής γνώμης που καταδεικνύει ότι την 20η Σεπτεμβρίου θα ζήσουμε βραδιά-θρίλερ, έγινε από την GPO για το Mega.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 26%, μόλις 0,2% μπροστά από την ΝΔ που ακολουθεί με 25,8%. Την έκπληξη κάνει το ΠΑΣΟΚ (με ΔΗΜΑΡ) που είναι στο 6%. Η Βουλή σύμφωνα με... την μέτρηση της GPO θα είναι εννιακομματική, αφού εισέρχονται καη η ΛΑΕ (με πεσμένα ποσοστά) και η Ενωση Κεντρώων και στο όριο οι ΑΝΕΛ με 3%.


Αναλυτικά στην πρόθεση ψήφου:
  • ΣΥΡΙΖΑ: 26%
  • ΝΔ: 25,8%
  • ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 6,5%
  • ΠΑΣΟΚ: 6%
  • ΚΚΕ: 5,7%
  • ΠΟΤΑΜΙ: 4,4%
  • ΛΑΕ: 3,6%
  • ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ: 3,3%
  • ΑΝΕΛ: 3%
  • ΑΛΛΟ: 1,3%
  • ΛΕΥΚΟ/ΑΚΥΡΟ 4,4%
  • ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ: 10%
Δημοτικότητα αρχηγών
 πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης προηγείται σε δημοφιλία με 45% έναντι του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα που λαμβάνει 42,9%
Ακολουθούν η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης με 40,2%, και αρκετά πιο πίσω ο γ.γ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με 28,4%, ο Πάνος Καμμένος 26,8%, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με 22,1% και τελευταίος ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος με 11,5%.
Συσπειρώσεις
Στις συσπειρώσεις, η ΝΔ φαίνεται να αγγίζει το «ταβάνι» της φτάνοντας στο συμπαγές 80%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυξήσει την δική του στο 60%.
Εντυπώσεις από ντιμπέιτ
Πιο πειστικός στο ντιμπέιτ φαίνεται πως ήταν ο Ευ. Μεϊμαράκης (18,5%), ο Αλέξης Τσίπρας (18%) και ακολουθούν οι Στ. Θεοδωράκης (10,5%), Φώφ Γεννηματά (10%), Δημ. Κουτσούμπας (8%) και ελάχιστα πειστικοί οι Π. Καμμένος (3,3%) και Π. Λαφαζάνης (3%). Εντυπωσιακή ήταν η απάντηση «κανένας» που έδωσε το 26,3%
Metron Analysis: Μπροστά με μόλις 0,3% ο ΣΥΡΙΖΑ
Ελάχιστη διαφορά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ καταγράφει νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis, σύμφωνα με την οποία μόλις 0,3% είναι μπροστά το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, επιβεβαιώνοντας το σκηνικό εκλογικού θρίλερ το βράδυ της 20ης Σεπτεμβρίου.
Στην πανελλαδική δημοσκόπηση της Metron που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας «Παραπολιτικά», περιέχονται, ωστόσο και άλλες εκπλήξεις.
Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτο κόμμα με ποσοστό 25%, με τη ΝΔ να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής με 24,7%, ενώ τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή με 4,9%. Αμέσως μετά έρχεται το ΚΚΕ με 4,7% και εδώ ξεκινούν οι... εκπλήξεις: Η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη κατατάσσεται πέμπτο κόμμα με ποσοστό 4,6% πάνω από το Ποτάμι που εισπράττει 4,4%. Τέλος, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) εισέρχεται στη Βουλή άνετα με 4,1%.
Εκτός Βουλής μένουν - σύμφωνα με την δημοσκόπηση - και η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη με 2,6% (η δεύτερη έπκληξη) και οι ΑΝΕΛ του Πάνο Καμμένο με 2,6%.
Το 82% της δημοσκόπησης ψηφίζει παραμονή στο ευρώ, ενώ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης οριακά είναι πιο δημοφιλής με 46%, έναντι 45% του Αλέξη Τσίπρα στις θετικές ψήφους, με τον Σταύρο Θεοδωράκη να ακολουθεί με 39%.
Η δημοσκόπηση έγινε μετά το ντιμπέιτ της Τετάρτης.
Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ για ΣΚΑΪ: 1% μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ
Μπροστά περνά ο ΣΥΡΙΖΑ (28,5%) στην εκτίμηση και πρόθεση ψήφου με μόλις 1 ποσοστιαία μονάδα διαφορά από τη ΝΔ (27,5%) βάσει της νέας δημοσκόπησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ που διενεργήθηκε την περίοδο 9-11 Σεπτεμβρίου, αφού είχε προηγηθεί και το debate των πολιτικών αρχηγών. Ανεβασμένο ποσοστό 7% για την Χρυσή Αυγή που παραμένει τρίτο κόμμα. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 6%, πολύ κοντά το ΠΑΣΟΚ με 5,5%, έπεται με το Ποτάμι με 5% και η Ένωση Κεντρώων στο 4,5%. Η Λαϊκή Ενότητα στο όριο του 3% μπαίνει στη Βουλή ενώ εκτός μένουν οι ΑΝΕΛ με 2%. Μειώθηκε το ποσοστό των αναποφάσιστων από 10,5% στην προηγούμενη δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ σε 8%.
Περί debate
69% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι παρακολούθησε την τηλεμαχία των επτά πολιτικών αρχηγών, το ποσοστό όμως όσων έμειναν αδιάφοροι είναι υψηλό και αγγίζει το 31%. Κάτι που συμφωνεί εξάλλου με τα στοιχεία της AGB για την μάλλον μέτρια έως χαμηλή θεαματικότητα του «τηλεοπτικού προϊόντος» - debate. Ωστόσο το συντριπτικό 84% όσων το παρακολούθησαν δήλωσαν απολύτως ανεπηρεάστοι από όσα άκουσαν και είδαν, γεγονός που καταδεικνύει την εξαιρετικά μικρή επίδραση της τηλεμαχίας. 
Νικητής βγήκε ο... κανένας με 33,5% ενώ από τους... γνωστούς πολιτικούς αρχηγούς το 19% έδωσε «ψήφο» στον Πρόεδρο της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη που κέρδισε τις εντυπώσεις. Σαφώς χαμηλότερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με 13,5%, είχε γίνει εμφανές ήδη από το τέλος της βραδιάς ότι «έχασε» λίγη από τη λάμψη του μαζί με το χαμόγελο – σήμα κατατεθέν του. Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά με 9% στους κερδισμένους, ακολουθεί παραπόδας ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης με 8% και έπεται ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με 6%.
Προτελευταίος «τερμάτισε» στον αγώνα για «την καλύτερη παρουσία στο debate» ο Πάνος Καμμένος με 4,5% ενώ τελευταίος και με χαμηλό ποσοστό 1,5% ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Πάντως όταν το ερώτημα αντιστράφηκε σε «ποιος θεωρείτε ότι είχε την χειρότερη παρουσία στο debate o επικεφαλής των ΑΝΕΛ... ξεπέρασε τον επικεφαλής της ΛΑΕ.
ΣΥΡΙΖΑ: Θα ανοίξει η ψαλίδα λόγω αύξησης συσπείρωσης
Πηγές της Κουμουνδούρου εκτιμούσαν ότι πλέον «θα αρχίσει να ανοίγει η ψαλίδα». Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον η δεξαμενή των αναποφάσιστων γι' αυτό και τα προεκλογικά σποτ ητης καμπάνιας φεύγει από πρόσωπα και πηγαίνει σε θεματικές ενότητες. Οπως λένε επίσης συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα «δεν υπάρχει δυναμική μετακίνησης προς την ΛΑΕ». Θεωρούν δε ότι καταλυτικό ρόλο στην αλλαγή σκηνικού που προσδοκούν, θα έρθει με την αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ την οποία αποδίδουν ως τώρα κυρίως λόγω της παρουσίας Τσίπρα στην ΔΕΘ και στην παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που πλέον είναι ρεαλιστικό.
Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: