Το ΔΝΤ εκτιμά πως το μέγεθος του νέου προγράμματος στήριξης για την Ελλάδα θα πρέπει να αυξηθεί στα 90 δισεκατομμύρια ευρώ, αντί για 82 έως 86 δισεκ. ευρώ που προβλέπουν οι ευρωπαίοι εταίροι, όπως...
μεταδίδει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη ως πηγές υψηλόβαθμους ευρωπαίους διπλωμάτες.

Αιτία για την εκτίμηση του Ταμείου είναι η ύφεση που θα πλήξει την ελληνική οικονομία το 2015, ειδικά μετά την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και την πολυήμερη τραπεζική αργία.

Οι πηγές της «Handelsblatt» σημειώνουν μάλιστα ότι, πέρα από το μέγεθος της χρηματοδότησης, το ΔΝΤ εμφανίζεται επιφυλακτικό για το κατά πόσο είναι επιτεύξιμος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2018, καθώς φέρεται θεωρεί τον εν λόγω στόχο μη ρεαλιστικό υπό τις υφιστάμενες συνθήκες.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, ορισμένοι εταίροι εμφανίζονται πλέον διστακτικοί για το μέγεθος του νέου πακέτου διάσωσης, λόγω της λαϊκής δυσαρέσκειας που αντιμετωπίζουν για την προοπτική νέας στήριξης της Ελλάδας.

Η φερόμενη εκτίμηση του ΔΝΤ για τα 90 δισεκ. ευρώ έρχεται πάντως τη στιγμή που δεν είναι βέβαιη ακόμα η χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα στήριξης της χώρας μας.

Αξιωματούχοι του ΔΝΤ έχουν καταστήσει σαφές πως η βιωσιμότητα του προγράμματος προαπαιτεί ελάφρυνση του δημόσιου χρέους που κατέχουν οι ευρωπαίοι εταίροι, αλλά και την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση.