Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Le Monde: Ενα καινούριο πολιτικό σκηνικό αναδύεται στην Ελλάδα

Le Monde: Ενα καινούριο πολιτικό σκηνικό αναδύεται στην ΕλλάδαΜετά από ένα μακρά νύχτα ψηφοφορίας στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας πήρε 251 στους 300 βουλευτές που του ζητούν μια άμεση συμφωνία με τους εταίρους. 

Ενα νέο πολιτικό σκηνικό αναδύθηκε, γράφει η Le Monde.

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έζησε την Παρασκευή 10 Ιουλίου μια ατελείωτη ημέρα ανακατατάξεων. Στο εσωτερικό μέτωπο κυρίως. 
Ζήτησε την εξουσιοδότηση για να...
υπερασπιστεί στο Eurogroup την προτεινόμενη συμφωνία και να δείξει ότι έχει ένα φιλοευρωπαϊκό μέτωπο ώστε να καθησυχάσει τις Βρυξέλλες για τη δυνατότητα της κυβέρνησής του ότι μπορεί να υλοποιήσει τη συμφωνία.
Μετά από 12 και επιπλέον ώρες συζητήσεων, αρκετά έντονες, μια μεγάλη πλειοψηφία βουλευτών (251 στους 300) του παρείχε την εξουσιοδότηση. Ηταν πολύ περισσότερες ψήφοι από τις 151 που απαιτούνται για να υιοθετηθεί ένα κείμενο στην ελληνική βουλή.
Ενα νέο πολιτικό σκηνικό μπορεί να αναδυθεί από αυτή την ψηφοφορία. Τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ψήφισαν υπέρ της πρότασης. 

«Ζητάμε έτσι στον πρωθυπουργό να διαπραγματευθεί πριν απ'όλα τη διατήρηση της Ελλάδας στην ευρωζώνη» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ καταψηφισαν, όπως ήταν αναμενόμενο, αλλά η μεγάλη έκπληξη προήλθε από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. 
Θέλοντας να προκαταλάβει τις πολιτικές διορθώσεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε «Κάθε πράγμα στην ώρα του. Τώρα προέχει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση». Δεν σχολίασε τις φήμες που κυκλοφορούν στην Ελλάδα για ανασχηματισμό ή για πρόωρες εκλογές.
Αλλά δεν θα μπορεί για πολύ να αγνοεί το μήνυμα που του έστειλαν 17 «αντάρτες» βουλευτές του κόμματός του. Ανάμεσα στους 7 που δεν ήταν καν παρόντες και ο Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος επικαλέστηκε οικογενειακούς λόγους για να μην ψηφίσει.
Αν κρίνει κάποιος όλα όσα έγιναν στο ελληνικό κοινοβούλιο το βράδυ της Παρασκευής, αντιλαμβάνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να φέρει προς ψήφιση μια συμφωνίας χωρίς τις ψήφους της αντιπολίτευσης. «Ας μη βιαστούμε να πουλήσουμε τη γούνα της αρκούδας πριν τη σκοτώσουμε. Ολα θα εξαρτηθούν από το τι θα επιτύχουμε σε αντάλλαγμα μιας νέας συμφωνίας» δήλωσε κυβερνητική πηγή (στην Le Monde).
Είναι αλήθεια ότι οι προτάσεις που κατέθεσε την Πέμπτη η Αθήνα είναι πιο κοντά στις απαιτήσεις των δανειστών. Γιατί, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας, διοργάνωσε δημοψήφισμα και μετά υιοθέτησε μέτρα που προηγουμένως απέρριπτε; Οι Ελληνες ψήφισαν κατά 62% Οχι σε κάθε νέο μέτρο λιτότητας και θα μπορούσαν σήμερα να νιώθουν προδομένοι. Κάποιες χιλιάδες άνθρωποι -αλλά πολύ λίγοι σε σχέση με παλιότερα- πήγαν το βράδυ της Παρασκευής να διαδηλώσουν μπροστά στη βουλή, φωνάζοντας: «Προσοχή, μη μας προδόσεις!».

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: