Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

«ΒΓΗΚΕ» ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ EUROGROUP! 12 δισ. χρηματοδοτικές ανάγκες έως τον Αύγουστο – Ναι σε συμφωνία-γέφυρα


Η πρόβλεψη για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ όπως ήθελε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων του Eurogroup...


soimple
Κατά τα άλλα, στη δήλωση συμπερισμάτων αναφέρεται ότι το Eurogroup συνέχισε τη συζήτηση επί του πρόσφατου αιτήματος της Ελλάδας για χρηματική βοήθεια από τον ESM και για τις νέες ελληνικές προτάσεις για τη μεταρρυθμιστική ατζέντα, που κατατέθηκε στις 9 Ιουλίου.
Ωστόσο, το Eurogroup πέταξε το μπαλάκι στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς όπως αναφέρεται συζητήθηκαν πολλές προτάσεις που θα πρέπει να εγκριθούν από του ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε εξάλλου και η δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη Σύνοδο: «Κάναμε πρόοδο αλλά κάποια μεγάλα θέματα είναι ακόμη ανοιχτα, οπότε θα τα θέσουμε στους ηγέτες για να αποφασίσουν».

Χρηματοδοτικές ανάγκες
Παράλληλα, το Eurogroup αντιλαμβάνεται την ανάγκη για την κάλυψη των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, που επιβεβαιώνουν πως απαιτείται μια ταχεία διαδικασία για τη σύναψη ενός νέου (μνημονίου).
Οι άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ανέρχονται στα 7 δισ. ευρώ (μέχρι τις 20 Ιουλίου) και σε επιπλέον 5 δισ. ευρώ έως τα μέσα Αυγούστου. Επί της ουσίας, το Eurogroup εμφανίζεται θετικό για τη σύναψη συμφωνίας – γέφυρα με την Ελλάδα, με στόχο την κάλυψη των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας που υπολογίζονται στα 12 δισ. ευρώ έως τον Αύγουστο.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το νέο προσχέδιο (draft) του Eurogroup που διέρρευσε στον διεθνή Τύπο, οι χρηματοδοτικές ανάγκες που θα πρέπει να καλύψει το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας τοποθετούνται μεταξύ 82 και 86 δισ. ευρώ.
Το Eurogroup ζητά από τους θεσμούς να εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης των χρηματοδοτικών αναγκών, μέσω ενός εναλλακτικού σχεδίου δημοσιονομικής προσαρμογής, ή μέσω αύξησης των στόχων για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.
Η ανάκτηση της πρόσβασης των αγορών για την Ελλάδα, κάτι που αποτελεί κυρίαρχο στόχο κάθε προγράμματος χρηματοδότησης, θα περιορίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Μέσα και το χρέος
Στο προσχέδιο του Eurogroup υπάρχει και αναφορά στο χρέος. Δεν προβλέπεται ονομαστικό κούρεμα αλλά δεν αποκλείεται η ελάφρυνσή του!

tweet
Die Welt: Προσωρινή χρηματοδοτική γέφυρα εξετάζει η Σύνοδος Κορυφής του Eurogroup
Για μία προσωρινή χρηματοδοτική γέφυρα προς την Ελλάδα, κάνει λόγο και η γερμανική εφημερίδα Die Welt, επικαλούμενη πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων. Για μία προσωρινή χρηματοδοτική γέφυρα προς την Ελλάδα, κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Die Welt, επικαλούμενη πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων.
Αυτή η λύση προωθείται, ως εναλλακτική, σε περίπτωση που δεν υπάρξει οποιοδήποτε είδος συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στους δανειστές της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: