Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης οι επιχειρήσεις με τα capital controls

Τεράστιο εμπόδιο η απαγόρευση ρευστοποίησης επιταγών και εμβασμάτων.

Καθυστέρηση πληρωμών, αξιοποίηση λογαριασμών στο εξωτερικό και προεξόφληση υποχρεώσεων, είναι ορισμένα από τα μέτρα που λαμβάνουν οι ελληνικές εταιρείες στην προσπάθεια προσαρμογής τους στα...
νέα δεδομένα .
Σύμφωνα με πηγές εκ μέρους του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, το βασικό αίτημα για ρευστοποίηση των εμβασμάτων από το εξωτερικό σε ποσοστό 80% αλλά και η δυνατότητα ρευστοποίησης επιταγών παρέμειναν εκτός της ΠΝΠ που διέπει τη λειτουργία των τραπεζών μετά την επιβολή των capital controls.
«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά νέα ενημέρωση εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών. Επιπλέον, γεννάται η απορία τι μεσολάβησε από την προηγούμενη εβδομάδα οπότε και υπήρξε η προφορική δέσμευση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Μάρδα, πως το θέμα θα εξεταστεί, ώστε οι επιχειρήσεις να απεμπλακούν σ’ ένα βαθμό», σημειώνει.
Τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με το euro2day, η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, η οποία σε ημερήσια βάση παρακολουθεί με το μικροσκόπιο τις συνθήκες ρευστότητας, «έχει χαλαρώσει σχετικά με τις πρώτες ημέρες όσον αφορά την έγκριση πληρωμών στο εξωτερικό».
Προτεραιότητα με βάση πληροφορίες δίνεται στις εγκρίσεις συναλλαγών για την προμήθεια καυσίμων και φαρμάκων ενώ ανάλογα με το προφίλ του αιτούμενου επιχειρηματία το ύψος της συναλλαγής και την ανάγκη για αυτήν, φιλτράρονται σε καθημερινή βάση τα αιτήματα.

Πληροφορίες από πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι τα αιτήματα πληρωμών στο εξωτερικό στην Επιτροπή, προσεγγίζουν τα 10.000 . «Αν ικανοποιούνταν όλα τα αιτήματα των επιχειρήσεων, δεν θα έφτανε ο ELA που έχει χορηγηθεί από την ΕΚΤ», συμπληρώνουν από την πλευρά τους τραπεζικές πηγές σημειώνοντας ότι ο λόγος για τον οποίο έχουν επιβληθεί οι αυστηροί περιορισμοί στις πληρωμές εξωτερικού είναι «να μην φεύγει η μετρημένη με το σταγονόμετρο ρευστότητα εκτός Ελλάδας».
Ο αρμόδιος υπουργός πάντως, σε χθεσινή του συνέντευξη άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τις επόμενες ημέρες να αποκεντρωθεί η διαδικασία και να περάσει μέσα από τις τράπεζες.
Οι πληροφορίες πάντως συγκλίνουν στο ότι η ουσιαστική χαλάρωση των capital controls περνά από την υπογραφή και την ψήφιση του τρίτου μνημονίου -στο αισιόδοξο σενάριο πριν από τις 20 Αυγούστου- και την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών, με κεφάλαια από την ΕΚΤ, στρώματα και …μαξιλάρια.
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η αδυναμία ρευστοποίησης πόρων όπως εμβάσματα και επιταγές, εμποδίζει τη χρηματοδότηση μιας αλυσίδας με ρευστό, όπως π.χ. οι αγρότες στο εσωτερικό αλλά και οι προμηθευτές εξωτερικού, οι οποίοι στην πλειονότητά τους ζητούν προεξόφληση παραγγελιών τοις μετρητοίς.
Το πρόβλημα αγγίζει το σύνολο της αγοράς αφού ακόμη κι αν κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις διατηρούν λογαριασμούς εξωτερικού για να συναλλάσσονται διεθνώς εντούτοις δεν μπορούν να ικανοποιήσουν εσωτερικούς προμηθευτές όπως π.χ. παραγωγούς νωπών προϊόντων, ή τους μεταφορείς που εν πολλοίς «εκβιάζουν» για την προκαταβολική και τοις μετρητοίς πληρωμή τους.

Επίσης, σε ό,τι αφορά όσους επιχειρούν μόνο μέσα από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, παραμένει η βάσανος της Επιτροπής Συναλλαγών της ΤτΕ η οποία επιβάλλει μια πολύ χρονοβόρα η διαδικασία έως ότου εγκρίνει διασυνοριακές συναλλαγές. Ο ΠΣΕ έχει αιτηθεί την ενεργοποίηση αυτόματου μηχανισμού διεκπεραίωσης συναλλαγών για τους εξαγωγείς, οι οποίοι απευθύνονται στις ξένες αγορές για την προμήθεια πρώτης ύλης.

Είναι χαρακτηριστικό πως η επιβολή των capital controls έχει επηρεάσει ακόμη και τα επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό για την αυτονόητη έως πρότινος συμμετοχή Ελλήνων επιχειρηματιών σε διεθνή δρώμενα, εκθέσεις και επαφές.

Πέραν των συναλλαγών -εγχωρίων ή διασυνοριακών- οι επιχειρήσεις ζητούν να λυθούν διάφορα ζητήματα όπως το πώς θα αντιμετωπιστούν οι επιταγές που έχουν εκδοθεί και έχουν πλέον λήξει. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος σε επιστολή προς το υπ. Οικονομικών αναφέρει ότι λόγω της παρατεταμένης τραπεζικής αργίας ένας πολύ μεγάλος αριθμός επιταγών που έχουν εκδοθεί από τις επιχειρήσεις έχει λήξει ή πρόκειται να λήξει στο διάστημα 30/6 - 30/7. Με το υπάρχον καθεστώς, οι επιταγές αυτές θα πρέπει να εξοφληθούν εντός 8 ημερών από το άνοιγμα των τραπεζών.

Με δεδομένη, ωστόσο, τη μαζική συσσώρευση των υποχρεώσεων που έχουν οι επιχειρήσεις και την αναστάτωση που έχει προκληθεί στην αγορά, αυτό είναι αδύνατον πρακτικά και κατά συνέπεια είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθεί και άλλος χρόνος, τουλάχιστον ενός μήνα, προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να ισορροπήσει η αγορά. Ο κ. Μίχαλος τονίζει στην επιστολή του ότι είναι ταυτόχρονα αναγκαίο να υπάρξει ρύθμιση ώστε οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αυτή τη δύσκολη θέση, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, αλλά λόγω της τραπεζικής αργίας, να μην μπαίνουν στον Τειρεσία για το διάστημα μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα στις τραπεζικές συναλλαγές.

financialbox.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: