Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Αναταράξεις στην κυβέρνηση λόγω Βαρουφάκη - Τι θα κάνει η Δικαιοσύνη

Φωτογραφία: Sooc

Πολιτική θύελλα μετά τις αποκαλύψεις για τα σχέδια του πρώην ΥΠΟΙΚ, στα ύψη η αντιπαράθεση

Αποστάσεις κρατάει το Μέγαρο Μαξίμου
Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης το Plan B
ΕΔΕ στη Γενική Γραμματεία Εσόδων για ευθύνες υπαλλήλων
Σφυροκόπημα από τη ΝΔ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης...

Kαι ενώ ο πρωθυπουργός είχε ήδη μπροστά του ανοιχτό ένα διπλό μέτωπο, αυτό στο πεδίο των διαπραγματεύσεων για το τρίτο Μνημόνιο, αλλά και το εσωκομματικό, ξαφνικά τις τελεταίες ώρες βρίσκεται αντιμέτωπος και με την... πληγή Βαρουφάκη. 
Η αποκάλυψη του plan B του Γιάνη Βαρουφάκη με το παράλληλο τραπεζικό σύστημα και το χακάρισμα ΑΦΜ αρχικά από την εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής και εν συνεχεία με το αδιάψευστο στοιχείο του ηχητικού με την ομολογία του ίδιου του πρώην υπουργού για το σοκαριστικό σχέδιό του, καθώς το περιέγραφε στο φόρουμ , σε στελέχη Hedge Funds στις 16 Ιουλίου, μετά την παραίτησή του δηλαδή, εξελίσσεται αυτή τη στιγμή σε μια από τις μεγαλύτερες πληγές της κυβέρνησης. 
Στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης το Plan B
Το θέμα έχει λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις, καθώς εκτός του ότι προκάλεσε την οργή της αντιπολίτευσης αλλά και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί και αντικείμενο διερεύνησης, καθώς η γγ Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου διέταξε ΕΔΕ για τυχόν ευθύνες υπηρεσιακών παραγόντων, ενώ ταυτόχρονα ο Αρειος Πάγος παρακολουθεί προσεκτικά τις τελευταίες εξελίξεις. Με τον πολιτικό κόσμο να ζητά παρέμβαση της Δικαιοσύνης, πάντως, νομικοί κύκλοι πάντως εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το αν μπορεί να στοιχειοθετηθεί αξιόποινη πράξη από το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων και την ομιλία του κ. Βαρουφάκη ενώ σημειώνουν ότι δεν μπορούν να στείλουν ένα δημοσίευμα χωρίς μηνυτήρια αναφορά στη βουλή.
Εκτός και εάν, υπάρξει τελικά αναφορά στην Εισαγγελία που να σχετίζεται με τα επίδικα δημοσιεύματα, ή αν τελικά η ίδια η βουλή αποφασίσει να παρέμβει, όπως προβλέπεται μέσω συλλογής υπογραφών ικανού αριθμού βουλευτών. Ουδείς ωστόσο μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να βρεθεί και άλλη νομική φόρμουλα που να επιτρέπει στη δικαιοσύνη να επιληφθεί του θέματος, τουλάχιστον ως προς κάποιο σκέλος της υπόθεσης.
Την ίδια ώρα Βουλή αναμένεται να διαβιβαστούν, οι δυο μηνυτήριες αναφορές που έχουν κατατεθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με τις οποίες ζητείται η παραπομπή του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο Ειδικό Δικαστήριο, για τους χειρισμούς του το τελευταίο εξάμηνο, κατά στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Τις δύο αναφορές κατέθεσαν ο πρόεδρος του κόμματος «Τελεία» Απόστολος Γκλέτσος και ο δικηγόρος Παν. Γιαννόπουλος.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η εμπλοκή ονόματος υπουργού σε μηνυτήρια αναφορά, δεσμεύει τη Δικαιοσύνη, η οποία οφείλει βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, να τις διαβιβάσει χωρίς αξιολόγηση στη Βουλή.
Η αντίδραση της κυβέρνησης 
Μέχρι ώρας, πάντως, η αντίδραση της κυβέρνησης για το Plan B εχει έρθει μόνο μέσω κύκλων οι οποίοι σχολιάζουν ότι «η κυβέρνηση ουδέποτε εκπόνησε σχέδιο Grexit ούτε είχε καμιά τέτοια πρόθεση» και σημειώνουν ότι αυτό που επεδίωξε είναι η καλύτερη συμφωνία μέσα στο ευρώ, καθώς και ότι «αυτό που ζητήθηκε και όφειλε να το πράξει, ήταν να υπάρχει ένα σχέδιο σε περίπτωση που ακραίοι κύκλοι ωθούσαν σε Grexit για ενημέρωση για τις συνέπειες».
Οξύτατες οι αντιδράσεις των κομμάτων
Η ΝΔ προαναγγέλλει αλλαγή στάσης στη Βουλή λόγω Βαρουφάκη
Ηδη η ΝΔ, μετά την αποκάλυψη του σοκαριστικού σχεδίου Βαρουφάκη, προανήγγειλε την αλλαγή της γραμμής που ακολουθεί το κόμμα ως προς την ψήφιση των νομοσχεδίων που σχετίζονται με τη συμφωνία. Την αλλαγή της γραμμής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προανήγγειλαν συνεργάτες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη χθες, μετά από τη συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου της ΟΝΝΕΔ. Οπως έλεγαν «Τίποτα δεν είναι το ίδιο όπως την Παρασκευή» και- σύμφωνα με πληροφορίες του Mega- τόνιζαν ότι πλέον η ΝΔ θα επανεξετάσει τη στάση της σε σχέση με τις ψηφοφορίες των νομοσχεδίων στη βουλή.
Παράλληλα, η νομική ομάδα του κόμματος θα εξετάσει τα στοιχεία των δικογραφιών, που αναμένεται να διαβιβαστούν σήμερα στη βουλή. Οι συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη υποστήριζαν μάλιστα ότι ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε για τα όσα αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης γιατί ήταν δική του επιλογή, ενώ πρόσθεταν ότι γνώριζε και ο Πάνος Καμμένος. Ετσι, σημείωναν, ο πρωθυπουργός πρέπει να δώσει εξηγήσεις για όσα ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, αλλά και για τους λόγους που αποφάσισε να τον απομακρύνει.
Μάλιστα, τόνιζαν ότι το πλάνο του κ. Βαρουφάκη αποτελεί ξεκάθαρη υποκλοπή προσωπικών δεδομένων και για αυτό το λόγο εξέφραζαν την απορία γιατί δεν έχει παρέμβει ακόμη η Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Το Ποτάμι ζητά εξηγήσεις 
«Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τα εξωφρενικά σχέδια του κυβερνητικού λόμπι της δραχμής και ο Πρωθυπουργός δεν έχει πάρει θέση. Κι αυτό παρότι ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκαλύπτει ότι τα σχέδια εκπονήθηκαν σε συνεννόηση μαζί του», σημειώνει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του.Για αυτό το λόγο καλεί ξανά τον κ. Τσίπρα να απαντήσει καθαρά στον ελληνικό λαό «Ηταν σε γνώση του οι συγκεκριμένες πραξικοπηματικές ενέργειες που προετοίμαζαν την επιστροφή στη δραχμή;».Επίσης το Ποτάμι ζητά απαντήσεις από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και επικεφαλής της διαπραγμάτευσης κ. Δραγασάκη αλλά και τον υπουργό Επικρατείας, κ.Παππά.«Οι τυχοδιωκτισμοί που οδηγούν σε εγκλήματα δεν είναι κομματικά μυστικά και δεν μπορούν να καλύπτονται», καταλήγει η ανακοίνωση.
ΠΑΣΟΚ: Ο εισαγγελέας τι θα κάνει;
Ο γραμματέας επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ σε χθεσινή του ανακοίνωση ζητούσε εμμέσως παρέμβαση εισαγγελέα. «Ο κ. Βαρουφάκης είναι αποκαλυπτικός στις δηλώσεις και τις ομολογίες του. Μεθόδευσε ένα οικονομικό πραξικόπημα, ένα «παράλληλο κράτος». Ομολογεί τις πράξεις του, αλλά ταυτόχρονα αποκαλύπτει ως συνεργό και εντολέα του τον κ. Πρωθυπουργό, δηλώνοντας ότι είχε την έγκρισή του.Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί πλέον να σιωπά και να κρύβεται. Είναι ώρα να απολογηθεί στη Βουλή και στους πολίτες για το PlanB και να απαντήσει αν δεσμεύεται για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.Και με την ευκαιρία, επειδή βρισκόμαστε ενώπιον ενός μεγάλου πολιτικού σκανδάλου: Οι εισαγγελικές αρχές τι σκοπεύουν να πράξουν;», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωσή του. 
Πανούσης: Ο Βαρουφάκης δρα στο όριο υπονόμευσης της Δημοκρατίας 
Πάντως οι αντιδράσεις για το απίστευτο σχέδιο Βαρουφάκη δεν περιορίζονται στην αντιπολίτευση. Ηδη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάνης Πανούσης απασφάλισε λέγοντας ότι ο κ. Βαρουφάκης δρα στα όρια της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ΣΚΑΪ,  σχολίασε καυστικά ότι πολλοί πολιτικοί παίζουν στο όριο υπονόμευσης της δημοκρατίας, «για να μη μιλήσω για εσχάτη προδοσία» είπε χαρακτηριστικά.Σημείωσε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών παίζει στα όρια της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, καθώς, όπως είπε, «ο κ. Βαρουφάκης και άλλοι νομίζουν πως έχουμε λαϊκή δημοκρατία» και υποστήριξε ότι όλα αυτά αποτελούν έμμεση υπονόμευση της δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι όλα όσα ακούγονται για τον Βαρουφάκη χρήζουν δικαστικής διερεύνησης.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: