Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

ΤΙ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ: Η «σύγκρουση» ΣΥΡΙΖΑ εσ. και ΣΥΡΙΖΑ εξ. και το γράψε – σβήσε στο μπλοκάκι – Τα ονόματα που ακούγονται!

Δεύτερες σκέψεις φαίνεται να κάνει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τις αλλαγές στην κυβέρνηση και τον χρόνο ανακοίνωσης του ανασχηματισμού.

Από το πρωί και μετά τις σοβαρές απώλειες που κατέγραψε η κυβέρνηση στην ψηφοφορία για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας, οργίαζαν οι φήμες ότι είναι θέμα ωρών η ανακοίνωση των αλλαγών. 
Οι 39 βουλευτές που καταψήφισαν... το νομοσχέδιο και την κυβερνητική επιλογή ουσιαστικά έχουν συγκροτήσει μια δεύτερη κοινοβουλευτική ομάδα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η φημολογία φούντωσε νωρίς το απόγευμα όταν ξεκίνησε κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα και τη συμμετοχή των Γιάννη Δραγασάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Αλέκου Φλαμπουράρη, του Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Μαντά και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Νίκου Φίλη.

Σχεδόν μετά από μια ώρα όλα άλλαξαν όταν κυβερνητικό στέλεχος διεμήνυσε στους δημοσιογράφους που είχαν σπεύσει έξω από το Μαξίμου να μην αναμένουν σήμερα ανακοινώσεις και χωρίς να δίνει κάποιο χρονικό ορίζοντα.
Πλέον η επόμενη χρονική αναφορά για την ανακοίνωση του ανασχηματισμού τοποθετείται για αύριο χωρίς όμως τίποτα να θεωρείται δεδομένα.

Δεν αποκλείεται αν και αύριο δεν υπάρξουν εξελίξεις, να έχει αλλάξει ο σχεδιασμός του Μαξίμου και του Αλέξη Τσίπρα και πλέον οι αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο να μετατοπίζονται χρονικά μετά και τη δεύτερη κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή στις 23 Ιουνίου για την έγκριση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων για την έγκριση της συμφωνίας με τους θεσμούς.

Πάντως στο Μαξίμου έχουν ξεκινήσει να γράφουν και να σβήνουν ονόματα στο πολύ δύσκολο σταυρόλεξο που έχουν να λύσουν για τη νέα σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν αρχίσει να γίνονται οι πρώτες βολιδοσκοπήσεις προσώπων για να αναλάβουν υπουργικές θέσεις αλλά τα μηνύματα που λαμβάνουν δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά αφού εισπράττουν πολλές αρνήσεις.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι αποχωρούν από την κυβέρνηση οι υπουργοί της Αριστερής Πλατφόρμας που έχουν διαφωνήσει με την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να φέρει συμφωνία με σκληρά μέτρα από τους δανειστές.
‘Ετσι Εκτός κυβέρνησης αναμένεται να βρεθούν οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ησυχος, Νάντια Βαλαβάνη (παραιτήθηκε χθες), δηλαδή τα τέσσερα ηχηρά «όχι».
Στα ονόματα που ακούγεται ότι θα μπούν στο νεο σχήμα είναι αυτό του Νίκου Φίλη, του Σάββα Ρομπόλη και του κ. Μπαλάφα.

Οι υπουργοί που πιθανολογείται ότι θα βρεθούν εκτός κυβερνητικού σχήματος είναι:

- ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης
- ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθνισης Γιώργος Κατρούγκαλος
- η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου
- ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας
- ο υπερυπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης
- ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης
- ο υπερυπουργός Πολιτισμού-Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς
- ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης
- ο ανπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος
- ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Επίσης κενές λόγω παραιτήσεων είναι οι θέσεις:

- του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, την οποία κατείχε ο νυν υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος
- του αναπληρωτή υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που κατείχε ο Νίκος Χουντής, ο οποίος μετακόμισε στην ευρωβουλή
- του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών μετά την παραίτηση της Νάντιας Βαλαβάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: