Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

ΔΗΛΩΣΗ-ΒΟΜΒΑ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗ:«Μία ταπεινωμένη Ελλάδα θα ήταν κίνδυνος για όλη την Ευρώπη»

«Δεν μπορούμε να αντέξουμε να έχουμε νέες συγκρούσεις στα Βαλκάνια»

«Μία ταπεινωμένη Ελλάδα θα ήταν κίνδυνος για όλη την Ευρώπη»

Το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα είναι μία επένδυση στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, τόνισε ο επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια...
 Βόλφγκανγκ Ισινγκερ.
Ο πρώην πρέσβης υπογράμμισε ότι μία ασταθής και ταπεινωμένη Ελλάδα, θα αποτελούσε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο μήνυμα για τη σταθερότητα ολόκληρης της Ευρώπης, σε συνέντευξή του στην Berliner Zeitung. Η νοτιοανατολική Ευρώπη χρειάζεται ακόμη τεράστια ευρωπαϊκή στήριξη, πρόσθεσε.
«Για να το πω καθαρά: δεν μπορούμε να αντέξουμε να έχουμε νέες συγκρούσεις στα Βαλκάνια», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι με ένα Grexit θα χαίρονταν η Wall Street, το City του Λονδίνου και η Μόσχα, η οποία, όπως αναφέρει, θα μπορούσε να προβάλει την πεποίθησή της ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε καθοδική πορεία και είναι «μια κατασκευή των παρακμιακών Δυτικών». «Χαίρομαι που ήμασταν σε θέση να τους στερήσουμε αυτή τη χαρά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ίσινγκερ.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην ελληνική κρίση, ο διπλωμάτης κάνει λόγο για άδικες επιθέσεις εναντίον του και εκτιμά ότι ο κ. Σόιμπλε «θέλει την Ευρώπη», ενώ το σχέδιό του για Grexit «είναι παρόμοιο με την πυρηνική απειλή – είναι αποτελεσματική όσο δεν χρησιμοποιούνται τα όπλα». Εξηγεί ακόμη ότι σκοπός του Γερμανού υπουργού Οικονομικών δεν ήταν να επιβάλει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά να οδηγήσει τη νομισματική ένωση στην έξοδο από την κρίση. «Διότι είναι σαφές: το εάν η Ελλάδα μπορεί πράγματι να εξυγιανθεί χωρίς έξοδο από την ευρωζώνη δεν έχει ακόμη κριθεί οριστικά», τονίζει.

Αναφερόμενος πάντως στον ηγετικό ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη, ο κ. Ίσινγκερ επισημαίνει ότι «η επιτυχής ηγεσία απαιτεί και γενναιοδωρία», για να διευκρινίσει ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σπαταλώνται τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων. «Θα πρέπει όμως να βλέπουμε τον εαυτό μας ως μια γενναιόδωρη και φιλάνθρωπη ηγετική δύναμη», καταλήγει.


Δεν υπάρχουν σχόλια: