Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ! Όλα στον αέρα! Ανασχηματισμός, δεδηλωμένη, κυβέρνηση ειδικού σκοπού και πρόταση μομφής για τη Ζωή – Πρωί πρωί σήμερα σκληρή μάχη Τσίπρα με Πολιτική Γραμματεία και Κοινοβουλευτική Ομάδα

Κοινή γλώσσα συνεννόησης, στελεχών και βουλευτών, στον Πύργο της Βαβέλ, που έχουν μετατραπεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, αναζητά σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σήμερα, ένα εικοσιτετράωρο, μετά τη συμφωνία της Κυβέρνησης με την ΕΕ, μετά τη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής, το κυβερνών κόμμα, θα προσπαθήσει να βρει το βηματισμό του και να ανιχνεύσουν οι συνιστώσες κοινό σημείο επαφής. Συγκεκριμένα, συνεδριάζουν η Κοινοβουλευτική του Ομάδα και η Πολιτική Γραμματεία... του κόμματος, μετά τις μεγάλες αντιδράσεις από βουλευτές του, που είτε δημοσιοποίησαν την θέση τους ή άφησαν διαρροές για να εκφράσουν την δυσφορία τους για τα μέτρα.

Οι συνεδριάσεις των κορυφαίων πολιτικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ αποκτούν τεράστιο ενδιαφέρον καθώς περισσότεροι από 32 βουλευτές έχουν διαφοροποιηθεί από τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού και δηλώνουν αποφασισμένοι να ανεξαρτητοποιηθούν.

Στο μεταξύ, συναγερμό χτύπησε ο πρωθυπουργός σε στελέχη και βουλευτές του κόμματος, ο οποίος έδωσε εντολή να μην φύγει κανείς εκτός Αθηνών.

Μετά το βατερλώ της περασμένης Παρασκευής, ο κ. Τσίπρας θα απευθυνθεί στους βουλευτές του και θα τους ενημερώσει για όλες τις πτυχές της συμφωνίας, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστεί τις διαφοροποιήσεις που έχουν ήδη εκδηλωθεί.

Το χρονικό της ημέρας που σφράγισε την αποφυγή του GREXIT και προκάλεσε κρίση ταυτότητας στο ΣΥΡΙΖΑ

Με την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε λίγο μετά τις 16.00, τις συσκέψεις με τους συνεργάτες και υπουργούς ενημερώνοντάς τους για τη συμφωνία.

Μεγάλες αντιδράσεις δέχθηκε από την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη (IΣΚΡΑ), η οποία σε ανάρτησή της στην ιστοσελίδα της Iskra.gr, με τίτλο «Συμφωνία-νέο μνημόνιο καταστροφής της χώρας», καλούσε «τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς τους εργαζόμενους και την κοινωνική πλειοψηφία σε θέση μάχης για να μην περάσουν τα νέα υφεσιακά – αντιλαϊκά μέτρα».

«Πολιτικά μαγειρέματα» έγιναν και στη Βουλή, όπου συναντήθηκαν κυβερνητικά στελέχη με βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν στην ψηφοφορία του Σαββάτου. Οι 32 βουλευτές που δεν ψήφισαν την εξουσιοδότηση, δεν θα ψηφίσουν ούτε τα μέτρα προς εφαρμογή της συμφωνίας που αναμένεται να φέρει, αύριο Τετάρτη στη Βουλή η κυβέρνηση. Σε αυτούς αναμένεται να προστεθούν και άλλοι βουλευτές που αντιδρούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες περισσότεροι από 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι μέχρι στιγμής στο πλευρό του Παναγιώτη Λαφαζάνη, και ουσιαστικά πρόκειται για ένα μπλόκο απέναντι σε ό,τι ο Αλέξης Τσίπρας φέρει στη Βουλή για ψήφιση. Μιλάνε για 40, αλλά, ενδεχομένως, μαζί με εκείνους που επηρεάζει και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, να είναι πολύ περισσότεροι, με αποτέλεσμα ο κ. Τσίπρας να υποχρεωθεί να κυβερνήσει παρέα με τον Θεοδωράκη και τον Μεϊμαράκη. Σύμφωνα με πληροφορίες του crashonline, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι βουλευτές που τον ακολουθούν είναι αποφασισμένοι, παρά τις πιέσεις που δέχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και το χαρτί που έχουν υπογράψει, ότι σε περίπτωση διαφωνίας θα παραδώσουν τις έδρες τους.

Από αργά χθες το μεσημέρι, κυκλοφορούσαν φήμες ότι η αναπληρώτρια υπουργός οικονομικών κ. Νάντια Βαλαβάνη επρόκειτο να παραιτηθεί εκφράζοντας τη διαφωνία της για τη συμφωνία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του crashonline και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος εξετάζει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από το Υπουργείο Άμυνας, ενώ το κόμμα του θα ψηφίσει όχι στα νέα μέτρα.

Αντίθετα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, βρήκε πολύτιμους συμμάχους στα κόμματα της αντιπολίτευσης για να μπορέσει να «περάσει» τα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία στη Βουλή, τα οποία αναμένεται να ψηφίσουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα του πρωθυπουργού, είναι πιθανό να κάνει ανασχηματισμό και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να σχηματίσει Κυβέρνηση Ειδικού Σκοπού.

Το απόγευμα πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Πάνο Καμμένο ο οποίος σε δηλώσεις του είπε πως παραμένει στην κυβέρνηση και έκανε λόγο για «πραξικόπημα» και εκβιασμό του Αλέξη Τσίπρα από τους εταίρους στη Σύνοδο, ενώ είπε «όχι» σε κυβέρνηση δήθεν εθνικού σκοπού, όπως τη χαρακτήρισε, κάνοντας επίθεση σε ΝΔ και Ποτάμι.

Αμέσως μετά σήμανε συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου πραγματοποιήθηκε μέχρι τις 21.00, κρίσιμη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

Στο Μαξίμου βρέθηκε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος. Από την αρχή βρέθηκαν μέσα οι οικονομικοί υπουργοί κ.κ Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νάντια Βαλαβάνη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Νίκος Φίλης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελαρίδης και ο πρώην γραμματέας του κόμματος κ. Δημήτρης Βίτσας.

Στην πολύωρη σύσκεψη έγινε μία πρώτη αποτίμηση των εξελίξεων από τις Βρυξέλλες σε συνδυασμό με τις κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν άμεσα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης και ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης, ενώ παρέστη και η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: