Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Τα «καρφιά» του ΔΝΤ για την ελληνική κυβέρνηση

(EUROKINISSI)

Αν και τα κυρίαρχα συμπεράσματα από την ανάλυση βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους για το ΔΝΤ είναι η ελάφρυνση ή ακόμη και «κούρεμα» που εκτιμάται ότι χρειάζονται, το Ταμείο αφήνει και αιχμές για την ελληνική κυβέρνηση...


Η έκθεση είναι «κατηγορητήριο» του ΔΝΤ για τον τρόπο που ο Αλέξης Τσίπρας διαχειρίζεται τη χώρα από τον Ιανουάριο, αν και δεν κατονομάζει τον ίδιο ή το κόμμα του, σχολιάζουν οι New York Times.
«Το ύφος της έκθεσης ίσως τροφοδοτήσει τις αντιλήψεις ότι το ΔΝΤ και οι ηγέτες της ευρωζώνης δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν με τον κ. Τσίπρα και ελπίζουν ότι ένα ''Ναι'' στο δημοψήφισμα θα οδηγήσει στην παραίτηση της κυβέρνησης», προσθέτει η αμερικανική εφημερίδα.
Πριν από τον Ιανουάριο- όταν εξελέγη η νέα κυβέρνηση- αναφέρει το ΔΝΤ, η ελληνική οικονομία είχε φτάσει στο σημείο στο οποίο η Αθήνα θα μπορούσε να είναι σε θέση να αποπληρώνει το χρέος τα επόμενα χρόνια. Ομως, τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση αποδυνάμωσε τις προσπάθειες βελτίωσης της οικονομίας και μείωσε το ρυθμό των ιδιωτικοποιήσεων που θα μπορούσαν να αποφέρουν ρευστό, συνεχίζει το ΔΝΤ. Και αυτό, δημιούργησε νέο δημοσιονομικό κενό, προσθέτει.
«Επιπρόσθετα στο πολύ υψηλό υπάρχον χρέος, οι νέες χρηματοδοτικές ανάγκες καθιστούν τη δυναμική του χρέους ως μη βιώσιμη. Αν το πρόγραμμα είχε εφαρμοστεί όπως είχε εκτιμηθεί, δεν θα χρειαζόταν περαιτέρω ελάφρυνση χρέους», τονίζει ακόμη το Ταμείο στην ανάλυσή του. Μάλιστα σημειώνει ότι τα 50 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα χρειαστεί η ελληνική οικονομία από το 2015 έως το 2018- 36 δισ. από τα οποία πρέπει να προέλθουν από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης- υπολογίστηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες, πριν δηλαδή κλείσουν οι τράπεζες στην Ελλάδα και η Αθήνα αποτύχει να πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ.
«Οι δανειστές θέλουν αλλαγή κυβέρνησης στην Αθήνα», εκτιμούν οι αναλυτές του Eurasia Group σε ενημερωτικό σημείωμα προς τους πελάτες τους μετά από την έκθεση του ΔΝΤ. «Βλέπουν το δημοψήφισμα ως την πρώτη πιθανότητα για να το πετύχουν», προσθέτουν.
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: