Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Μαζί με Σομαλία, Σουδάν και Ζιμπάμπουε…

ΔΝΤ 150

Και επισήμως σε καθεστώς καθυστερημένων πληρωμών μαζί με τη Σομαλία, το Σουδάν και τη Ζιμπάμπουε βρίσκεται πλέον η Ελλάδα καθώς ο χρόνος εξέπνευσε και η χώρα μας δεν κατέβαλε το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

"Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η αποπληρωμή των SDR 1,2 δισ. (περίπου 1,5 δισ. ευρώ) η οποία οφειλόταν από την Ελλάδα προς το ΔΝΤ δεν έχει καταβληθεί", αναφέρει ο Gerry Rice, επικεφαλής Επικοινωνιών του ΔΝΤ σε ανακοίνωση που έδωσε πριν από λίγο...
στη δημοσιότητα.

"Ενημερώσαμε την Εκτελεστική Επιτροπή ότι η Ελλάδα έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές και μπορεί πλέον να λάβει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ μόνο όταν εκκαθαριστούν αυτές οι οφειλές".

"Μπορώ επίσης να επιβεβαιώσει ότι το ΔΝΤ έλαβε σήμερα αίτημα των ελληνικών αρχών για επέκταση της αποπληρωμής που έληγε σήμερα, το οποίο θα προωθηθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ εν ευθέτω χρόνο", προσθέτει.


Βέβαια, δεν θεωρείται ακόμη χρεοκοπία.

Όπως είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Gerry Rice στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα την οφειλή της, το Ταμείο δεν εκλαμβάνει την εξέλιξη αυτή ως χρεοκοπία (default) αλλά θέτει την χώρα στο καθεστώς των "ληξιπρόθεσμων οφειλών", εν συνεχεία η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde θα πρέπει να ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου εντός τριάντα ημερών για τα περαιτέρω.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίεύει ο Μιχάλης Ιγνατίου στην ιστοσελίδα του η επικεφαλής του ΔΝΤ προτίθεται να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. το συντομότερο δυνατόν για να ενημερώσει για τις επόμενες κινήσεις της, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες δεν προτίθεται να δώσει περίοδο χάριτος στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Lagarde είναι έντονα εκνευρισμένη με την εξέλιξη και φαίνεται ότι θα αλλάξει εντελώς στάση και θα επισπεύσει τις διαδικασίες "τιμωρίας" της Ελλάδας.

Έληξε το ελληνικό πρόγραμμα

Έληξε στις 1:00 ώρα Ελλάδας το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) για την Ελλάδα.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας επιβεβαίωσε ότι δεν θα δοθεί παράταση στο πρόγραμμα. Ως αποτέλεσμα, η τελευταία δόση δανείου του EFSF των €1,8 δισ. δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη για την Ελλάδα και τα €10,9 δισ. για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα θα ακυρωθούν, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ESM.

"Είναι λυπηρό για την Ελλάδα ότι το πρόγραμμα του EFSF θα λήξει σήμερα χωρίς μια ρύθμιση για τη συνέχεια και ότι τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος μπαίνουν σε κίνδυνο", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του EFSF, Klaus Regling και πρόσθεσε:

"Λόγω των οικονομικών πολιτικών που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του EFSF η χώρα ήταν σε καλή πορεία προς ισχυρή ανάπτυξη μέχρι το δεύτερο μισό του 2014. Οι πολλές θυσίες που ο ελληνικός λαός έπρεπε να κάνει έφερναν αποτελέσματα. Η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και να ανακτήσει ανταγωνιστικότητα. Η χώρα ήταν σε θέση να αποκτήσει πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές αγορές και η ανεργία άρχισε να μειώνεται από τα υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα, η Ελλάδα ήταν πρωταθλητής στις μεταρρυθμίσεις μέχρι το 2014, με ενθαρρυντικές αναπτυξιακές προοπτικές. Η τάση αυτή μπορεί να συνεχιστεί εάν οι Έλληνες αποφασίσουν να επιστρέψουν στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων εντός της Ευρωζώνης”.

Το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) ξεκίνησε στις 21 Φεβρουαρίου του 2012.

Αρχικά, έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2014, αλλά επεκτάθηκε δύο φορές μετά από σχετικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης. Στο πλαίσιο του προγράμματος, το EFSF εκταμίευσε 141,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Αυτό περιελάμβανε 48,2 δισ. ευρώ για να καλυφθεί το κόστος της εξυγίανσης και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Από το ποσό αυτό 10,9 δισ. ευρώ δεν χρειάστηκαν και επιστράφηκαν αργότερα στο EFSF. Αναλόγως, το υπόλοιπο ποσό της πίστωσης διαμορφώνεται στα 130,9 δισ. ευρώ. Αυτό καθιστά το EFSF τον μεγαλύτερο πιστωτής της Ελλάδας με διαφορά.

Ο ESM σημειώνει ταυτόχρονα ότι το ελληνικό πρόγραμμα ήταν μοναδικό σε πολλά στοιχεία του. Λόγω της σοβαρότητας των διαθρωτικών αδυναμιών της χώρας και των αναγκών προσαρμογής, ήταν το μεγαλύτερο πρόγραμμα στην ιστορία του EFSF ή ESM. Είχε επίσης με διαφορά τις πιο ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού που δόθηκε ποτέ σε πρόγραμμα του EFSF ή του ESM. Περιελάμβανε τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με σημαντικές απώλειες για τους ιδιώτες επενδυτές.

Υπογραμμίζει τέλος ότι η Ελλάδα ωφελείται από τη μέση διάρκεια του δανείου που ξεπερνά τα 30 χρόνια. Η χώρα δεν πληρώνει ούτε επιτόκια, ούτε καταβάλει αποπληρωμές στο συντριπτικό μέρος των δανείων του EFSF μέχρι το 2023. Αυτές οι ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού έδωσαν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να εξοικονομήσει πάνω από 16 δισ. ευρώ το 2013 και το 2014. Αυτό αντιπροσωπεύει πάνω από το 4% του ελληνικού ΑΕΠ το κάθε έτος.

capital
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 01:55

Δεν υπάρχουν σχόλια: