Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Αποκάλυψη Reuters: Ο Γιούνκερ αρνήθηκε να μιλήσει στον Τσίπρα

Αποκάλυψη Reuters: Ο Γιούνκερ αρνήθηκε να μιλήσει στον ΤσίπραΝα συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σήμερα το πρωί (στις 12 ώρα Ελλάδος) ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο ο πρόεδρος της Κοιμισιόν δεν αποδέχθηκε το αίτημα! 

Την ώρα που πηγές των Βρυξελλών λένε πως δεν έχει ακόμη οριστεί νέο ραντεβού Τσίπρα - Γιούνκερ, το Reuters μετέδωσε πως ο πρόεδρος της Κομισιόν αρνήθηκε να δεχτεί τηλεφώνημα του...
Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα επειδή η Αθήνα δεν έχει ακόμη αποστείλει τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις, όπως είχε δεσμευθεί, με προθεσμία την περασμένη Πέμπτη.
Οπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε τηλεφωνική επικοινωνία για τις 11 το πρωί του Σαββάτου (12 ώρα Ελλάδας) με τον κ. Γιούνκερ, ωστόσο ο πρόεδρος τη Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν το δέχθηκε.
Επικαλούμενο αξιωματούχο της ΕΕ, το Reuters αναφέρει ότι ο κ. Γιούνκερ αρνήθηκε να μιλήσει με τον κ. Τσίπρα επειδή δεν υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις και διότι οι προτάσεις, τις οποίες η ελληνική πλευρά υποσχέθηκε το βράδυ της Τετάρτης ότι θα στείλει την Πέμπτη, δεν έχουν φτάσει ακόμη.
«Δεν έχει υπάρξει καμία νέα εξέλιξη, οπότε δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε», ανέφερε στο πρακτορείο ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ο οποίος θέλησε, ωστόσο, να διατηρήσει την ανωνυμία του. 
Το Reuters τονίζει ότι ο κ. Τσίπρας επρόκειτο να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί ξανά με τον πρόεδρο της Κομισιόν, ωστόσο τελικά το ραντεβού δεν έγινε. Αντιθέτως, σημειώνει το πρακτορείο, ο Έλληνας πρωθυπουργός απέρριψε τους «παράλογους» όρους που περιλαμβάνει το σχέδιο των δανειστών και επέλεξε να μην πληρώσει τη δόση -όπως όφειλε να κάνει χθες- στο ΔΝΤ.
Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρεται και στην χθεσινή ομιλία του κ. Τσίπρα στην ελληνική Βουλή, υπογραμμίζοντας πως ήταν «προκλητική» καθώς και ότι με αυτή ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε στόχο να κερδίσει την υποστήριξη του Κοινοβουλίου στην άρνησή του να αποδεχθεί τα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές.
«Ο Τσίπρας ισορρόπησε ανάμεσα στην αγανάκτηση και τη σιγουριά ότι μια συμφωνία είναι "πιο κοντά από ποτέ" για να μείνει η χώρα του στο ευρώ», αναφέρει το πρακτορείο, ενώ παραθέτει ξανά τις δηλώσεις του αξιωματούχου της ΕΕ ο οποίος τονίζει πως στην Ευρώπη γνωρίζουν ότι «εν μέρει είναι θέατρο», αλλά «δεν χρειάζεται να έχουμε ρόλο σε κάθε σκηνή του δράματος».
Διαψεύδουν το δημοσίευμα κυβερνητικοί κύκλοι: Η παραφιλολογία συνεχίζεται
Απάντηση στην αποκάλυψη του Reuters δίνει το Μέγαρο Μαξίμου κάνοντας λόγο για «παραφιλολογία», συμπληρώνοντας ότι «μετά την πρόταση των θεσμών "που ποτέ δεν δόθηκε στην Ελλάδα" -αλλά δημοσιεύθηκε στον Τύπο!...-, σήμερα αξιωματούχος ανακάλυψε αναπάντητες κλήσεις!».
Συγκεκριμένα, το non paper της κυβέρνησης αναφέρει τα εξής: 
«Η παραφιλολογία συνεχίζεται.
»Μετά την πρόταση των θεσμών, "που ποτέ δεν δόθηκε στην Ελλάδα" -αλλά δημοσιεύθηκε στον τύπο!...-, σήμερα αξιωματούχος ανακάλυψε αναπάντητες κλήσεις!
»Η ελληνική πρόταση παραμένει στο τραπέζι, αναμένουμε τα σχόλια των θεσμών».
Διφορούμενα μηνύματα από Κομισιόν για το δημοσίευμα
Δεν επιβεβαιώνει με σαφή τρόπο από την πλευρά της το ρεπορτάζ του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters η Κομισιόν, στέλνοντας αμφίσημα μηνύματα.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε σήμερα από τις Βρυξελλες ότι υπήρξε ζήτημα επικοινωνίας του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι όπως αναφέρει η δήλωση της Επιτροπής της περασμένης Τετάρτης, οι δυο άνδρες θα βρίσκονται σε διαρκή επαφή τις επόμενες ημέρες.
Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχολίασε το δημοσίευμα του Reuters που ήθελε Ευρωπαίο αξιωματούχο να δηλώνει ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αρνήθηκε να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ωστόσο, διαρρέει ότι οι δύο άνδρες θα έχουν ξανά μια κατ' ιδίαν συνάντηση, το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Γκάμπριελ: Αυτό είναι το πρόβλημα του Τσίπρα
Την ίδια στιγμή, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προειδοποιεί την Ελλάδα ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για αλλαγές στις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές της.
Ερωτηθείς αν αναμένει σύντομα μία συμφωνία, ο Γκάμπριελ δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten: «Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από την ελληνική κυβέρνηση. Η Ευρώπη έχει φτάσει στα όριά της».
Ο ίδιος είπε ότι το κλίμα σήμερα στη Γερμανία είναι υπέρ του να αφήσουν τους Έλληνες να βγουν από την ευρωζώνη.
«Αλλά αυτό ασφαλώς θα κόστιζε πολύ», σημειώνει και προσθέτει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ΕΕ ό,τι κι αν συμβεί.
«Επομένως, θα συνεχίσει να υπάρχει ανάγκη για βοήθεια», σχολιάζει ο Γκάμπριελ.
Ο Γκάμπριελ, ο οποίος είναι υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας αλλά και επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, άσκησε κριτική εναντίον του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
«Το πρόβλημά του είναι ότι δεν προτίθεται να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που χρειάζεται να επιλυθούν. Προτιμά να τα ακουμπήσει στους ώμους των Ευρωπαίων φορολογούμενων. Αλλά αυτό δεν θα λειτουργήσει».
Από την πλευρά της, η Γκέρντα Χάσελφελντ, ανώτερο μέλος των συντηρητικών συμμάχων της καγκελαρίου Μέρκελ στη Βαυαρία, δήλωσε στην εφημερίδα Passauer Neue Presse ότι τώρα η Αθήνα θα πρέπει να παρουσιάσει λεπτομερείς προτάσεις για μεταρρυθμίσεις.
«Το τωρινό πρόγραμμα θα πρέπει να εφαρμοστεί και δεν μπορεί να αλλάξει σε κάτι άλλο στα κρυφά».
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: