Lagarde Merkel
Για ικανό αλλά όχι επαρκές βήμα προόδου, έκαναν λόγο οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις ΒρυξέλλεςΧαρακτήρισαν "καλή βάση” για συζήτηση τη νέα ελληνική πρόταση, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως απαιτείται ακόμα "πολλή δουλειά” για την επίτευξη συμφωνίας, με την Γερμανίδα καγκελάριο να δηλώνει "η συμφωνία πρέπει πρώτα να γίνει αποδεκτή από το ελληνικό κοινοβούλιο”...

Σε αυτό το πλαίσιο, το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης συγκαλείται εκτάκτως το βράδυ της Τετάρτης προκειμένου να συζητήσει για την Ελλάδα. 
Ειδικότερα, η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε στη συνέντευξή της μετά από τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης την ανάγκη η ελληνική βουλή να εγκρίνει τους όρους διάσωσης προτού τα κοινοβούλια της ευρωζώνης εγκρίνουν τη συμφωνία βοήθειας.
Όπως τόνισε, θέλει το Eurogroup να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις πριν από τη Σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης. Πρόσθεσε ακόμη ότι η ελληνική συμφωνία πρέπει να δίνει ορατότητα για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Επίσης διευκρίνισε πως η συμφωνία για την Ελλάδα πρέπει να "λειτουργήσει" με τα υπόλοιπα κεφάλαια από το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης, ενώ σημείωσε πως είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά μπροστά μας.
Το πιο σημαντικό, τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος, είναι ότι έγιναν νέες προτάσεις. Οι θεσμοί "θα μας ενημερώσουν για περαιτέρω συστάσεις", σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους τώρα.
Σημείωσε δε πως και οι τρεις θεσμοί "μας έχουν πληροφορήσει ότι οι νέες ελληνικές προτάσεις είναι μια καλή αρχή για εντατικές συνομιλίες. Έγιναν καλά βήματα σήμερα, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα".
Δήλωσε ακόμη ότι το Eurogroup θα συγκληθεί εκ νέου την Τετάρτη.
Lagarde Merkel
Lagarde: Οι ελληνικές προτάσεις δεν ανταποκρίνονται πλήρως σε αυτά που έχουμε ζητήσει
Πρέπει ακόμη να γίνει πάρα πολύ δουλειά στις επόμενες 48 ώρες, δήλωσε μετά την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, οι επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde. "Οι ελληνικές προτάσεις είναι πιο λεπτομερείς αλλά δεν ανταποκρίνονται πλήρως σε αυτά που έχουμε ζητήσει”, πρόσθεσε. 
Hollande Τσίπρας
Tusk – Juncker: Μπορούμε να πετύχουμε συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας
Την αισιοδοξία τους ότι μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα μπορεί να επιτευχθεί μέσα στην εβδομάδα εξέφρασαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, υπογραμμίζοντας ότι οι τελευταίες ελληνικές προτάσεις ήταν ένα σημαντικό και θετικό βήμα.
"Συγκάλεσα τη σύνοδο επειδή ήθελα να βάλω ένα τέλος στην αβεβαιότητα και να αποτρέψω το χειρότερο δυνατό σενάριο που είναι ένα χαοτικό και ανεξέλεγκτο Grexident" δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανοίγοντας την συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής. "Ήθελα να προσδώσω νέα δυναμική στις διαπραγματεύσεις που είχαν παγώσει και οι ελληνικές προτάσεις δείχνουν ότι κάναμε αυτό το βήμα. Επίσης, να διασφαλίσω ότι όλες οι ηγέτες είναι στην ίδια σελίδα".
"Ο Έλληνας πρωθυπουργός με διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πλήρως προσηλωμένη στην επίτευξη μιας συμφωνίας", πρόσθεσε. Όπως έδειξαν οι τελευταίες ώρες όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θέλουν να πετύχουν μια λύση. Θα ακολουθήσουν νέες διαβουλεύσεις τις επόμενες ώρες ώστε το Eurogroup της Τετάρτης να καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα που θα παρουσιαστεί στους ηγέτες", δήλωσε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean-Claude Juncker υπογράμμισε ότι οι προτάσεις θα αξιολογηθούν τις επόμενες ώρες και θα πραγματοποιηθεί νέο Eurogroup την Τετάρτη.
"Να επισημάνω ότι οι προτάσεις της Ελλάδας ήταν εξαιρετικά σημαντικές αν και με κάποια καθυστέρηση", σημείωσε. "Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα που κάλυψαν οι ελληνικές αρχές, με τις προτάσεις να είναι στην κατεύθυνση των προσδοκιών των θεσμών".
"Είμαι πεπεισμένος ότι την επόμενη Τετάρτη στο Eurogroup θα υπάρξουν αποτελέσματα που θα παρουσιαστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης", πρόσθεσε. "Είμαι πεπεισμένος ότι δεν είναι μόνο πρόθεση μας να οριστικοποιήσουμε την διαδικασία αυτή την εβδομάδα, αλλά θα οριστικοποιήσουμε την διαδικασία αυτή την εβδομάδα".
"Είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα για τον απλό λόγο ότι πρέπει να βρούμε μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα, δεν μπορούμε να παίζουμε καθυστερήσεις", υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ταυτόχρονα ότι δεν είναι τώρα η στιγμή για να συζητηθεί το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.
Ερωτηθείς για το αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο οι τελευταίες προτάσεις να έχουν υφεσιακό χαρακτήρα ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι αυτό είναι ένα θέμα που θα αξιολογηθεί. Σημείωσε εξάλλου ότι η Επιτροπή έχει προτείνει ένα πρόγραμμα 35 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 που θα εκταμιευθούν για την Ελλάδα με στόχο την πραγματική οικονομία.
Δεν είναι μόνο η εξυγίανση των οικονομικών, χρειαζόμαστε επίσης ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, σημείωσε.
Ερωτηθείς για το θέμα της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι αυτό το θέμα δεν συζητήθηκε στη Σύνοδο.
Hollande: Είναι πλέον εφικτή μια συμφωνία με την Ελλάδα
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα πως είναι πλέον εφικτή η επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα και ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ερωτηθείς για το ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, πως δεν συζητήθηκε σήμερα, αφήνοντας να εννοηθεί ωστόσο ότι αυτό θα συμβεί σε μεταγενέστερο χρόνο.
Επίσης κατέστησε σαφές πως δεν προβλέπεται να υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι για την ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι προαπαιτούμενη η κύρωση των συμφωνηθέντων από την Βουλή των Ελλήνων. Ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε ότι τις επόμενες μέρες θα αξιολογηθούν οι ελληνικές δεσμεύσεις και οι επιπτώσεις τους στον τομέα της ανάπτυξης.