Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

FINANCIAL TIMES: Έτοιμη η Μέρκελ να κόψει τις συνομιλίες

BELGIUM EU CELAC SUMMIT

Τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις σχολιάζουν οι Financial Times σημειώνοντας ότι οι πιστωτές της Ελλάδας εξαπέλυσαν την Πέμπτη τις πιο σκληρές προειδοποιήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τους FT αυτές ήταν οι πιο σκληρές δηλώσεις που έχουν γίνει από την έναρξη της πεντάμηνης διαπραγμάτευσης, ενώ, σημειώνουν ότι η αιχμηρή γλώσσα αντανακλά τον ολοένα και μεγαλύτερο φόβο πως ο Τσίπρας έχει...
υπερεκτιμήσει τον χρόνο που του έχει απομείνει για να κλείσει την συμφωνία.
Ο πρωθυπουργός άκουσε από τους πιστωτές ότι η κυβέρνησή του πρέπει να αποφασίσει αν θα δεχθεί έναν μεγάλο αριθμό μεταρρυθμίσεων ή θα χρεοκοπήσει.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τουσκ, αλλά και οι βόμβες από το ΔΝΤ.
Αξιωματούχοι πιστεύουν ότι αν δεν κλείσει συμφωνία ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δεν θα υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε η Αθήνα να αποκτήσει πρόσβαση σε χρήματα πριν λήξουν δύο μεγάλοι «λογαριασμοί»: η αποπληρωμή €1,5 δισ. στο ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου και μια αποπληρωμή €3,5 δισ. για ομόλογα της ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου.
Οι Financial Times επισημαίνουν ότι έχουν ήδη υπάρξει σημάδια πως η Αθήνα έχει αλλάξει στρατηγική ως πρώτη αντίδραση στις σκληρές προειδοποιήσεις.
Μηνύματα για τελεσίγραφο από τη Γερμανία
Ωστόσο, εκείνο που προκαλεί μεγάλη αίσθηση είναι το γεγονός ότι οι FT σημειώνουν πως η γερμανική κυβέρνηση στέλνει τις τελευταίες ημέρες σε «ιδιωτικό» επίπεδο ηχηρά μηνύματα. Φέρεται να είναι έτοιμη να κόψει τις συνομιλίες και να υιοθετήσει μια στάση « take it or leave it».
Σύμφωνα με τρεις ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωζώνης, Γερμανοί ηγέτες διεμήνυσαν σε άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης πως δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν πέρα από την συμβιβαστική πρόταση που παρουσιάστηκε στον κ. Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα από τον κ. Γιούνκερ εκ μέρους των πιστωτών της Ελλάδας.
Προσθέτουν, ακόμη, ότι η κατηγορηματική απόρριψη της πρότασης από τον πρωθυπουργό στο ελληνικό κοινοβούλιο και η προσπάθεια για νέες διαπραγματεύσεις στα πρωτογενή πλεονάσματα έχουν πείσει το Βερολίνο ότι μια πιο σκληρή «take it or leave it» στάση πρέπει να δοκιμαστεί.
«Η μόνη απάντηση που ψάχνουν από τους Έλληνες είναι να πουν “ναι’» ανέφερε ένας αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
Κάποιοι στην Γερμανία υποστηρίζουν ότι ακόμα και το πλάνο που παρουσίασε ο Γιούνκερ έχει πάει «πολύ μακριά» με τις «παραχωρήσεις» που έκανε. Στη συμφωνία του Φεβρουαρίου μεταξύ της Αθήνας και των Ευρωπαίων πιστωτών αποφασίστηκε να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα φέτος, αλλά όχι τα επόμενα χρόνια, όπως αναφέρεται στο νέο σχέδιο που έδωσαν οι εταίροι. Σε κάποιους Γερμανούς αξιωματούχους «σηκώθηκαν οι τρίχες» όταν είδαν την πρόταση για μειωμένους στόχους την επόμενη τριετία.

Τελεσίγραφο και από την Κομισιόν: «Δεν υπάρχει εννιάμηνη παράταση»
Δεν είναι μόνο το πρόβλημα του ΔΝΤ που καλείται να διαχειριστεί άμεσα η κυβέρνηση, είναι και η Κομισιόν που «βράζει» για τις ελληνικές θέσεις ή μάλλον «τις παλινωδίες», όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αν και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β. Ντρομπρόβσκις έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας αργά το απόγευμα για τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας, επεσήμανε και αυτός ότι απαιτείται πολιτική βούληση από την Αθήνα για να ξεπεραστούν τα εμπόδια. Αυτό ακριβώς σημειώνουν στο iefimerida Κοινοτικές πηγές: «Οι θέσεις της ελληνικής πλευράς κινούνται ακόμα στη σφαίρα του επιθυμητού και όχι του εφικτού», με αποτέλεσμα να τελειώνει ο χρόνος και η αναγκαία ολοκλήρωση της αξιολόγησης να μην είναι ακόμα ορατή.
«Καινούργια λεφτά δεν υπάρχουν», τονίζουν οι ίδιες πηγές, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα δεν μπορεί να περιμένει τίποτε άλλο στην παρούσα φάση εκτός από τις εκκρεμείς δόσεις και μόνο υπό προϋποθέσεις τα κεφάλαια του ΤΧΣ. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι η 9μηνη παράταση που «κυνηγάει» η Αθήνα είναι ανέφικτη, αφού προϋποθέτει νέα κεφάλαια, τα οποία πολύ απλά δεν υπάρχουν.
Παράταση μέχρι τέλη καλοκαιριού το πολύ
Ποιο είναι το βασικό σενάριο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο τραπέζι; Μικρή παράταση ως το τέλος του καλοκαιριού, έτσι ώστε η Ελλάδα να μη χάσει την «ομπρέλα» του ΕΚΤ και νέα δανειακή σύμβαση υπό όρους το Σεπτέμβριο, έτσι ώστε να εξασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες των επόμενων μηνών ή ετών. Ακόμα κι αυτό το σενάριο προϋποθέτει, όμως, ότι η Ελλάδα θα έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, κάτι που περνά από τρία στάδια:
  1. Συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Απ” ότι φαίνεται η Αθήνα έστω με βαριά καρδιά θα συμφωνήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1% το 2015
  2. Συμφωνία για το δημοσιονομικό «κενό» και το πώς θα καλυφθεί. Στην παρούσα φάση δεν έχουμε καταλήξει ακόμα ούτε στο «κενό» ούτε πολύ περισσότερο στα μέτρα που θα το καλύψουν. Οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών αναφέρουν ότι ήδη ο μεσαίος συντελεστής ΦΠΑ οδεύει στο 13%, όπως επίσης ότι μια κατηγορία- πιθανότατα η εστίαση- μετατάσσεται από το 13% στο 23%. Παραμένουν οι διαφωνίες για τις συντάξεις και όπως λένε χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, «οι διαφωνίες της Αθήνας είναι… κινούμενος στόχος (moving targets)», θέλοντας έτσι να περιγράψουν τα μπρος- πίσω της ελληνικής πλευράς στα θέματα που θεωρούνται «κόκκινες» γραμμές.
  3. Ακόμα κι αν επιτευχθεί η συμφωνία για τα δημοσιονομικά, απαιτείται συμφωνία και για το χρηματοδοτικό «κενό». «Όσο χαμηλώνει ο πήχης του πρωτογενούς πλεονάσματος, τόσο μεγαλώνουν οι χρηματοδοτικές ανάγκες», τονίζουν οι ίδιες Κοινοτικές πηγές. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι δανειακές ανάγκες μπορούν να καλυφθούν ως το Σεπτέμβριο με τα τελευταία διαθέσιμα κεφάλαια του τρέχοντος Προγράμματος και μόνο αν αποδώσουν πλήρως τα όποια δημοσιονομικά μέτρα (π.χ. αυξήσεις ΦΠΑ) ως το τέλος του έτος. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει σάλιο και κάπου εδώ ξεκινάει η εμπλοκή με 
    το ΔΝΤ.

Δεν φεύγει το ΔΝΤ
Σύμφωνα με την εκτίμηση του ίδιου αξιωματούχου, «για να φύγει το ΔΝΤ θα πρέπει πρώτα να πληρωθεί», κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι το Ταμείο θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, για να δυσκολεύει τη ζωή και της Αθήνας αλλά και των Ευρωπαίων, τους οποίους πιέζει για αναδιάρθρωση του ελληνικού Χρέους.
Μπορεί άραγε ο ESM να αγοράσει το χρέος της Ελλάδας προς το ΔΝΤ; «Μόνο με νέα δανειακή σύμβαση και νέους όρους», ξεκαθαρίζει ο ίδιος αξιωματούχος, προσθέτοντας μια ακόμα παράμετρο στην πολύπλοκη εξίσωση.
ΠΗΓΗ: iefimerida.gr
crash

Δεν υπάρχουν σχόλια: