Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Τορπίλες στη διαπραγμάτευση από ΔΝΤ και Κομισιόν: Κλίμα ρήξης στις Βρυξέλλες

Φωτογραφία: intimenews/ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

Η Ελλάδα με την πλάτη στον τοίχο: Το ΔΝΤ αποχώρησε και η Κομισιόν απορρίπτει την 9μηνη παράταση

Από την αισιοδοξία σε σκωτσέζικο ντους διαρκείας η κυβέρνηση

Οι δανειστές παραπέμπουν την Αθήνα στους Θεσμούς

Η Αθηνά αγωνιά και ψάχνει συμβιβασμό με πολιτική λύση
«Σταθμός» το Eurogroup της επόμενης Πέμπτης...

Σε «θρίλερ» για γερά νεύρα εξελίσσεται η διαπραγμάτευση Αθήνας-πιστωτών, με την κυβέρνηση να καταβάλλει τα τελευταία εικοσιτετράωρα απεγνωσμένες προσπάθειες για να βρεθεί κοινός τόπος με τους δανειστές στα «ανοικτά θέματα» και να προχωρήσει σε συμφωνία.
Παρά το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε άλλος ένας κύκλος υψηλών πολιτικών διαβουλεύσεων στη Βελγική πρωτεύουσα, η ελληνική αντιπροσωπεία επέστρεψε αργά χθες βράδυ δίχως να έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη πολιτική συναίνεση για λύση «εδώ και τώρα».
Μετά και τη συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ, η Αθήνα βάζει τα δυνατά της για να μη χαθεί άλλος χρόνος, προσδοκώντας ταυτόχρονα να αρχίσει να καθαρογράφεται η συμφωνία το συντομότερο δυνατό, αφού εκπονήσουν ένα τελικό πλάνο.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα πάντως, η κατάσταση προδιαγράφεται ιδιαίτερα  δύσκολη. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά -αν και είναι αμφίβολο κατά πόσο θα υιοθετηθούν-  θέτει  προαπαιτούμενα:
• την παράταση του προγράμματος ως το τέλος του Μαρτίου του΄16 οπότε και λήγει το πρόγραμμα του ΔΝΤ, καθώς και απόφαση για ανταλλαγή χρέους της ΕΚΤ με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας
• Να εξασφαλιστεί η επαρκής χρηματοδότησης της χώρας, όχι με το μαρτύριο της σταγόνας δόση – δόση
• αναδιάρθρωση του χρέους
• Να δοθεί ένα αναπτυξιακό – επενδυτικό πακέτο στην ελληνική οικονομία
• Να μην απαιτηθούν περαιτέρω μέτρα από τους δανειστές

Ταχύτεροι ρυθμοί για να φύγουν τα «αγκάθια»
Την ίδια ώρα, το περιβάλλον του πρωθυπουργού προϊδεάζει ότι δεν πρόκειται να ρίξει λάδι στη φωτιά. «Κάνουμε ότι είναι δυνατόν να καλυφθεί η απόσταση που μας χωρίζει», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και προαναγγέλλουν ότι αρχίζουν άμεσα οι συζητήσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων.
Ο πρωθυπουργός όπως και οι στενοί του συνεργάτες κκ Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης επιδίδονται από σήμερα σε νέο «αγώνα δρόμου», με στόχο να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες για συμφωνία και να «κλειδώσουν» τα εναπόμεινα ζητήματα που είναι πολλά και στα οποία καταγράφονται διαφορές:
• Τα δημοσιονομικά (πρωτογενές πλεόνασμα στο 1% για το '15 με επιπλέον μέτρα που θα φτάσουν τα 500εκατ. ευρώ και αλλαγή στον μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ)
• Το χρέος
• Το ασφαλιστικό (με τους εταίρους να θέλουν κατάργηση του ΕΚΑΣ και μείωση συντάξεων)
Εργασιακά (με την Αθήνα να επιμένει στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και στη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού)
«Σταθμός» το Eurogroup της επόμενης Πέμπτης
Όλα τα κομμάτια του δύσκολου «παζλ» θα βρεθούν στο τραπέζι του eurogroup την επόμενη Πέμπτη 18 Ιουνίου, στην τακτική τους συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.
Επόμενο βήμα, εφόσον υπάρξει το «πράσινο φως» είναι η έγκριση από τα Κοινοβούλια των Ευρωπαϊκών χωρών, με το γερμανικό να κλείνει στις 14 –για ολιγοήμερες διακοπές- και να επαναλειτουργεί στις 21 του μηνός.
Σκωτσέζικο ντους διαρκείας
Στον απόηχο της τριμερούς και με φόντο την προσπάθεια που καταβάλλεται για να βρεθεί κοινός τόπος, μεσολάβησαν ορισμένα πιο αισιόδοξα μηνύματα, αν και ο προβληματισμός στους κόλπους της Ευρώπης για το ελληνικό ζήτημα εξακολουθεί να υπάρχει.
Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έκανε λόγο για συμφωνία ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να εργαστεί μετ' επιτάσεως, ώστε να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα και να δώσει διευκρινίσεις.
Την άποψη ότι μία λύση στο ελληνικό ζήτημα είναι πιθανή μέχρι την επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ διατύπωσε ο επικεφαλής του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ , διαμηνύοντας πως οι θεσμοί είναι «ανοιχτοί» σε εναλλακτικές για την Ελλάδα. Τέλος, ακολούθησε η δήλωση του Γάλλου Επιτρόπου Μοσκοβισί, πως «βρισκόμαστε κοντά στο διάδρομο απογείωσης για συμφωνία με την Ελλάδα…», αν και όπως είπε παρά το γεγονός πως η «πολιτική βούληση» για λύση «είναι κοινή», οι αποκλίσεις παραμένουν, ειδικά στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Κομισιόν: «Δεν υπάρχει εννιάμηνη παράταση»
Δεν είναι μόνο το πρόβλημα του ΔΝΤ που καλείται να διαχειριστεί άμεσα η κυβέρνηση, είναι και η Κομισιόν που «βράζει» για τις ελληνικές θέσεις ή μάλλον «τις παλινωδίες», όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμες πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αν και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β. Ντρομπρόβσκις έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας αργά το απόγευμα για τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας, επεσήμανε και αυτός ότι απαιτείται πολιτική βούληση από την Αθήνα για να ξεπεραστούν τα εμπόδια. Αυτό ακριβώς σημειώνουν στο iefimerida Κοινοτικές πηγές. «Καινούργια λεφτά δεν υπάρχουν». Η 9μηνη παράταση που «κυνηγάει» η Αθήνα είναι ανέφικτη, αφού προϋποθέτει νέα κεφάλαια, τα οποία πολύ απλά δεν υπάρχουν.


Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: