Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Γενική «σύρραξη» μετά την επίθεση Ζωής και ΣΥΡΙΖΑ στον Στουρνάρα

Γενική «σύρραξη» μετά την επίθεση Ζωής και ΣΥΡΙΖΑ στον Στουρνάρα

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας άναψε για ακόμη μια φορά η Ζωή Κωνσταντοπούλου με την πρωτοφανή της απόφαση να επιστρέψει την έκθεση της ΤτΕ στον Γιάννη Στουρνάρα ως «απαράδεκτη».

Από το μεσημέρι της Τετάρτης όταν και έγινε γνωστή αυτή η ενέργεια, το τοπίο στην εσωτερική πολιτική μυρίζει κυριολεκτικά «μπαρούτι», με... τα κόμματα της αντιπολίτευσης να βγάζουν σκληρές ανακοινώσεις κατά της Προέδρου της Βουλής, ενώ ήδη ακούγονται φωνές για πρόταση μομφής κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου...

ΣΥΡΙΖΑ:  Ξεπερνά τα όριά του ο Στουρνάρας
Η τελευταία εξέλιξη, ωστόσο, πηγαίνει την σύγκρουση ένα βήμα παραπέρα, καθώς, δεν είναι μόνο πρωτοβουλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου η ευθεία επίθεση στον Διοικητή της ΤτΕ, αλλά αποτελεί και κομματική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Κουμουνδούρου εξέδωσε το απόγευμα ανακοίνωση με την οποία εγκαλεί τον Γιάννη Στουρνάρα τονίζοντας ότι «Με τη σημερινή του έκθεση για τη νομισματική πολιτική ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος όχι μόνο ξεπερνά τα όρια της θεσμικής του ιδιότητας, αλλά προσπαθεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός ασφυκτικού πλαισίου στις κινήσεις και τα διαπραγματευτικά περιθώρια της Ελληνικής Κυβέρνησης. Και είναι απορίας άξιον πως συμβαίνει αυτό όταν υποτίθεται ότι ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος».

Πυρά και από το Μαξίμου μέσω... Πολ Μέισον
Αργά το απόγευμα της Δευτέρας στην αντιπαράθεση μπήκε και το Μέγαρο Μαξίμου μέσω... ενός Βρετανού, καθώς, ο ανταποκριτής του Channel 4  στην Ελλάδα, Πολ Μέισον, «έδωσε» στο Twitter την απάντηση του Νίκου Παππά στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.
«Ο Ελληνας υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς λέει στο Channel 4: Ο Ελληνας κεντρικός τραπεζίτης πρέπει να μείνει στις αρμοδιότητες και την ουδετερότητά του» έγραψε χαρακτηριστικά.
Οργή κομμάτων – Σκληρές ανακοινώσεις
Οπως ήταν αναμενόμενο, μετά από την πρωτοφανή επίθεση της Κωνσταντοπούλου στον Στουρνάρα ακολούθησε πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση με ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ να κάνουν λόγο για απαράδεκτη συμπεριφορά καλώντας τον πρωθυπουργό να σταματήσει να ανέχεται παρόμοια συμπεριφορά και να παρέμβει.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης σε γραπτή δήλωση του τονίζει χαρακτηριστικά: «Ως πότε θα παρατηρεί άφωνος και άβουλος ο κ. Τσίπρας το παραλήρημα της κας Κωνσταντοπούλου; Ως πότε θα ανέχεται στην πιο κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων την πρόεδρο της Βουλής να κατηγορεί με εμπάθεια τον πρόεδρο της Κομισιόν και να προσβάλλει με πρωτοφανή τρόπο τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος; Ως πότε ο κ. Τσίπρας θα σιωπά στον ευτελισμό του Κοινοβουλίου και στο διασυρμό των θεσμών από την κα Κωνσταντοπούλου που ακόμα και υπουργοί του, την έχουν από καιρό αποδοκιμάσει;».
Από την πλευρά του, το ΠΟΤΑΜΙ σημειώνει: «Η Πρόεδρος της Βουλής πρόλαβε να επιτεθεί προσωπικά κατά του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και των ευρωπαίων ηγετών που συναντά ο κ. Τσίπρας, ο οποίος παρακολούθησε μάλιστα το νέο παραληρηματικό show της κυρίας Κωνσταντοπούλου. Το παιχνίδι της εξεύρεσης “εσωτερικών εχθρών” και “διεθνών συνωμοσιών” είναι το αγαπημένο σπορ στελεχών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι οποίοι αντιγράφουν πρακτικές του σκοτεινού παρελθόντος. Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να βρει το θάρρος να υποδείξει στους “δικούς του ανθρώπους” ότι η χώρα έχει ανάγκη από συμμάχους και εθνική συνεννόηση. Οι προειδοποιήσεις πάντως του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για το ενδεχόμενο να βρεθεί η χώρα εκτός του ευρώ είναι πολύ σοβαρές για να χαθούν στον ορυμαγδό ενός καυγά, από αυτούς που καθημερινά στήνει η πρόεδρος της Βουλής».
Το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι «Η συμπεριφορά της δεν έχει καμία σχέση με τα καθήκοντά της και το σεβασμό που οφείλει να έχει στο αξίωμά της. Ο κ. Τσίπρας, οφείλει να διαχωρίσει τη θέση του και να μην καλύπτει την απαράδεκτη συμπεριφορά της, η οποία κάνει μεγάλη ζημιά στη χώρα σε μια κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της».
Ραχήλ σε παραλήρημα κάνει μήνυση στον διοικητή της ΤτΕ
Μετά την άνευ προηγουμένου αντίδραση της κας Κωνσταντοπούλου τη «σκυτάλη» πήρε η Ραχήλ Μακρή η οποία προτίθεται να καταθέσει μήνυση σε βάρος του Γιάννη Στουρνάρα το πρωί της Πέμπτης.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το «ΒΗΜΑ», κατηγορεί τον κεντρικό τραπεζίτη ότι προωθεί το Grexit και πως με τις δηλώσεις του διασαλεύει το δημοκρατικό πολίτευμα.
Σε μία απίστευτη ανακοίνωση που εξέδωσε η κ. Μακρή υπενθυμίζει στον κ. Στουρνάρα ότι «οι Γερμανοί εκτελούσαν τους ταγματασφαλίτες όταν πλέον δεν τους χρειάζονταν» και ζητεί από τις εισαγγελικές αρχές να διερευνήσουν την ύπαρξη ενδεχόμενου δόλου εκ μέρους του κ. Στουρνάρα στο σύνολο των δηλώσεών του που «διακυβεύουν την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και υποκινούν άμεσα ή έμμεσα τους πολίτες σε πράξεις πανικού».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως φαίνεται από την ανακοίνωσή της, ενοχλήθηκε από τα όσα ανέφερε ο κ. Στουρνάρας στην έκθεσή του- την οποία μάλιστα... έστειλε πίσω η κ. Κωνσταντοπούλου- πως η αποτυχία συμφωνίας θα οδηγούσε σε χρεοκοπία και Grexit. Η κ. Μακρή σχολίασε για αυτές τις θέσεις πως «ούτε στην ανάσχεση της εκροής καταθέσεων συμβάλει, ούτε στην ηρεμία στο τραπεζικό σύστημα προάγει, αλλά αντίθετα δύναται να θεωρηθεί ότι προκαλεί αστάθεια στο τραπεζικό σύστημα».
Τι είπε το μεσημέρι η Κωνσταντοπούλου
Η πρόεδρος της Βουλής, σε μια κίνηση που δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά της ελληνικής δημοκρατίας (ίσως και πουθενά σε σύγχρονες χώρες) έστειλε πίσω στην ΤτΕ το στικάκι με την έκθεση για την οικονομία, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα «απαράδεκτη». Αλλά η επίθεση δεν σταμάτησε εκεί, αφού η κυρία Κωνσταντοπούλου απαίτησε από τον Γιάννη Στουρνάρα να της φέρει την έκθεση της ΤτΕ τυπωμένη και όχι σε στικάκι.
«Αυτή η Βουλή δεν έχει στικάκια. Αλλοι είχαν στικάκια στα γραφεία και τις τσέπες τους», είπε χαρακτηριστικά.
Από το προεδρείο της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος, η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον κεντρικό τραπεζίτη για «ωμή παρέμβαση» στο έργο της Επιτροπής, καθώς, όπως υποστήριξε, «ο κ. Στουρνάρας έσπευσε στα κλεφτά με αντιθεσμική κίνηση να στείλει την έκθεση σήμερα στις 10:40 και την ώρα που η Επιτροπή Αλήθειας παρουσίαζε τα πρώτα της συμπεράσματα».
Πρόσθεσε πως «ο κ. Στουρνάρας έχει συμπράξει στην οικονομική πολιτική, έχει συμπράξει στη μνημονιακή πολιτική και έχει παραβιάσει τις υποχρεώσεις του, όταν επιχείρησε ωμή παρέμβαση κατά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και παρεμβαίνει σήμερα, επιχειρώντας αντιδημοκρατικά να δημιουργήσει τετελεσμένα και να αποτρέψει την ουσιαστική διεκδίκηση της διαγραφής του χρέους».
Η απάντηση της ΤτΕ στην Κωνσταντοπούλου
«Ουδέν σχόλιον» ήταν η απάντηση από την Τράπεζα της Ελλάδος για την επίθεση που εξαπέλυσε κατά του Γιάννη Στουρνάρα η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας ανέφεραν στην ΕΡΤ ότι ο κ Στουρνάρας δεν σκοπεύει να κάνει κάποιο σχόλιο. Εξάλλου ο διοικητής της ΤτΕ βρίσκεται στη Φρανκφούρτη για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Μάλιστα υποστηρίζουν πως σεβόμενος το θεσμό ο κ.Στουρνάρας έστειλε όπως όφειλε την έκθεση πρώτα στην πρόεδρο της βουλής και μετά από δύο ώρες δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα της ΤτΕ.
Πρέπει να σημειωθεί πως η έκθεση της ΤτΕ κρούει το καμπανάκι του κινδύνου και κάνει λόγο ακόμα και για Grexit στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν τα βρει με τους Θεσμούς και δεν υπάρξει συμφωνία.
Για την ιστορία διαβάστε ολόκληρη την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας σε μορφή PDF.
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: