Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ! Τι κρύβεται πίσω από την πρωτοφανή επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στον Στουρνάρα


Με το που η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε στο διοικητή της ΤΤΕ, Γιάννη Στουρνάρα, ακολούθησαν μία σειρά βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, άλλοι εκφράστηκαν με μεγαλύτερη προσοχή, άλλοι όχι, δίνοντας έτσι τον χαρακτήρα γενικευμένης στόχευσης. 

Αφορμή ήταν η έκθεση για την νομισματική πολιτική που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα...

Έως αυτή την στιγμή ανακοινώσεις ή δηλώσεις κατά του κεντρικού τραπεζίτη, ο οποίος όμως είναι στη Φρανκφούρτη, έχουν κάνει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θανάσης Πετράκος, η βουλευτής Ραχήλ Μακρή και ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής της Κουμουνδούρου, Αλέκος Καλύβης.
Η πρώτη εκτίμηση που υπάρχει είναι πως οι επιθέσεις μάλλον θα κλιμακωθούν, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση αποδόμησης του κεντρικού τραπεζίτη, ενώ αρκετοί θεωρούν πως σε αυτό το οριακό σημείο η κυβέρνηση θα επιθυμούσε να έχει στη συγκεκριμένη θέση ένα πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης της.
Η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωσή της ανέφερε:
«Με τη σημερινή του έκθεση για τη νομισματική πολιτική ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος όχι μόνο ξεπερνά τα όρια της θεσμικής του ιδιότητας, αλλά προσπαθεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός ασφυκτικού πλαισίου στις κινήσεις και τα διαπραγματευτικά περιθώρια της Ελληνικής Κυβέρνησης. Και είναι απορίας άξιον πως συμβαίνει αυτό όταν υποτίθεται ότι ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος», ενώ ο Νίκος Παππάς, πιο προσεκτικός σημείωσε:
«Να μείνει προσηλωμένος στα όρια της αποστολής του και να δείξει ουδετερότητα».
Τ0 έγραψε στο Twitter o δημοσιογράφος Πολ Μέισον.
mason twee tsd
Το έναυσμα όμως των επιθέσεων δόθηκε από την πρόεδρο της Βουλής, η οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για τη νομισματική πολιτική της χώρας, επιστρέφοντάς την ως «μηδέποτε παραληφθείσα».
Αξίζει όμως να επισημανθεί πως η κίνηση αυτή της κ. Κωνσταντοπούλου έχει αποκλειστικά και μόνο πολιτική και συμβολική σημασία, δεν έχει όμως ουσιαστικό αντίκρισμα, καθώς η έκεθση έχει ήδη δημοσιοποιηθεί επισήμως.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον κεντρικό τραπεζίτη για «ωμή παρέμβαση» στο έργο της Επιτροπής καθώς, όπως υποστήριξε, «ο κ. Στουρνάρας έσπευσε στα κλεφτά με αντιθεσμική κίνηση να στείλει την έκθεση σήμερα στις 10:40 και την ώρα που η Επιτροπή Αλήθειας παρουσίαζε τα πρώτα της συμπεράσματα».
Η πρόεδρος της Βουλής κατήγγειλε ευθέως τον κ. Στουρνάρα πως παρεμβαίνει σε μια κρίσιμη στιγμή για το διαπραγματευτικό αγώνα που δίνει η κυβέρνηση, καθώς σπεύδει να υποστηρίξει πως πρέπει να υπογραφεί άμεσα η συμφωνία.
«Προβαίνει σε μια σειρά από κρίσεις και διατυπώσεις, οι οποίες αναντίρρητα επηρεάζουν αυτά που τεκταίνονται» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος στην ίδια συνεδρίαση ζήτησε να κληθεί άμεσα ο κ. Στουρνάρας στην Βουλή προκειμένου να δώσει εξηγήσεις όχι μόνο για το περιεχόμενο της έκθεσης αλλά και για την υπόθεση Siemens και του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Πρότεινε μάλιστα πως την ερχόμενη Παρασκευή θα μπορούσε να τον καλέσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που ερευνά το σκάνδαλο με τα «μαύρα» ταμεία του γερμανικού κολοσσού.
Στο… άλλο άκρο, η κ. Ραχήλ Μακρή σε ανακοίνωσή της κατά του κ. Στουρνάρα αναφέρει πως «οι Γερμανοί εκτελούσαν τους ταγματασφαλίτες, όταν πλέον δεν τους χρειάζονταν» και προαναγγέλλει μήνυση εις βάρος του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον κ. Στουρνάρα ότι προωθεί το Grexit, αλλά και πως με τις δηλώσεις του διασαλεύει το δημοκρατικό πολίτευμα. Για το λόγο αυτό, η κυρία Μακρή ανέφερε ότι το πρωί της Πέμπτης θα καταθέσει μήνυση εις βάρος του κ. Στουρνάρα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη.
Για «συνδρομή» στην προσπάθεια των δανειστών και όχι της κυβέρνησης κατηγορεί τον κ. Στουρνάρα και ο κ. Αλέκος Καλύβης υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο κ. Στουρνάρας συνεχίζει να σκέφτεται περισσότερο σαν Υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά –Βενιζέλου και να υπερασπίζεται μια πολιτική η οποία κατέστρεψε τη χώρα και την κοινωνία και η οποία αποδοκιμάστηκε από τον ελληνικό λαό» αναφέρει σε ανακοίνωσή του για να προσθέσει «Τα υπογραφόμενα από τον ίδιο συμπεράσματα της ενδιάμεσης έκθεσης για την νομισματική πολιτική , δίνουν την εντύπωση ότι συνδράμει και ο ίδιος σε μια προσπάθεια που αναπτύσσεται διεθνώς και στη χώρα μας να τρομοκρατηθεί ο ελληνικός λαός και να πιεστεί η κυβέρνηση να υπογράψει άρον-άρον μια συμφωνία ,ανεξάρτητα από το περιεχόμενό της, στο όνομα του να αντιμετωπιστούν τα χειρότερα.
Εκείνο που δεν θέλει να καταλάβει ο κ.Στουρνάρας είναι ότι τα χειρότερα έχουν ήδη επισυμβεί κατά την διάρκεια της προηγούμενης πενταετίας και με την δική του συνδρομή. Η Ελλάδα δεν θα γίνει μια φτωχή χώρα όπως επισημαίνει διότι είναι ήδη μια φτωχή χώρα με μια εξαντλημένη οικονομία και κοινωνία από τις πολιτικές των μνημονίων , κατάσταση από την οποία προσπαθεί με τεράστιες δυσκολίες η ελληνική κυβέρνηση να απεμπλέξει τη χώρα και γιαυτό χρειάζεται μια προωθητική συμφωνία που να δίνει λύση και προοπτική στη χώρα . Καλό θα ήταν ο κ. Στουρνάρας, να ασχοληθεί περισσότερο με τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος και με τις -πολιτικής σκοπιμότητας- κινήσεις της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας ενάντια στη χώρα μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: