Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2015

ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ – ΚΟΜΙΣΙΟΝ ! Γιούνκερ: λέει ψέματα ο Τσίπρας – Μαξίμου: Κύριε Γιούνκερ ποιον εκπροσωπείτε

europaeische-unionΕπανέρχεται και περνά στην αντεπίθεση ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος τονίζει πως δεν έχει υπάρξει κάποια επικοινωνία με την Αθήνα από το βράδυ της Κυριακής. 

Συγχρόνως σημειώνει με νόημα πως ενδιαφέρεται για τον ελληνικό λαό και όχι την ελληνική κυβέρνηση, προσθέτοντας πως θα ήταν μεγάλο λάθος να αυξηθεί το ΦΠΑ στη ηλεκτρικό ρεύμα και τα φάρμακα.... 

Ο κ. Γιούνκερ κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση πως παρουσιάζει με λάθος τρόπο τις προτάσεις της Κομισιόν, ενώ υπογράμμισε πως ενδιαφέρεται για τον ελληνικό λαό, όχι για την ελληνική κυβέρνηση. Πάντως υποστήριξε πως θα ήταν μεγάλο λάθος να αυξηθεί το ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα φάρμακα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Γιούνκερ είπε επίσης πως μια μικρή μείωση στις ελληνικές αμυντικές δαπάνες είναι εύκολα εφικτή, μία πρόταση η οποία περιλαμβάνεται στο κείμενο που κατέθεσε την Κυριακή η ελληνική πλευρά, στο τελευταίο γύρο διαβουλεύσεων.
Αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, όχι απλά υπογράμμισε πως βρίσκονται σε αδιέξοδο αλλά σχολίασε χαρακτηριστικά πως «οδηγούν στο «πουθενά»».

Τι απαντά ο Σακελλαρίδης στον Γιούνκερ 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης σημείωσε, σε ανακοίνωση Τύπου, πως «Οι δανειστές μας πρότειναν αύξηση του ΦΠΑ στο ρεύμα κατά 10% και στα φάρμακα κατά 4,5%».
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Το κείμενο που παραδόθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό την προηγούμενη Τετάρτη επισήμως από τους θεσμούς περιλάμβανε 10% αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και αύξηση 4,5% στο ΦΠΑ στα φάρμακα, κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ κατά 1,8 δισ. και μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ.
Ποτέ δεν είπαμε ότι είναι άποψη της Κομισιόν και του κ. Γιουνκέρ προσωπικά, αλλά ότι είναι συνθετική πρόταση των τριών θεσμών. Είναι θετικό που ο κ. Γιούνκερ καταθέτει την διαφοροποίησή του ως προς αυτές τις κατευθύνσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει προτάσεις με ισοδύναμα μέτρα, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό, μεταφέροντας παράλληλα τα βάρη από τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, ενώ έχει προτείνει και την μείωση των αμυντικών δαπανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: