Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Οι ξένοι παίρνουν μέτρα για "σοκ" και η κυβέρνηση κυνηγά μάγισσες...


Αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και των στελεχών και υπουργών που πλειοδοτούν τις δύο τελευταίες εβδομάδες σε λεονταρισμούς για ρήξη με τους εταίρους, είναι η εικόνα που παρουσιάζει το τραπεζικό σύστημα. 

Στο οποίο λειτουργεί πλέον το φαινόμενο της αυτοεκπληρούμενης προφητείας με την φυλορροή των καταθέσεων.
Γιατί ακριβώς αυτό το μείζον πρόβλημα, είναι που ουσιαστικά στερεί κάθε περιθώριο χρόνου...

στις διαπραγματεύσεις. 
Είναι μάλλον βέβαιο ότι όσα τελεσίγραφα και αν έθεταν οι εταίροι, αν δεν υπήρχε ο ορατός κίνδυνος του κλεισίματος των τραπεζών, η κυβερνητική παιδική χαρά θα συνέχιζε τα παίγνια και όπου βγει...

Τώρα όμως τα πράγματα εξελίσσονται εντελώς διαφορετικά. 
Και όλα ξεκίνησαν από τη στιγμή που απώλεσαν οριστικά το τεκμήριο του να θεωρούνται αξιόπιστοι συνομιλητές. Βγαίνουν διάφοροι υπουργοί και κατηγορούσαν διάφορα... σκοτεινά συμφέροντα που δημιουργούν τεχνητή εκροή καταθέσεων. Ή κοροϊδεύουν, ή πραγματικά έχουν πλήρη άγνοια και ιδεοληψία που τους τυφλώνει. Κι όμως στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν προσχωρήσει ελπίζοντας σε καλύτερες ημέρες και τραπεζικά στελέχη με καλή γνώση των αγορών. Γιατί δεν τους ρωτούσαν; Εκτός και αν τους ενδιαφέρει πλέον μόνο το blame game.

Πώς έφτασαν οι εκροές τα 5 δισ. την τελευταία εβδομάδα; 
Δεν έχουν πάρει χαμπάρι ότι πλέον σχεδόν όλες αν όχι απολύτως όλες οι πολυεθνικές στην Ελλάδα έχουν μεταφέρει όλους τους λογαριασμούς τους; Ακόμη και αυτούς της μισθοδοσίας. 
Και ότι υπάρχει σαφής οδηγία από ξένες τράπεζες και επενδυτικούς οργανισμούς να διακοπεί κάθε δραστηριότητα μέχρι να δουν τι θα συμβεί με ρήξη ή συμφωνία; 
Στην αρχή ήταν μόνο ευρωπαϊκά ιδρύματα, αλλά από τα μέσα της εβδομάδας που πέρασε προστέθηκαν σε εκείνους που ζήτησαν κλείσιμο θέσεων και λογαριασμών και αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες.

Όσο για τον κόσμο; Τι να κάνει όταν ακούει από υπουργούς ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για το μεγάλο "όχι"; Τι τους περνούν; Για πρόβατα που θα περιμένουν την ενδεχόμενη σφαγή χωρίς καμία αντίδραση; Έστω και σπασμοδική; Και πολύ ψύχραιμος έχει αποδειχθεί... 
Ας σταματήσουν λοιπόν το κυνήγι μαγισσών και ας επικεντρωθούν στην ουσία του προβλήματος. Και στη λύση του. Έχει φτάσει η ώρα μηδέν.

Και αν θεωρούν ότι οι ξένοι μπλοφάρουν και ότι θα υποχωρήσουν, ας κάνουν μια γύρα από τις πρεσβείες. 
Ας βάλουν τον Κοτζιά να μάθει αν ετοιμάζονται να λάβουν μέτρα και ποια. 
Ας ρωτήσει ας πούμε, μήπως έχουν εφοδιαστεί με μετρητά για να συνδράμουν τους υπηκόους τους στην Ελλάδα στην περίπτωση επιβολής περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές. Και αν ναι πότε ετέθη σε εφαρμογή αυτή η πρόληψη. Και θα καταλάβουν πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα.
Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

dimitris.papakonstantinou@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: