Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Ο Μπενίσης της Ρένας, νέα υπόθεση Παναρίτη;

Έντονος προβληματισμός ότι η υπόθεση Μπενίση στην ΕΥΔΑΠ, μπορεί να εξελιχθεί σε νέα υπόθεση Παναρίτη, υπάρχει, όπως πληροφορούμαι, στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού φέρονται να του έχουν επισημάνει τον κίνδυνο αυτό, καθώς έχουν ανιχνεύσει δυσαρέσκεια σε αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Βεβαίως, το παρασκήνιο μπορεί να αποκαλύπτει και μία λίγο διαφορετική διάσταση, καθώς...
μάλλον το Μαξίμου είναι εκείνο που δεν πολυτρελαίνεται με την επιλογή Μπενίση για την ΕΥΔΑΠ. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που έχει καθυστερήσει μέχρι τώρα η επίσημη αναγωγή του σε υποψήφιο διευθύνοντα σύμβουλο από τον αρμόδιο υπουργό, τον κ. Σταθάκη.

Είναι μάλλον σαφές ότι στην κυβέρνηση δεν επιθυμούσαν σε καμιά περίπτωση να αντιμετωπίσουν τον θόρυβο που θα ξεσήκωνε η επίσημη πλέον πρόταση για τον σύντροφο της κυρίας Δούρου, σε μια στιγμή κατά την οποία η διαπραγμάτευση βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, η κοινοβουλευτική ομάδα βράζει και που ήδη έχει προηγηθεί το φιάσκο Παναρίτη. Γι' αυτό και έχουν καθυστερήσει την υπόθεση.

Καθώς επικοινωνιακά θεωρούν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση θα βρισκόταν αυτόματα σε θέση άμυνας ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα Μπενίση. Αναγκαζόμενη να αφομοιώσει τους κραδασμούς της έντονης κριτικής μέσα και έξω από το κυβερνών κόμμα.

Βεβαίως, από την άλλη πλευρά, οι πιέσεις που σκούνται από την Περιφερειάρχη είναι ασφυκτικές. Σε βαθμό που να έχουν βρεθεί οι σχέσεις του πρωθυπουργού και της Ρένας Δούρου σε ένα λεπτό σημείο. Άλλωστε είναι μάλλον ξεκάθαρο, ότι οι λεγόμενοι "προεδρικοί" δεν τρέφουν ιδιαίτερη εκτίμηση για την κυρία Δούρου, την οποία θεωρούν μία διαρκή εσωκομματική "απειλή". Άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, της έδειξε μεν εμπιστοσύνη στη μάχη της Αττικής και την πριμοδότησε εν τέλει μεν με μία θέση σημαντικής ευθύνης και εξουσίας, αλλά όπως και να το κάνουμε, την έθεσε μακροχρόνια εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής. Δια παν ενδεχόμενο...

Άλλωστε, του φτάνουν όσα ήδη τραβά από την Ζωή Κωνσταντοπούλου. Για φανταστείτε να είχε σε περίοπτη κυβερνητική θέση και την κυρία Δούρου... Πάντως, εκτός από στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού σε θέματα επικοινωνίας που εγείρουν ενστάσεις στην υπόθεση Μπενίση, αρκετοί θεωρούν ότι το πρόβλημα πέραν του γεγονότος ότι ο συγκεκριμένος είναι σύντροφος ενός προβεβλημένου κομματικού στελέχους, είναι και η εταιρεία που προτίθεται να αναλάβει. Αν η υπόθεση αφορούσε μία υποδεέστερη θέση, ίσως να περνούσε στα ψιλά.

Όμως η ΕΥΔΑΠ είναι μία εταιρεία – κλειδί για μία σειρά από λόγους.

Αρχικά, για την πολυπόθητη ρευστότητά της και τα διαθέσιμα που ορέγονται στο Μαξίμου και θα προτιμούσαν έναν "δικό τους" άνθρωπο να τα διαχειρίζεται. Και έπειτα, υπάρχουν και τα πολλά έργα που υλοποιεί η ΕΥΔΑΠ και τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία εφάπτονται με αρμοδιότητες της Περιφέρειας Αττικής. Όπως και να το κάνουμε, εγείρεται ένα ηθικής τάξης ζήτημα, όταν ο ένας από δύο συντρόφους προκηρύσσει έργα, που ο άλλος καλείται να εγκρίνει.

Όπως χαρακτηριστικά φέρεται να έχει πει στον πρωθυπουργό ο αρμόδιος υπουργός του... θα κάνουν πάρτι τα media… Τι θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός; Θα το δείξουν οι αμέσως επόμενες ημέρες. Ωστόσο για να προχωρήσει στην επιλογή Μπενίση, θα επιχειρήσει πρώτα να διασφαλίσει ότι δεν θα του προκύψει ο κ. Μπενίσης... Παναρίτη.
Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
dimitris.papakonstantinou@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: