Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Η χώρα έχει κυβέρνηση. Η κοινή λογική λείπει!

Πολλοί περιμένουν μία "πολιτική λύση" μέχρι την Τετάρτη. 
Αν εννοούν ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να ανέχεται τις μπούρδες διαφόρων ψεκασμένων, ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν και η επαναφορά στην πραγματικότητα θα είναι οδυνηρή. 
Δυστυχώς οι επιπτώσεις θα αφορούν όχι μόνο αυτούς που ασχημονούν σε βάρος της κοινής λογικής, αλλά όλους μας. 
Παρόλα αυτά, η λύση δεν είναι η Οικουμενική. Η χώρα έχει κυβέρνηση!
Οι εκλογές δεν είναι λύση. Δεν έχουν να προσφέρουν...

κάτι στην υπόθεση της σωτηρίας της χώρας. Το αντίθετο! Η προσφυγή στις κάλπες και μάλιστα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου θα είναι καταστροφική για όσα ακόμη γρανάζια της Οικονομίας κινούνται!
Το λέγαμε από την πρώτη στιγμή, ότι η κυβέρνηση αυτή δεν διαπραγματεύεται. Ότι στο τέλος θα ήταν υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει δυσχερέστερες συνθήκες από εκείνες που ανάγκασαν την κυβέρνηση Σαμαρά να σηκώσει λευκή σημαία! Δυστυχώς είχαμε δίκιο. Οι προτάσεις που έκανε η ίδια η κυβέρνηση προς τους δανειστές ήταν χειρότερες κι από εκείνες που πρότεινε ο κ. Χαρδούβελης.

Κατά τον ίδιο τρόπο θα επισημάνουμε για άλλη μία φορά ότι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από την κρίση είναι μία συμφωνία των πολιτικών κομμάτων σε μία εθνική πολιτική στους τομείς των επενδύσεων, της φορολογίας, της Παιδείας, της Υγείας, του εκσυγχρονισμού του νομικού συστήματος και της ανασυγκρότησης του δημόσιου τομέα. Αριστερά και δεξιά μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο που θα παραμείνει σταθερό στις επόμενες δεκαετίες και ανεξάρτητα από το ποιος θα βρίσκεται στην εξουσία. Είναι ο μόνος τρόπος για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών στην Ελλάδα. Είναι ο μόνος δρόμος για να ξεπεράσουμε την κρίση και να αναδείξουμε όλες τις αρετές αυτής της χώρας και του λαού της.

Η σημερινή συγκυρία αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και να βάλουμε τις κόκκινες γραμμές του νέου ελληνικού κράτους απέναντι στον λαϊκισμό. Η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα. Άπλωσε το χέρι προς την κυβέρνηση Τσίπρα, ξεπερνώντας το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας ως αντιπολίτευση είχε τορπιλίσει οποιαδήποτε προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις.

Οι προτάσεις Τσίπρα προς τους δανειστές είναι σαφώς χειρότερες από εκείνες που είχε κάνει ο κ. Σαμαράς, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι αφορμή για νέες διαμάχες. Όχι στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα. Δεν υπάρχουν περιθώρια για κάτι διαφορετικό από την συνεννόηση του πολιτικού κόσμου στα αυτονόητα. Τουλάχιστον σε αυτά.

Η λύση δεν βρίσκεται μόνο στην συμφωνία με τους δανειστές. Δεν είναι πλέον αρκετή ως συνθήκη για να κρατηθεί η χώρα στο ευρώ! Χωρίς μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα θα κινδυνεύσει με μεγάλες περιπέτειες και μάλιστα σύντομα. Η συμφωνία με τους δανειστές θα μας δώσει χρόνο. Οι μεταρρυθμίσεις όμως είναι αυτές που θα μας ωθήσουν σε ένα καλύτερο περιβάλλον. Αντίθετα, χωρίς μεταρρυθμίσεις θα βυθιστούμε ακόμη πιο βαθιά στην ύφεση. Όσα μνημόνια κι αν υπογράψουμε, όσα χρήματα κι αν μας δανείσουν...

Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να ζητήσει άμεσα την συνδρομή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι η ώρα για μεγάλες αποφάσεις που αλλάζουν την ροή της Ιστορίας. Αλλιώς η ίδια η Ιστορία ξεπερνάει πρόσωπα, καταστάσεις, ακόμη και ολόκληρες χώρες.

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: