Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Ολα ανοιχτά για τη διαπραγμάτευση: Λύση ή αδιέξοδο για την Ελλάδα

Ολα ανοιχτά για τη διαπραγμάτευση: Λύση ή αδιέξοδο για την ΕλλάδαΤετάρτη στo Μαξίμου η πρόταση των Θεσμών

Στην κόψη του ξυραφιού για πολιτική συμφωνία ή ρήξη

Οι δανειστές κατέληξαν στο ύψος των μέτρων που πρέπει να πάρει η χώρα

Τα έξι σημεία Τσίπρα για τα «αγκάθια»

Οι εταίροι χαρακτηρίζουν τις προτάσεις ανεπαρκείς
Εσπευσμένα στο Βέλγιο ο πρωθυπουργός για ραντεβού με τον Γιούνκερ

Φήμες για έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή...

Η Τετάρτη αναμένεται να είναι ίσως η πιο κρίσιμη ημέρα των τελευταίων ετών για την Ελλάδα, καθώς, η Αθήνα θα ενημερωθεί για την κοινή πρόταση των Θεσμών και για το πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που εκείνοι προτείνουν ώστε να κλείσει το ελληνικό ζήτημα.
Ηδη από τη νύχτα της Τρίτης, μετά την πενταμερή στο Βερολίνο, οι φήμες και πληροφορίες οργιάζουν στα διεθνή και ελληνικά ΜΜΕ για το τι περιλαμβάνουν οι προτάσεις των δύο πλευρών και, κυρίως, για το αν θα μπορέσει να υπάρξει η πολυπόθητη σύγκλιση.
Στην παρούσα φάση, πάντως, η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει αισιοδοξία για σύγκλιση ακόμη και εντός της εβδομάδας, ωστόσο, τα μηνύματα από το στρατόπεδο των δανειστών είναι διφορούμενα.
Τα έξι σημεία της Αθήνας
Ο πρωθυπουργός έκανε την... έκπληξη ανακοινώνοντας το μεσημέρι πως η Αθήνα έχει στείλει κείμενο 47 σελίδων με τις ελληνικές προτάσεις ψήγματα του οποίου είδαν σταδιακά το φως της δημοσιότητας.
Η Αθήνα καταγράφει τα σημεία σύγκλισης, αλλά και τα μεγάλα «αγκάθια» στα οποία απαιτούνται συμβιβασμοί για να μην οδηγηθούν οι συζητήσεις σε αδιέξοδο.
Ειδικότερα για τα «αγκάθια» η ελληνική πλευρά προτείνει:
Πρωτογενές πλεόνασμα
  • Κάτω από 1% για το 2015- κοντά στο 0,8%- και το 2016 να αγγίξει το 1,5%.
ΦΠΑ
Περιλαμβάνει τρεις συντελεστές:
  • 6% για φάρμακα και κάποια τρόφιμα
  • 11% για τα υπόλοιπα τρόφιμα, την εστίαση, τον τουρισμό και τα τιμολόγια ενέργειας,
  • 23% για καύσιμα, ένδυση, υπόδηση, ακίνητα, ηλεκτρονικές συσκευές, υπηρεσίες κτλ.
Καταργείται η έκπτωση για τα νησιά
  • Οι αλλαγές θα γίνουν άμεσα και όχι από την 1/9, γιατί μεσολαβεί η τουριστική περίοδος και η κυβέρνηση δεν θέλει να χαθεί ο δημοσιονομικός στόχος 1,5 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ.
ΕΝΦΙΑ
  • Παραμένει. Οι αντικειμενικές αξίες με βάση τις οποίες θα υπολογιστεί ο νέος φόρος, θα έρθουν αργότερα.
Εκτακτη εισφορά
  • Καταργείται η έκπτωση του 30%, αυξάνεται ο φόρος για τους έχοντες.
Ασφαλιστικό
  • Ενοποίηση Ταμείων
  • Κατάργηση πρόωρων συντάξεων
  • Νέες αναλογιστικές μελέτες
  • Πάγωμα στις επικουρικές
Εργασιακά
  • Συλλογικές συμβάσεις στα ευρωπαϊκά πρότυπα
  • Σταδιακή αύξηση κατώτατου μισθού
Την Τετάρτη στην Αθήνα το κείμενο των δανειστών – Ανεπαρκής κρίνεται η ελληνική πρόταση
Τα πάντα, ωστόσο, θα ξεκαθαρίσουν την Τετάρτη, όταν και η ελληνική κυβέρνηση θα ενημερωθεί για το κείμενο με τις προτάσεις των δανειστών. 
Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι τα δύο σχέδια έχουν σημαντικές διαφορές με το μεγάλο «αγκάθι» να παραμένει το ασφαλιστικό, ενώ οι δανειστές ήδη έχουν συμφωνήσει στο ύψος των μέτρων τα οποία θα πρέπει να λάβει η Αθήνα.
Την ίδια ώρα πηγή της Ευρωζώνης σημείωνε στο πρακτορείο Reuters ότι η ελληνική πρόταση ήταν ανεπαρκής και δεν βρίσκεται επίσημα στο τραπέζι των συζητήσεων. Οπως σημείωσε, η πρόταση δεν περιείχε σημαντικές παραχωρήσεις στα βασικά εκκρεμή ζητήματα, δηλαδή το συνταξιοδοτικό και τη μεταρρύθμιση στα εργασιακά, τους δημοσιονομικούς στόχους και το μέγεθος του Δημοσίου, τα οποία έχουν αποτελέσει τα κωλύματα των τετράμηνων σκληρών διαπραγματεύσεων.
Ο Ντράγκι δεν τράβηξε την πρίζα, αλλά έστειλε μήνυμα
Μέσα σε αυτό το κλίμα ήρθε και η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει μεν, αλλά ελάχιστα τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες.
Η Φρανκφούρτη αύξησε τον ELA κατά 500 εκατ. ευρώ διαψεύδοντας τις φήμες πως η ΕΚΤ σκέφτεται να «τραβήξει την πρίζα», ωστόσο, συνεχίζει το... μαρτύριο της σταγόνας προς την Ελλάδα αναφορικά με τη ρευστότητα.
Πυρετός διαβουλεύσεων και φήμες για έκτακτο Eurogroup
Στις Βρυξέλλες οι διαδικασίες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων φαίνεται πως επιταχύνονται, καθώς, οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και των δανειστών συνεδρίασαν απόγευμα σε επίπεδο Brussels Group ενώ όπως ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή της Ευρωζωνης αύριο θα συνεδριάσει το EuroWorking Group. Μη εξακριβωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι την Παρασκευή ενδέχεται να συνεδριάσει και το Eurogroup σε επίπεδο υπουργών.
Ανώμαλη προσγείωση από τον Ντάισελμπλουμ
Ωστόσο, μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας και ανάμεσα σε συνεχείς διαρροές και προσχέδια, ήρθε η συνέντευξη-βόμβα του επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος ουσιαστικά δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία αυτή την εβδομάδα, ενώ, χαρακτήρισε αργή την πρόοδο και ανεπαρκείς τις προτάσεις.
Αίνιγμα το ΔΝΤ – Παίζει το κεφάλι της Λαγκάρντ
Το μεγαλύτερο αίνιγμα, πάντως, για την πορεία και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι η στάση και ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το ΔΝΤ είναι εκείνο που έχει τηρήσει την πιο σκληρή στάση μέχρι στιγμής και, σύμφωνα με πληροφορίες, το ίδιο συνέβη και στην πενταμερή του Βερολίνου όπου οι κορυφαίοι αξιωματούχοι βρέθηκαν για να συζητήσουν μια κοινή γραμμή.
Παράλληλα, δημοσίευμα της εφημερίδας Der Standard σημειώνει ότι η Κριστίν Λαγκάρντ ίσως και να «παίζει το κεφάλι της» και η έκβαση της κόντρας με την Ελλάδα και την Ευρωζώνη να κρίνει το μέλλον της στην ηγεσία του Ταμείου.
Εσπευσμένα στο Βέλγιο ο Τσίπρας για διαπραγματεύσεις με Γιούνκερ
Οι τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα είναι ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες για πολιτική διαπραγμάτευση.
Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Βέλγιο ενώ η συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Τετάρτης.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την ελληνική πρόταση στις αποσκευές του, αλλά θα έχει ενημερωθεί και για την πρόταση των δανειστών.
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση θα φθάσει αύριο στην Αθήνα, ωστόσο, δεν αποκλείεται Ανγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ να ενημερώσουν από σήμερα το βράδυ τον πρωθυπουργό.
Η διαπραγμάτευση τελειώνει – Οι αμφιβολίες παραμένουν
Το μόνο σίγουρο έπειτα από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι ότι η διαπραγμάτευση έχει φτάσει στο τελικό της στάδιο.
Η αβεβαιότητα, πάντως, εξακολουθεί να υπάρχει, ο φόβος ενός ατυχήματος συνεχίζει να πλανάται πάνω από την Ελλάδα και την Ευρώπη και η 5η Ιουνίου που η χώρα καλείται να πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ πλησιάζει επικίνδυνα.

Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: