Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

ΟΛΟ ΤΟ ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗ ΡΗΞΗ: Αλληλοκατηγορίες κυβέρνησης – δανειστών για την ευθύνη του «ναυαγίου»!

Σκηνικό οριστικής ρήξης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών διαμορφώνεται μετά το ναυάγιο των συνομιλιών που διαπιστώθηκε το απόγευμα της Κυριακής.

Πλέον οι δύο πλευρές έχουν επιδοθεί στην επίρριψη ευθυνών η μία στην άλλη για το αδιέξοδο.
Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, η ευθύνη ανήκει ολοκληρωτικά στην...
ομάδα διαπραγμάτευσης με την οποία συνομίλησαν οι Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, βασικό σημείο διαφωνίας αναδείχθηκε το δημοσιονομικό κενό το οποίο οι δανειστές προσδιορίζουν στο 2,5 του ΑΕΠ για το 2016. Η ελληνική πλευρά για την κάλυψή του πρότεινε μέτρα βέβαιης απόδοσης για το 1,9 του ΑΕΠ και διαρθρωτικές αλλαγές για την κάλυψη του 0,6 του ΑΕΠ. Και πάντως, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές ότι δεν θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και συντάξεων ούτε και μεταφορά βασικών αγαθών στον υψηλό συντελεστή φορολογίας. Οι εκπρόσωποι των θεσμών επέμειναν στην αδιάλλακτη στάση τους και δήλωσαν ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να απαντήσουν στην πρόταση της ελληνικής πλευράς.
Την ίδια ώρα κύκλοι της Ε.Ε. σχολιάζουν: «Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Δεν επιμένουμε σε μείωση συντάξεων. Για μια ακόμη φορά η ελληνική πλευρά ήλθε απροετοίμαστη εμμένοντας στις αξιώσεις για πολιτική διαπραγμάτευση και δίχως εναλλακτικές προτάσεις ή ισοδύναμα».
Μαξίμου: Η αποκλειστική ευθύνη ανήκει  στους δανειστές
Όπως σημειώνει η iefimerida.gr σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, αιτία της «ρήξης» σ” αυτή τη φάση, είναι ο διαφορετικός υπολογισμός των δύο πλευρών ως προς το δημοσιονομικό κενό για το επόμενο έτος, το 2016. Αυτό το κενό οι πιστωτές το υπολογίζουν στο 2,6% ενώ η Αθήνα στο 2%. Οι δανειστές θέλουν να επιβάλουν την κάλυψη του κενού αυτού εξ ολοκλήρου με περικοπές συντάξεων και αυξήσεις στο ΦΠΑ ενώ η Αθήνα – αντιπροτείνει το 0,6% να καλυφθεί από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με την Κομισιόν και τον Γιούνκερ, φταίει το γεγονός ότι η Ελλάδα έδωσε ανεπαρκείς προτάσεις-ισοδυνάμων με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να υπάρχει χάσμα 2 δισ.ευρώ.
Δεν είχαν εξουσιοδότηση οι συνομιλητές
Επί της ουσίας στις Βρυξέλλες η ελληνική κυβέρνηση έδωσε μια μάχη σε διπλό ταμπλό: Αφενός έκανε συγκεκριμένες υποχωρήσεις στις αιτιάσεις των πιστωτών, αφετέρου επεδίωξε πολιτική λύση, κάτι το οποίο δεν της βγήκε σ” αυτό το τραπέζι. Και τούτο διότι οι συνομιλητές της ελληνικής αντιπροσωπείας δεν είχαν την απαραίτητη εξουσιοδότηση για να διαπραγματευτούν σ” αυτό το επίπεδο.
Αυτό κατέστησε σαφές ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης με την δήλωσή του αμέσως μετά τη διακοπή των συνομιλιών.
Αφού εξήγησε ότι οι συμπληρωματικές προτάσεις της Αθήνας «καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό «όπως το προσδιορίζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών» αποκάλυψε ότι «παραμένει η επιμονή τους η κάλυψη του κενού να γίνει αποκλειστικά με περικοπές συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και από αύξηση του ΦΠΑ επίσης κατά 1% του ΑΕΠ».
Η φράση-κλειδί Δραγασάκη είναι η αμέσως επόμενη: «Παρά την παραμονή της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες δεν υπήρξε ανταπόκριση από τη πλευρά των θεσμών για συζητήσεις σε εκείνο το επίπεδο και με εκείνες τις εξουσιοδοτήσεις που θα επέτρεπαν την επίλυση των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά».
Στην ουσία λέει ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι για να διαπραγματευτούν με την ελληνική αντιπροσωπεία για όλα αυτά τα θέματα.
Η χαμηλή εκπροσώπηση
Οπως προκύπτει από αναφορές από πηγές των Βρυξελλών, ο Γιούνκερ έστειλε στη διαπραγμάτευση τον διευθυντή του γραφείου του και ο Τόμσεν τον βοηθό του.
Αλλωστε στην ανακοίνωσή του ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε πως έκανε «μια τελευταία απόπειρα» να βρεθεί «μέσω των προσωπικών του εκπροσώπων και σε στενή συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, μια λύση με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα που θα επιτρέψει τη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης εγκαίρως για το Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου».

Κατά τον Γιούνκερ, «ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, οι συνομιλίες δεν έχουν καταφέρει το στόχο τους καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ της τάξης του 0,5-1% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων σε ετήσια βάση».
Τέλος, ο πρόεδρος της Κομισιόν, χαρακτήρισε τις ελληνικές προτάσεις ως «ημιτελείς» και κατέληξε: «Σε αυτή τη βάση, περαιτέρω συζήτηση θα πρέπει τώρα να λάβει χώρα στο πλαίσιο του Eurogroup». Παραπέμπει δηλαδή την εξέλιξη σε συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, χωρίς να προσδιορίζει όμως, χρονικά, σε ποια συνεδρίαση θα γίνει αυτό.
Δεδομένο είναι πάντως πως η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης «παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας» όπως δήλωσε ο Γ. Δραγασάκης.
Mason: Τι έδωσε για πρώτη φορά η Αθήνα και της είπαν «όχι»
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του βρετανικού Chanel 4, Paul Mason, ο οποίος έχει πολύ καλές πηγές στην ελληνική κυβέρνηση, οι έλληνες διαπραγματευτές έφυγαν επειδή οι «εκπρόσωποι του Γιούνκερ τους είπαν ότι οι διαπραγματεύσεις τελείωσαν». Αναφέρει ακόμη ότι τους είπαν πως δεν υπάρχει βάση διαπραγμάτευσης και πως παραμένουν στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται ο Mason, αυτοί που είπαν στους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν έχουν εξουσιοδότηση να κάνουν συμβιβασμούς στο πεδίο του δημοσιονομικού κενού, ήταν ο διευθυντής του γραφείου του Γιούνκερ και ο βοηθός του Τόμσον.
Σύμφωνα με Ελληνα αξιωματούχο, που μίλησε στον Mason, η Αθήνα ζήτησε να κλείσει το δημοσιονομικό κενό που οι θεσμοί υπολογίζουν στο 2,6% ως εξής: Το 2% με φορολογικά μέτρα και το υπόλοιπο 0,6% με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Μάλιστα ο βρετανός δημοσιογράφος αναφέρει ότι το γεγονός ότι η ελληνική αντιπροσωπεία δέχθηκε να προσφέρει 2% του κενού με μέτρα λιτότητας, δεν το έχει ξανακάνει μέχρτι τώρα, αλλά οι εκπρόσωποι των θεσμών τους ζήτησαν να καλυφθεί με τον ίδιο τρόπο και το υπόλοιπο 0,6%.
Κύκλοι Ε.Ε.: Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά – Εξαντλήθηκε και το τελευταίο χιλιοστό διαπραγμάτευσης
«Δεν επιμείναμε σε μειώσεις συντάξεων, ζητήσαμε ισοδύναμα» αναφέρει κοινοτική πηγή στο protothema.gr «Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Για μια ακόμη φορά η ελληνική πλευρά ήλθε απροετοίμαστη εμμένοντας στις αξιώσεις για πολιτική διαπραγμάτευση και δίχως εναλλακτικές προτάσεις ή ισοδύναμα».
Με αυτό το σχόλιο πηγή της ΕΕ αναφέρεται στο αδιέξοδο που εκ νέου υπήρξε, περιγράφοντας με γκρίζα χρώματα πλέον το μέλλον. «Πρόκειται για ανακρίβεια ότι από την πλευρά μας επιμείναμε στις περικοπές συντάξεων. Μετά την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης ζητήθηκαν ισοδύναμα για τα οποία οι κ.κ. Δραγασάκης, Παππάς και Τσακαλώτος εμφανίστηκαν απροετοίμαστοι. Η μόνιμη επωδός τους ήταν η… πολιτική διαπραγμάτευση. Δεν ακούσαμε τίποτα καινούργιο και είναι πραγματικά κρίμα. Η Κομισιόν έχει πράξει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό. Εξαντλήθηκε και το τελευταίο χιλιοστό διαπραγμάτευσης. Η Ελλάδα οφείλει να το καταλάβει αυτό» αναφέρει αρμόδια πηγή.
Σύμφωνα με δηλώσεις επίσης αξιωματούχων της Κομισιόν «ο κ. Γιούνκερ έκανε στο τέλος αυτής της εβδομάδας μια τελευταία προσπάθεια να βρει λύση μέσω προσωπικών απεσταλμένων και σε κλειστό σύνδεσμο με ειδικούς από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Μια λύση με χρονικό ορίζοντα διευθέτησης το Eurogroup της 18ης Ιουνίου την Πέμπτη κοινωνός της οποίας ήταν ο κ. Αλέξης Τσίπρας. Παρά το ότι κάποια πρόοδος συντελέστηκε, οι διαπραγματεύσεις δεν πέτυχαν καθώς παραμένει ένα συγκεκριμένο χάσμα μεταξύ των πλάνων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ αναφορικά με το 0,5% έως 1% του ΑΕΠ της Ελλάδας ή για ένα ποσό 2 δισ. ευρώ των συγκεκριμένων δημοσιονομικών μέτρων που απαιτούνταν σε ετήσια βάση. Επιπροσθέτως οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ανολοκλήρωτες. Με αυτή τη βάση, η συζήτηση θα λάβει πλέον χώρα στο προσεχές Eurogroup. Ο πρόεδρος Γιούνκερ παραμένει πεπεισμένος πως με ισχυρότερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια από την ελληνική πλευρά και πολιτική θέκηση από όλες τις πλευρές μια λύση μπορεί να βρεθεί πριν από το τέλος του μήνα».
Πάντως το γεγονός πως η ελληνική πλευρά επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα και δεν παραμένει στις Βρυξέλλες – άρα δεν θα πραγματοποιηθεί το προπαρασκευαστικ΄πο Euroworking Group που η Κομισιόν θα ήθελε πριν το Eurogroup της Πέμπτης- σε συνδυασμό με διαρροές περί «αρνητικής διαπραγμάτευσης δίχως κάτι νέο» δείχνει το αδιέξοδο που δημιουργείται. Κύκλοι των θεσμών ρίχνουν πλέον στο τραπέζι τις εξελίξεις και πιέσεις που ενδέχεται να υπάρξουν στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα καθώς κανένας δεν εξασφαλίζει πως η ΕΚΤ δεν θα αναλάβει δράση τις επόμενες ημέρες αν διαφανεί πάγωμα των συζητήσεων. Ας μην ξεχνάμε πως πηγές της ΕΕ διέρρεαν πως εάν δεν βρεθεί λύση μέχρι και την επόμενη Πέμπτη στο Eurogroup η ΕΚΤ θα συνεδρίαζε εκτάκτως για να δει την προοπτική της επιβολής Capital controls».

Δεν υπάρχουν σχόλια: