Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Τρίμηνη παράταση στο τραπέζι των συζητήσεων

Τρίμηνη παράταση στο τραπέζι των συζητήσεων - Κεντρική Εικόνα
Ελπίδες πως στην σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, στις 25 και 26 Ιουνίου, ενδέχεται να υπάρξει πρόταση για μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα
Η αλήθεια είναι ότι μετά και την χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ όπου ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε  αποφασισμένος να μην ενδώσει στις πιέσεις  των εταίρων  και δανειστών ο Αλέξης Τσίπρας ελαχιστοποίησε τα...
προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματος του. Για την ακρίβεια μείωσε καθοριστικά τις οποίες ενστάσεις είχαν ακουστεί όλο το προηγούμενο διάστημα σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας που συζητά η ελληνική κυβέρνηση.
Παράλληλα ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε και άλλο ένα μήνυμα προς τους δανειστές ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει πέρα από τις κόκκινες γραμμές ότι και να σημαίνει αυτό ενώ απάντησε στον πρόεδρο της Κομισίον –ο οποίος αποκάλεσε ψεύτη τον Αλέξη Τσίπρα-  παραθέτοντας τα μέτρα  που ζητούσαν με την πρόταση τους οι  δανειστές.
Μετά και από αυτή την εξέλιξη πολλοί  ισχυρίζονται ότι τα πράγματα είναι αδιέξοδα και δεν φαίνεται κανένα φως στην άκρη του τούνελ . Μάλιστα προβλέπουν με μαθηματική ακρίβεια την έξοδο της χώρας από το ευρώ και την ευρωζώνη. Όμως όπως πάντα υπάρχει και η άλλη άποψη. Αυτή την οποία εκφράζουν οι πιο ψύχραιμοι τις διαπραγματεύσεις  οι οποίοι  λένε ότι στην σύνοδο κορυφής των  Βρυξελλών που θα  γίνει στις 25 και 26 Ιουνίου δεν αποκλείεται να υπάρξει μια λύση που θα εκτονώσει τα πράγματα. Η λύση αυτή δεν θα είναι αυτή που επιζητά η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί ωστόσο να προσφέρει ηρεμία στην ελληνική κυβέρνηση και την κοινωνία.
Σύμφωνα με το σενάριο αυτό οι εταίροι δεν αποκλείεται να δώσουν μια τρίμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης στην κυβέρνηση και να φέρουν την τελική συμφωνία προς έγκριση το φθινόπωρο. Στην περίπτωση αυτή η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει προς ψήφιση στην Βουλή μεταρρυθμίσεις και νομοσχέδια προκειμένου να πείσει τους δανειστές ότι έχει την θέληση και την  πρόθεση να προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει.
Η λύση αυτή δεν είναι αυτή που επιζητεί η ελληνική κυβέρνηση παρ όλα αυτά είναι μια λύση. Και στην κατάσταση που έχουν φτάσει τα πράγματα είναι σίγουρα μια πρόταση που μπορεί να εκτονώσει τα πράγματα….
Της Ελένης Καλογεροπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: