Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Bild: Η Γερμανία κάνει πλάνα για Grexit και έλεγχο κεφαλαίων

Bild: Η Γερμανία κάνει πλάνα για Grexit και έλεγχο κεφαλαίων

Φαίνεται εκ του αποτελέσματος πως η συνάντηση στις Βρυξέλλες ήταν ο καθοριστικός παράγοντας. Εκεί, η Μέρκελ κατανόησε πως τόσο καιρό πάλευε επί ματαίω. 

Τώρα, η Γερμανία καταστρώνει πλάνα που περιλαμβάνουν Grexit και έλεγχο κεφαλαίων. Όλα αυτά αναφέρονται στο άρθρο της Bild στο φύλλο της Παρασκευής. Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει πως η Μέρκελ πάλεψε επί μήνες για να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη – μέχρι το βράδυ που συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Φρανσουά Ολάντ στις Βρυξέλλες. Εκεί κατανόησε το μάταιο του πράγματος...

«Δύο ώρες διαπραγματεύσεων ήταν αρκετές. Όταν το τρίο εγκατέλειψε τη συζήτηση 20 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, η Άνγκελα Μέρκελ κατάλαβε πως η ελληνική χρεοκοπία είναι κάτι που δεν μπορεί να σταματήσει. Τώρα, ανοιχτά πλέον, στο Βερολίνο συζητούν για Grexit», αναφέρει το δημοσίευμα.
Οι τρεις αιτίες
Οι βασικές αιτίες που πλέον το πράγμα έχει φτάσει σε αυτό το οριακό σημείο για την Μέρκελ, σύμφωνα πάντα με την Bild, είναι η άρνηση της ελληνικής πλευράς να δεχθεί τους όρους των πιστωτών (ΦΠΑ, συντάξεις), η αποχώρηση του ΔΝΤ και η έντονη πίεση που δέχεται από σημαντικά στελέχη στο κόμμα της.
«Στο Βερολίνο τώρα τρέχουν με εντατικό ρυθμό τα πλάνα για το χειρότερο σενάριο. Συγκεκριμένα κάνουν λόγο για έλεγχο κεφαλαίων στις τράπεζες». Στο άρθρο φιλοξενούνται δηλώσεις ενός κορυφαίου Γερμανού διπλωμάτη ο οποίος τόνισε πως: «Η Καγκελάριος γνωρίζει πλέον πως ο χρόνος δεν είναι αρκετός», ενώ υπενθυμίζει και την προειδοποίηση του επικεφαλής της Κεντρικής Γερμανικής Τράπεζας, Γενς Βάιντμαν ότι οι κίνδυνοι για χρεοκοπία αυξάνονται μέρα με τη μέρα.
Και καταλήγει: «Το deadline της Αθήνας είναι η επόμενη Πέμπτη, οπότε και οι υπουργοί Οικονομικών θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για το προκαθορισμένο Eurogroup. Μόνο που αυτή η συνάντηση αναμένεται να είναι κρίσιμη». Αν και τότε δεν συμβεί κάτι, όπως λέει μια κυβερνητική πηγή στην Bild: «Κανείς δεν θα μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δεν προσπαθήσαμε».
Η αντίδραση των αγορών
Η αντίδραση των αγορών σε αυτά τα δημοσιεύματα είναι άμεση και όπως αναφέρει το Bloomberg για δεύτερη ημέρα τα ομόλογα ανεβαίνουν προκαλώντας ζήτηση για ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία. Όπως αναφέρει από το Τόκιο, ο Χαϊγιάμε Ναγκάτα της Diam Co.: «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τι πρόκειται να συμβεί αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να πληρώσει τα χρέη της. Αυτές οι ειδήσεις θα είναι αρκετά υποστηρικτική για τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα». 
Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: