Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ – Με 13,1% μπήκαν στην εθνοσυνέλευση

Την επόμενη μέρα των βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία, που στέρησαν από το ισλαμικοσυντηρητικό «Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την αυτοδυναμία, για πρώτη φορά από την ανάρρηση του στην εξουσία το 2002 , η σεναριολογία εντείνεται.

Βάσει των αποτελεσμάτων που απομάκρυναν το «όνειρο» του Τούρκου προέδρου να ξαναγράψει το Σύνταγμα, ενισχύοντας τις εξουσίες του, το ΑΚΡ οδηγείται σε κυβέρνηση συνεργασίας ή σε βραχύβια κυβέρνηση μειοψηφίας με νέες κάλπες στον ορίζοντα...


«Πρώτο κόμμα είναι το κόμμα μας» είπε τις πρώτες πρωινές ώρες απευθυνόμενος σε ψηφοφόρους του κόμματος ο πρωθυπουργός και ηγέτης του ΑΚΡ Αχμέτ Νταβούτογλου και τόνισε: «Το κόμμα μας έγραψε σήμερα ένα έπος».

Σύμφωνα με τον ηγέτη του ΑΚΡ, που απέσπασε το 41% των ψήφων χάνοντας ωστόσο την αυτοδυναμία του στην εθνοσυνέλευση έπειτα από 13 χρόνια, το κόμμα του «εξακολουθεί να είναι η ραχοκοκαλιά μια η εγγύηση του μέλλοντος της Τουρκίας».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «θα κάνουμε τις εκτιμήσεις μας, αλλά θα προβούμε μετά από διαβουλεύσεις στα αναγκαία βήματα», κάνοντας λόγο για «μια νέα αρχή».

Το ζητούμενο είναι η διαδικασία των εντολών σχηματισμού κυβέρνησης που θα δώσει ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δέχθηκε ισχυρό πλήγμα στις εκλογές, καθώς το όραμα του να γίνει… Σουλτάνος φαίνεται να ξεθωριάζει.

Ο μεγάλος κερδισμένος




Το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που κυβερνά την χώρα από το 2002, κερδίζει 259 έδρες εκ των 550 συνολικά εδρών συγκεντρώνοντας ποσοστό 41%, ενώ το κουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), ο μεγάλος κερδισμένος της κάλπης, έλαβε το 13,1% των ψήφων και στέλνει 78 βουλευτές στο κοινοβούλιο, εισερχόμενο για πρώτη φορά στην εθνοσυνέλευση. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης(MHP) συγκέντρωσαν ποσοστά 25,2% και 16,5% αντίστοιχα, ήτοι 131 και 82 έδρες.

Αναλυτές «βλέπουν» το ΜΗΡ ως τον πιθανότερο εταίρο του ΑΚΡ. Μία νέα περίοδος και μια νέα πολιτική εικόνα εγκαινιάζει για την Τουρκία το εκλογικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με το ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος δήλωσε πως το κόμμα του δεν θα μετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Σε δηλώσεις που έκανε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο Μπαχτσελί αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο συμμετοχής του κόμματός του σε κυβέρνηση συνασπισμού λέγοντας πως μπορεί άνετα να σχηματιστεί κυβέρνηση με τη συνεργασία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών και ότι το κόμμα του θα αναλάβει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν δεν καταστεί αυτό δυνατόν, είπε ο Μπαχτσελί, «τότε ας γίνουν πρόωρες εκλογές το συντομότερο δυνατό».

«Ο Ερντογάν ή θα πρέπει να περιοριστεί στο πλαίσιο που ορίζει το σύνταγμα ή θα πρέπει να παραιτηθεί» είπε ο Μπαχτσελί και έκανε λόγο για «αρχή του τέλους για το ΑΚΡ».

«Από αυτή τη στιγμή έχει τελειώσει στην Τουρκία η συζήτηση περί προεδρικού συστήματος και δικτατορίας. Η Τουρκία γύρισε από το χείλος του γκρεμού». Αυτά δήλωσε ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο επονομαζόμενος «Κούρδος Ομπάμα», ηγέτης του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών, επαναλαμβάνοντας την δέσμευση του κόμματος να μην συνεργαστεί με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, σε κυβέρνηση συνασπισμού.

«Οι ψηφοφόροι είπαν ένα σαφές όχι στο προεδρικό σύστημα» τόνισε ο επικεφαλής του CHP στην Κωνσταντινούπολη Μουράτ Καραβαλτζίν μιλώντας σε δημοσιογράφους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: