O πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο IMF είναι ο άνθρωπος στον οποίο η κυβέρνηση ανέθεσε να διερευνήσει τις πραγματικές προθέσεις των Ρώσων για την προκαταβολή των 5 δις ευρώ του αγωγού αλλά και αν διαθέτει πραγματικό χρήμα η νέα αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS (Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Ν. Αφρική)...


O άτυχος Παναγιώτης δεν μπορούσε να φαντασθεί ότι θα είχε τέτοια εξέλιξη στην καριέρα του, να κάθεται δηλαδή να ασχολείται με τις φαντασιώσεις του ISKRA, ενώ δεν έχουν σφίξει ακόμη οι ζέστες. Ο Παναγιώτης κατάφερε να εξέλθει σώος από αυτά που άκουσε στο περίφημο ραντεβού Βαρουφάκη-Λαγκάρντ στην έδρα του IMF. Δεν μπορούσε να φαντασθεί ότι τα χειρότερα ήταν μπροστά του.
Η σαφής πρόθεση της κυβέρνησης να διερευνήσει τις δυνατότητες συμμετοχής(!!!) της Ελλάδας στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS (New Development Bank) μετά τη σχετική πρόταση που υποβλήθηκε προς τη χώρα μας διατυπώθηκε σήμερα κατά τη συνάντηση που είχε ο κ. Δραγασάκης με το ΔΣ του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης όρισε ως υπεύθυνο για την διερεύνηση των δυνατοτήτων αυτών τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη-σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος.

Είναι εμφανής από τις εξελίξεις ο εναρμονισμός της κυβέρνησης με τις απόψεις Λαφαζάνη, ο οποίος μέσω Iskra έχει ζητήσει επανειλημμένα να ενταχθεί η Ελλάδα στην αναπτυξιακή τράπεζα!!!

Τη Δευτέρα ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας και εκπρόσωπος/αντιπρόσωπος της νέας αναπτυξιακής τράπεζας που δημιουργούν οι χώρες BRICS (Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Ν. Αφρική), Σεργκέι Στόρτσακ, τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και κάλεσε την Ελλάδα, να γίνει το 6ο μέλος στην τράπεζα. Συμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Στόρτσακ, εκφράζοντάς του, παράλληλα, τη θετική του έκπληξη για την πρόσκληση να γίνει η Ελλάδα το 6ο μέλος στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός εξέφρασε το ενδιαφέρον της Ελλάδας και τη δέσμευση να εξετάσει διεξοδικά την πρόταση, την οποία και θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει διεξοδικά με τους ηγέτες των κρατών των BRICS. στην Αγία Πετρούπολη, την οποία θα επισκεφθεί, προκειμένου να συμμετάσχει στο Οικονομικό Φόρουμ που διοργανώνεται στις 18-20 Ιουνίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Στόρτσακ παραχώρησε και σχετική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέσω της οποίας απηύθυνε πρόσκληση στην Ελλάδα να συμμετάσχει ως μέλος στην υπό διαμόρφωση νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Σε μια περίοδο που το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας παραμένει οξύ και αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα της διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, η συμμετοχή της χώρας στη νέα αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις του Ρώσου επισήμου, θα της επιτρέψει να χρηματοδοτήσει μια σειρά αναπτυξιακά έργα.

Αναφερόμενος στις ελληνορωσικές σχέσεις, ο κ. Στόρτσακ τόνισε ότι αυτές θα μπορούν να αναπτυχθούν σε διάφορους τομείς με τη χρήση του ρωσικού ρουβλιού ως νομίσματος για τις πληρωμές αγαθών και υπηρεσιών.
Ολα αυτά τα μαγικά του Λαφαζάνη θυμίζουν την περίοδο του Ανδρέα Παπανδρέου στην διάρκεια της οποίας διάφοροι τσαρλατάνοι και μάγοι αποτελούσαν το περιβάλλον του. Οταν ο Παπανδρέου βρέθηκε νοσηλευόμενος στο Xέρφιλντ συνέβησαν σύμφωνα με το Μυθιστόρημα του ΠΑΣΟΚ και τα εξής>
Η ίδια η Δήμητρα Λιάνη συνοδεύει τον Πρωθυπουργό συνοδευόμενη από δύο... άγνωστες, τότε, φίλες της. «Βρίσκεται εδώ η Δήμητρα Λιάνη;» ρωτούν τις πρώτες ημέρες τον Δ. Μαρούδα οι δημοσιογράφοι. «Οι εφημερίδες γράφουν ότι είναι κάπου εδώ. Γιατί να το αρνηθούμε;» απαντά. Η Ρούλα Βλαχοπούλου και η Πόπη Κοτοπούλη θα βρεθούν από την πρώτη στιγμή δίπλα της. Η δεύτερη θα ενταχθεί αργότερα, μαζί με τον σύζυγό της Νάκο Κοτοπούλη, στο πρωθυπουργικό γραφείο, ως τη στιγμή που οι σχέσεις της με τη Δήμητρα Λιάνη θα χαλάσουν και θα την απειλήσει με την έκδοση ενός βιβλίου.
Στο Χέρφιλντ παίρνουν μέρος στις συσκέψεις όπου σχολιάζονται τα δημοσιεύματα της ημέρας πρόσωπα που συνδέονται με τη Δήμητρα Λιάνη αλλά δεν συνδέονται με την πολιτική. Συντροφεύουν τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας χωρίς κανένας να καταλαβαίνει πώς δικαιολογείται η παρουσία τους. Οπως ο «αστρολόγος» Μάνος Θωμαδάκης, ο οποίος εμφανίζεται ως... επιχειρηματίας και αργότερα θα γίνει μέλος της «αυλής της Εκάλης», ώσπου θα απομακρυνθεί ακόμη και ο Γ. Λιάνης με την κατηγορία ότι «διοχετεύει πληροφορίες σε βάρος του». Η Σοφία Κατσανέβα θα δηλώσει αργότερα ότι «στο Χέρφιλντ είδε αξίες να γκρεμίζονται». Ο Ευ. Λώλης είναι μέλος της συντροφιάς από καιρό, έχοντας αποκτήσει τη συμπάθεια του Α. Παπανδρέου ύστερα από ένα ανέκδοτο που του είπε εν πτήσει. Ορισμένοι θυμούνται ακόμη εκείνο το ανέκδοτο:«Κάποτε ο Αντ. Τρίτσης είπε στον Α. Παπανδρέου: "Πρόεδρε, τόσα χρόνια συνεδριάζουμε σ' αυτή την αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου, αλλά τώρα τελευταία νομίζω ότι δεν μας φέρνει γούρι και πρέπει να την αλλάξουμε". Ο Α. Παπανδρέου συμφώνησε και την άλλη μέρα άρχισαν οι εργασίες ανακαίνισης. Μια καθαρίστρια που είδε το συνεργείο και ρώτησε τι συμβαίνει επισκέφθηκε τον Α. Λιβάνη και του είπε: "Προτού έρθω εδώ εργαζόμουν σε οίκο ανοχής. Ε, λοιπόν, όταν δεν πηγαίναμε καλά, αλλάζαμε τις γυναίκες, όχι το σπίτι"». Ο Α. Παπανδρέου έσκασε στα γέλια, αφού άλλωστε το «μήνυμα» του ανεκδότου το εφάρμοζε πιστά, αλλάζοντας κάθε τόσο τους υπουργούς.