Στο 70%, δεύτερη χαμηλότερη επίδοσή της, είδε να υποχωρεί το ποσοστό δημοτικότητάς στη Γερμανία της η Αγκελα Μέρκελ, στον απόηχο του σκανδάλου κατασκοπείας που συνεχίζει να ταλανίζει την Γερμανία.
Η επίδοσή της αυτή, σε  δημοσκόπηση που μετέδωσε σήμερα το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, σηματοδότησε και την πτώση της από την πρώτη θέση της σχετικής λίστας, ενώ είναι ανώτερη μόνο από το 65%, το οποίο είχε σημειώσει τον Δεκεμβρίου.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος δέχεται επικρίσεις μετά από δημοσιεύματα που ανέφερεαν ότι η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) βοήθησε την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ να παρακολουθεί εταιρείες και αξιωματούχους στην Ευρώπη. Την Δευτέρα, η Μέρκελ είχε δηλώσει ότι η καγκελαρία θα συνεργαστεί πλήρως με την έρευνα που διεξάγεται από το κοινοβούλιο για την υπόθεση.
Παράλληλα, η δημοσκόπηση έδειξε πως το 70% των ερωτηθέντων πιστεύει πως ο έλεγχος του Βερολίνου στις μυστικές υπηρεσίες είναι ανεπαρκής.
Σημειώνεται ότι την πρωτιά στην σχετική λίστα κέρδισε ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ηγετικό στέλεχος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) με 74%.