Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Υποχώρησε η Αθήνα: O Tσίπρας αποδέχθηκε τελικά την αξιολόγηση της Τρόικας


Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε κοινή δήλωση του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker μετά από τηλεφωνική τους συνομιλία, κάνει για πρώτη φορά λόγο για αλλαγές στο ασφαλιστικό και στα εργασιακό, “πεδία” που θεωρούνταν μέχρι πρότινος “κόκκινες” γραμμές για την ελληνική κυβέρνηση...

Αξιοσημείωτη είναι η κοινή αναφορά τους σε “ολοκλήρωση της αξιολόγησης”, η οποία παραπέμπει ευθέως σε παραδοχή ολοκλήρωσης από κυβερνητικής πλευράς του υφιστάμενου προγράμματος, και άρα πολιτική υποχώρηση.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι δύο άνδρες «έλαβαν γνώση της προόδου που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με μια ολοκληρωμένη σειρά μεταρρυθμίσεων για την επίτευξη της επιτυχημένης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης».
Επίσης, σημειώνεται ότι συζήτησαν κυρίως τη σημασία των μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού συστήματος έτσι ώστε να είναι δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στο να αποτρέψει την φτώχεια των ηλικιωμένων.
Επίσης, συζήτησαν την ανάγκη οι εξελίξεις στους μισθούς και στους θεσμούς στην αγορά εργασίας να είναι υποστηρικτικές στη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα μπορούσε να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Στην ανακοίνωση προστίθεται ακόμη ότι οι εποικοδομητικές συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στο πλαίσιο του Brussels Group.
Κομισιόν: Σύγκλιση σε ΦΠΑ-ενέργεια–ιδιωτικοποιήσεις
Νέα παράταση δύο ημερών λαμβάνουν οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group στις Βρυξέλλες, με στόχο την επίτευξη περαιτέρω προόδου ως το Eurogroup της 11ης Μαΐου.
Αυτό ανέφεραν σύμφωνα με ρεπορτάζ του Aθηναϊκού Πρακτορείου κοινοτικές πηγές σημειώνοντας ότι έχει ήδη επιτευχθεί πρόοδος, και υπάρχει σύγκλιση απόψεων.
Πιο συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι υπάρχει συμφωνία στο θέμα του ΦΠΑ, στον ενεργειακό τομέα και στις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ κοντά σε συμφωνία βρίσκεται και το θέμα της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: