Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Handelsbatt: Τσίπρας, ο νέος μερκελιστής


ΠΩΣ ΑΛΛΑΞΕ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ

Με έναν άκρως δηκτικό τίτλο, η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsbatt χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα ως τον «νέο Μερκελιστή της Ελλάδας» και αναφέρει πόσο έχει αλλάξει από τότε που ήταν στην αντιπολίτευση.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, όταν ο Αλέξης...
Τσίπρας ήταν στην αντιπολίτευση δεν χρησιμοποιούσε και τις καλύτερες εκφράσεις για την Άνγκελα Μέρκελ, κάτι που άλλαξε όταν έγινε πρωθυπουργός. Τρανό παράδειγμα ότι στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα θα βρεθούν πολύ κοντά.
Γράφει χαρακτηριστικά η Handelsblatt:
«Ως ηγέτης της ελληνικής αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας είχε δαιμονοποιήσει τη Γερμανίδα καγκελάριο ως "την πιο επικίνδυνη πολιτικό στην Ευρώπη" και μάλιστα είχε χαρακτηρίσει τον προκάτοχό του, Αντώνη Σαμαρά, ως "Μερκελιστή" που λαμβάνει οδηγίες από το Βερολίνο. Όταν όμως ανέλαβε τον πρωθυπουργικό θώκο, ο Αλέξης Τσίπρας άρχισε να καλλιεργεί καλές σχέσεις με την Γερμανίδα καγκελάριο».

Στη συνέχεια του άρθρου, γίνεται λόγος για συχνή τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους δύο και για κατανόηση από την μεριά του Έλληνα πρωθυπουργού πως τίποτα δεν μπορεί να γίνει αν έρχεται σε αντίθεση με την Μέρκελ.

«Κάθε εβδομάδα, οι δύο τους έχουν πολλές φορές τηλεφωνική επικοινωνία. Σήμερα, Μέρκελ και Τσίπρας θα έχουν συνάντηση τετ α τετ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στην πρωτεύουσα της Λετονίας. Ο Τσίπρας κατάλαβε ότι αν τάσσεται εναντίον της Μέρκελ, δεν μπορέσει να βρει λύση. Για τον Τσίπρα παίζονται σήμερα πολλά στη Ρίγα. Εκεί θα φανεί εάν θα υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους για ένα... happy end. O Τσίπρας ξέρει ότι δεν θα φέρει λεφτά στην Ελλάδα από την πρωτεύουσα της Λετονίας. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι αυτοί που θα αποφασίσουν για περαιτέρω δάνεια της Ελλάδας», γράφει η οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας που συμπληρώνει ότι στο εσωτερικό της χώρας ακούγονται φωνές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που λένε πως αν η Ελλάδα βρεθεί μπροστά το δίλημμα «πληρώνω το ΔΝΤ ή μισθούς και συντάξεις», θα πρέπει να επιλέξει τον δεύτερο δρόμο. Ανάμεσα σε αυτούς, σημειώνει η εφημερίδα, είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Νίκος Φίλης.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: