Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Τελεσίγραφο Euroworking Group στην Ελλάδα: Εχετε επτά ημέρες, μετά τέλος

Τελεσίγραφο Euroworking Group στην Ελλάδα: Εχετε επτά ημέρες, μετά τέλος

Μήνυμα-σοκ από τους θεσμούς στην κυβέρνηση
«Αν δεν κλείσει η αξιολόγηση μέχρι την άλλη Πέμπτη δεν υπάρχει πρόγραμμα»
Χάνουμε περίπου 11 δισ.ευρώ αν δεν κλειδώσει συμφωνία
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την τηλεδιάσκεψη Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ και έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου
Κυβερνητικές πηγές: Δύσκολη διαπραγμάτευση, αλλά δεν υπάρχει τελεσίγραφο...

«Τελεσίγραφο» στην ελληνική πλευρά ότι εάν δεν κλείσει έως την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς τότε το πρόγραμμα «χάνεται», απεύθυνε την Πέμπτη το EuroWorking Group.
Οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες της ζώνης του ευρώ συνεδρίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης με βασικό θέμα το κυπριακό πρόγραμμα, ωστόσο η συζήτηση επεκτάθηκε και στην πρόοδο που σημειώνεται στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, στον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γιώργο Χουλιαράκη μεταφέρθηκε το «τελεσίγραφο» πως εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν επιτύχει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση έως την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη, οπότε θα συνέλθει ξανά το EuroWorking Group, τότε η Ελλάδα χάνει το τρέχον πρόγραμμα.
Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ασκήθηκε αυστηρή κριτική για τη στάση της Αθήνας στα θέματα του ΦΠΑ, του ασφαλιστικού και του πλεονάσματος.
Αυτό συμβαίνει διότι μετά τις 4 Ιουνίου δεν θα υπάρχει ο φυσικός χρόνος ώστε οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Θεσμών να λάβει τις σχετικές κοινοβουλευτικές εγκρίσεις.
Η απώλεια του προγράμματος συνεπάγεται πως η Ελλάδα χάνει τα 1,8 δισ. ευρώ της εναπομείνασας δόσης από τον Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως και τα 10,9 δισ. ευρώ που διακρατά ο EFSF για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών και τα οποία θα είναι διαθέσιμα έως τις 30 Ιουνίου.
Η εξέλιξη αυτή φέρεται να προκάλεσε και την τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της Γερμανίδας καγκελάριου Αγκελα Μέρκελ και του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.
Ενδεχόμενη απώλεια του προγράμματος θα οδηγούσε αυτόματα σε «τεχνικό» αποκλεισμό της χρηματοδότησης της Ελλάδος από το ΔΝΤ, αλλά και σε μεγάλη περιστολή της ρευστότητας που λαμβάνουν οι ελληνικές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ και έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου
Επειτα από αυτή την εξέλιξη πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.
Η συζήτηση ξεκίνησε στις 5.30 το απόγευμα και κράτησε μια ώρα.
Το Μαξίμου δεν έχει δώσει περαιτέρω πληροφορίες για το τι συζητήθηκε μεταξύ των τριών ηγετών, ωστόσο, η Αθήνα δείχνει να ψάχνει απεγνωσμένα την πολιτική λύση.
Μετά την τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη κορυφής στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό. Κλήθηκαν ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Γιάννης Δραγασάκης.
Κοινοτικές πηγές: Περιορισμένη η πρόοδος των διαβουλεύσεων
Από την πλευρά των δανειστών, τονίζονταν ότι η πρόοδος των διαπραγματεύσεων για την επίτευξης μιας συμφωνίας για την Ελλάδα, είναι περιορισμένη. Εσπευδαν μάλιστα να προσθέσουν ότι δεν προβλέπουν επί του παρόντος έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup.
Το Brussels Group θα συνέλθει και πάλι αύριο Παρασκευή, αλλά όπως προκύπτει από τις διαρροές από τις Βρυξέλλες, τόσο οι σημερινές συζητήσεις σε επίπεδο BG όσο και η τηλεδιάσκεψη του EWG δεν έδειξαν ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος.
Κυβερνητικές πηγές: Δεν υπάρχει τελεσίγραφο
Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης ωστόσο, αρνούνταν την ύπαρξη τελεσιγράφου από το EWG: «Η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη, αλλά δεν υπάρχει κανένα τελεσίγραφο» υποστήριζαν χαρακτηριστικά.
Από την Αθήνα, αντιθέτως, υποστηρίζεται ότι οι διαβουλεύσεις «αποδίδουν» και ότι θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας επί της αρχής. Σημείωναν ωστόσο ότι ο όγκος εργασίας που έχει επωμιστεί η ελληνική πλευρά είναι τεράστιος και δυσανάλογος σε σχέση με το χρόνο που απομένει έως τη λήξη της παράτασης, στο τέλος του Ιουνίου.
Πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων παραδέχονταν ότι παραμένουν «αγκάθια» στα δημοσιονομικά, τις συντάξεις, την αγορά εργασίας, τη δημόσια διοίκηση και αλλού. Ενώ τόνιζαν ότι για να υπάρξει ουσιαστική επιτάχυνση των διαδικασιών πρέπει να τηρηθεί «πλήρως και από όλους» η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.


Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: