Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Eλληνικό Βατερλώ στη Ρίγα-VIDEO





-Αλέξη ξέχνα την πολιτική λύση και βρείτε με τους θεσμούς. Εγώ δεν έχω άλλα χρήματα για πέταμα...
Αυτή ήταν σύμφωνα με πληροφορίες η στάση της Μέρκελ στην διάρκεια της χθεσινοβαραδινής συνάντησης με την ελληνική αντιπορσωπεία. Τώρα η κυβέρνηση τρέμει τον εφιάλτη του Αγίου Πνεύματος καθώς οι δανειστές είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα χάσουν τα λεφτά τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τη συνάντηση μια Μέρκελ βλοσυρή βγαίνοντας από το χώρο της συνάντησης καληνύχτισε ξερά τους δημοσιογράφους που περίμεναν για δηλώσεις, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός την ακολούθησε σε απόσταση πολλών μέτρων, όπως γράφει η Handelsblatt.
Η ελληνική αντιπροσωπεία μετά την συνάντηση εξαφανίστηκε για ώρες από τα ΜΜΕ. Ούτε δηλώσεις, ούτε ενθουσιασμός.
Κατά την Frankfurter Allgemeine Zeitung δεν κατέστη δυνατή η συναίνεση σε σημεία στα οποία υπάρχουν διαφωνίες, «με τον χρόνο να τελειώνει».
Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας Bild η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχεδιάζουν έκτακτη συνάντηση κορυφής με τον έλληνα πρωθυπουργό. Από εσωτερική ηλεκτρονική αλληλογραφία προκύπτει ότι η συνάντηση προγραμματίζεται για πριν τις 5 Ιουνίου, δεδομένου ότι τότε η Ελλάδα πρέπει να εμβάσει ένα σημαντικό ποσό στο ΔΝΤ. Στη συνάντηση έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Eurogroup και της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας, αλλά όχι του ΔΝΤ. Ο αρθρογράφος της εφημερίδας εκφράζει δύο υποθέσεις: είτε ότι θα αποφασιστεί χορήγηση άμεσης βοήθειας προς την Ελλάδα χωρίς πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες, είτε ότι θα μπορούσε να ετοιμάζεται ελεγχόμενη έξοδος τη Ελλάδας από το ευρώ.
Η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να διευρυνθεί η σύνθεση της χθεσινής συνάντησης με τη συμμετοχή του επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, σκόνταψε στις αντιδράσεις (πληροφορίες αναφέρουν ότι προήλθαν από τη γερμανική πλευρά, αλλά και από το ΔΝΤ), που εκφράσθηκαν με το ερώτημα της σκοπιμότητας να συμμετάσχει σε μια τέτοια συνάντηση ο εκπρόσωπος ενός μόνο εκ των θεσμών, με τους οποίους διαπραγματεύεται η ελληνική κυβέρνηση.
Έτσι, ο ανταποκριτής του Bloomberg στο Βερολίνο, που καλύπτει τη διάσκεψη, Arne Delfs, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο Gauja,  έσπευσε στο δωμάτιο, όπου βρήκε την καθαρίστρια να καθαρίζει το χώρο, λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος.
Αδειες κούπες από καφέ και τσάι,  όμως οι περισσότερες λιχουδιές – κυρίως οι φράουλες- έμειναν στα πιάτα. Σημειώσεις πάντως δεν ξέχασαν πίσω τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: