Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Ολο το παρασκήνιο πίσω από το φιάσκο του υπουργείου Οικονομικών με τον ΦΠΑ

Ολο το παρασκήνιο πίσω από το φιάσκο του υπουργείου Οικονομικών με τον ΦΠΑ

Την ώρα που ο υπουργός ανακοίνωνε την πρόταση της κυβέρνησης οι δανειστές την απέρριπταν
Το νομικό κώλυμα που δεν επιτρέπει εκπτώσεις στον φόροΌλο το μπάχαλο που έβαλε την Αθήνα ξανά στο στόχαστρο των δανειστών
Εκτεθειμένο το ΥΠΟΙΚ και η κυβέρνηση
Ποιες είναι οι εναλλακτικές μετά το αλαλούμ
Ο Βαρουφάκης κατηγορεί την «τρόικα εσωτερικού» και αφήνει υπονοούμενα...

Επικίνδυνη άγνοια για τους κανόνες του παιχνιδιού, επιδεικνύουν στο οικονομικό επιτελείο, με αποτέλεσμα ακόμα και μια καλή ιδέα- όπως τα κίνητρα για τη χρήση «πλαστικού» χρήματος- να μένει ξεκρέμαστη.
Τρεις διαφορετικές πηγές μιλώντας στο iefimerida είπαν ακριβώς το ίδιο πράγμα: ότι βάσει της Κοινοτικής Οδηγίας για το ΦΠΑ, δεν μπορεί να γίνει διαφοροποίηση συντελεστή ανάλογα με το μέσο πληρωμής. Τι σημαίνει αυτό; Oτι νομικά δεν στέκει να έχει άλλο συντελεστή ένα αγαθό ή μια υπηρεσία αν πληρώνεις με μετρητό κι άλλο συντελεστή αν πληρώνεις με κάρτα. Ποιο είναι το περίεργο της υπόθεσης; Ότι ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες γνωρίζουν το νομικό κώλυμα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το αγνοούσε! 
Τι συμπέρασμα προκύπτει από αυτό; Oτι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είτε δεν ρώτησε τις αρμόδιες υπηρεσίες είτε παραπλανήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, κάτι που δεν προκύπτει από πουθενά.
Εκτεθειμένοι Βαρουφάκης, ΥΠΟΙΚ και κυβέρνηση
Τα αποτελέσματα από τη διαχείριση του θέματος του ΦΠΑ κρίνονται απογοητευτικά. Κατ' αρχάς βρέθηκε εκτεθειμένος ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος ενώ το βράδυ της Δευτέρας εμφανίστηκε υπερβέβαιος για την... ευτυχή κατάληξη της ελληνικής πρότασης για το μπόνους της χρήσης κάρτας, μετά από ένα 12ωρο έμαθε τα κακά μαντάτα από τις Βρυξέλλες. 
Εκτεθειμένη βρέθηκε και η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός, Νάντια Βαλαβάνη, η οποία όφειλε να ενημερωθεί από τις υπηρεσίες και να ενημερώσει τον υπουργό και το υπουργικό συμβούλιο, για τα όποια νομοτεχνικά προβλήματα της πρότασης, πριν διαρρεύσει και πολύ περισσότερο πριν ανακοινωθεί επισήμως από τον υπουργό Οικονομικών. 
Εκτεθειμένη συνολικά είναι και η κυβέρνηση, αφού ενώ θα μπορούσε να αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα στις διαπραγματεύσεις για το ΦΠΑ, παρουσιάζοντας μια τεκμηριωμένη νομοθετικά και δημοσιονομικά πρόταση, βρίσκεται πάλι στο στόχαστρο των τεχνοκρατών και όσων συχνά- πυκνά χλευάζουν την ελληνική πλευρά για την έλλειψη σοβαρών θέσεων.
Ποιες είναι οι εναλλακτικές μετά το φιάσκο
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις, έτσι ώστε να διασωθεί η πρόταση για το μπόνους της χρήσης κάρτας. Για παράδειγμα προτείνεται να γίνεται συμψηφισμός με το φόρο εισοδήματος ή πίστωση του ποσού που αντιστοιχεί σε αυτές τις 3 μονάδες απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των καταναλωτών. Ωστόσο ακόμα κι έτσι ανακύπτουν νέα νομοτεχνικά προβλήματα. Για παράδειγμα, σε έναν Ελληνα καταναλωτή μπορεί να λειτουργήσει αυτό το σύστημα επιστροφής ή επιδότησης της τιμής, αλλά σε έναν αλλοδαπό που χρησιμοποιεί κάρτα από το εξωτερικό δεν μπορεί να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο. «Μήπως υπάρχει ζήτημα διακριτικής μεταχείρισης Ευρωπαίων πολιτών ως προς την αγορά ίδιων προϊόντων;» αναρωτιούνται κάποιοι. Οι απαντήσεις θα πρέπει να δοθούν λίαν συντόμως, πολύ περισσότερο με στοιχεία που να αποτυπώνουν επακριβώς το δημοσιονομικό ισοζύγιο ήτοι πόσα μπορεί να πάρει το Δημόσιο και πόσα μπορεί να χάσει από τις αλλαγές στο συνολικό πλαίσιο του ΦΠΑ...
Ο Βαρουφάκης απαντά με δηλητηριώδες τιτίβισμα
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, αντέδρασε με ένα δηλητηριώδες σχόλιο στις πληροφορίες που μεταδόθηκαν περί απόρριψης της πρότασης της κυβέρνησης για τον ΦΠΑ.
«H τρόικα εσωτερικού απέρριψε τις προτάσεις μας για τον ΦΠΑ. Το Brussels Group όμως θα τις συζητήσει αύριο και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες!!!» ήταν η ανάρτησή του στο twitter λίγο μετά τα τηλεοπτικά δελτία, απόψε.
Δεν διευκρίνισε ωστόσο σε ποιους ακριβώς αναφέρεται, καθώς οι σχετικές πληροφορίες προέρχονται και από κυβερνητικές πηγές αλλά και από αξιωματούχους στο εξωτερικό.
Η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει τον όρο «τρόικα εσωτερικού» για να αναφερθεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, προφανώς δεν έχουν την εξουσία να... απορρίψουν την πρόταση της κυβέρνησης. Εκτός εάν ο κ. Βαρουφάκης, αναφερόταν σε ενδοκυβερνητική τρόικα, οπότε το θέμα αποκτά άλλη διάσταση...
Γιώργος Παππούς

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: