Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Περίεργα «παιχνίδια» στα Σκόπια…

Απορροφημένοι από τα δικά μας οικονομικά, και όχι μόνο, προβλήματα, με αυτούς που μπλέξαμε και που μας κατσικώθηκαν στο Μαξίμου, ασχολούμαστε με φεστιβάλ κάνναβης και υποδοχές ιερών λειψάνων, αδιαφορώντας για το τι γίνεται στη γειτονιά μας.

Και ίσως σε μια άλλη εποχή, πιο ανώδυνη, αυτά που συμβαίνουν γύρω μας να μην μας επηρέαζαν ιδιαίτερα. Στη σημερινή όμως συγκυρία, όπου η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί απομονωμένη από τους πάντες, χρεοκοπημένη, και στο έλεος του κάθε γείτονα, το παραμικρό τσακ ίσως είναι αρκετό για να μας κάψει.
Οπότε χρειάζεται εγρήγορση…


Αναφέρομαι στα «πολεμικά» επεισόδια που συμβαίνουν αυτές τις μέρες στα Σκόπια, και πιο συγκεκριμένα στη πόλη Κουμάνοβο,
και τα οποία μάλλον (κατ΄ εμέ) αποτελούν μια έντεχνη προσπάθεια αποπροσανατολισμού της εκεί κοινής γνώμης από την μεγάλη πολιτική κρίση που μαστίζει το γειτονικό αυτό κρατίδιο εξαιτίας του σκανδάλου που έχει ξεσπάσει με αφορμή τις τηλεφωνικές υποκλοπές.
Ένα σκάνδαλο που έχει βάλει τον Σκοπιανό πρωθυπουργό στη γωνία, και που απειλεί να τον «εξαφανίσει» πολιτικά.
Όπως και να έχει, τα «επεισόδια», που είχαν και νεκρούς αστυνομικούς, αποτελούν βούτυρο στο ψωμί του Γκρουέφσκι, ο οποίος έχει τώρα την μοναδική ευκαιρία να το παίξει εθνικός ηγέτης.
Όπως μαθαίνω όμως, ένας πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών των Σκοπίων, κατηγόρησε την ηγεσία του VMRO-DPMNE, λέγοντας ότι τα αιματηρά επεισόδια θα μπορούσαν εύκολα να αποφευχθούν αν οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας αποτελούνταν από επαγγελματίες, και όχι από άσχετους κομματικούς οπαδούς του Γκρουέφσκι!
Προφανώς ο Σκοπιανός ηγέτης χρησιμοποιεί και αυτός τις ίδιες μεθόδους στελέχωσης του κράτους, όπως και οι εδώ δικοί μας, που δεν έχουν αφήσει αφισοκολλητή και γκόμενο που να μην τον έχουν διορίσει κάπου.
Από την πλευρά του, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση-SDSM)- Ζόραν Ζάεβ, προανήγγειλε ότι τις επόμενες μέρες πρόκειται να δημοσιοποιήσει στοιχεία που θα ανατρέψουν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι οι δράστες των επιθέσεων στο Κουμάνοβο είναι Αλβανοί Ουτσεκάδες (και μάλλον έχει δίκιο, αφού πολύ πιθανόν να είναι απλά αδίστακτοι μισθοφόροι, μερικοί εκ των οποίων και καταζητούμενοι για ποινικά αδικήματα όπως λαθρεμπόριο, ναρκωτικά, κλπ).
Δεν ξέρω το κατά πόσο η χώρα μας παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στα Σκόπια και σε ποιο βαθμό, διότι τα ΜΜΕ μας μάλλον επιδερμικά ασχολούνται με το θέμα, προτιμώντας να παίζουν … Φλαμπουράρη και Μιχελογιαννάκη, πάντως μια δική μου εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για μεμονωμένο και ελεγχόμενο περιστατικό χωρίς κανέναν κίνδυνο κλιμάκωσης των συγκρούσεων.
Εξάλλου ότι έγινε είχε ήδη προβλεφθεί προ καιρού από ανώτατα στελέχη της σκοπιανής αστυνομίας, που όμως πρόσκεινται στην αντιπολίτευση.
Να θυμίσουμε ότι η αντιπολίτευση έχει εξαγγείλει μεγάλη αντικυβερνητική συγκέντρωση- συλλαλητήριο για την 17η Μαίου, και μάλλον όλα όσα έγιναν έχουν σκοπό τη ματαίωσή της συγκέντρωσης αυτής, και την συσπείρωση του κόσμου γύρω από τα «εθνικά» ζητήματα, και πιο συγκεκριμένα την διαρκή απειλή της «Μεγάλης Αλβανίας».
Κάτι τέτοιο, όσο ψυχρό κι αν ακούγεται, έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, σε πάρα πολλές χώρες.
Είναι οι λεγόμενες προβοκατόρικες επιχειρήσεις false flag, για τις οποίες υπάρχει ολόκληρη βιβλιογραφία για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει πως χειραγωγείται η κοινή γνώμη.
Οπότε, όσο σοβαρά κι αν είναι τα γεγονότα στη γειτονική μας χώρα, δεν νομίζω ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ανησυχεί ιδιαίτερα.
Εξάλλου, έχουμε τόσους λόγους να είμαστε όλοι στη τσίτα, με την Πρώτη Φορά Αριστερά που μας διαλύει καθημερινά, που ένας λιγότερο δεν θα μας χαλούσε καθόλου…



Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια: