Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Ξεχάστε την "έντιμη" συμφωνία…

H κυβέρνηση προσδοκά σήμερα από το Eurogroup μια θετική δήλωση προόδου των διαπραγματεύσεων προκειμένου να διασφαλίσει πως η ΕΚΤ την ερχόμενη Τετάρτη δεν θα της τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια.

Μια μεγάλη μερίδα της εγχώριας και διεθνούς κοινής γνώμης έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως η κυβέρνηση θα κάνει την «κωλοτούμπα» και θα πάει σε μια συμφωνία.
Αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο για όσους σκέφτονται με τα δικά τους λογικά επιχειρήματα. Υπολογίζουν πως η ρήξη θα έχει υψηλότερο πολιτικό κόστος και θα είναι δυσκολότερα διαχειρίσιμη.
Από πρακτική άποψη, η ρήξη θα δρομολογήσει ανεξέλεγκτες τραπεζικές, οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις μέσα στο....

καλοκαίρι.
Από την άλλη πλευρά μια συμφωνία η οποία θα έχει ελάχιστες πιθανότητες να είναι «έντιμη» με τα κριτήρια που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ποδηγετήσει την κοινωνία, θα αρχίσει να δημιουργεί ένα ασφυκτικό κλίμα το αργότερο από το επόμενο Φθινόπωρο, όταν η κοινωνία θα κληθεί να πληρώσει τους φόρους (εξ αιτίας των οποίων απομάκρυνε την προηγούμενη κυβέρνηση) συν το κόστος της «μαύρης τρύπας» που δημιούργησε η νέα κυβέρνηση.

Η ρήξη λοιπόν σημαίνει θερμό καλοκαίρι με κάλπες και ενδεχομένως κλειστές τράπεζες και η συμφωνία σημαίνει αδιέξοδο το Φθινόπωρο.

Και στο πρώτο και στο δεύτερο σενάριο ο ΣΥΡΙΖΑ απειλείται με διάσπαση. Στο πρώτο σενάριο από απόσχιση αυτών που ψήφισαν με την προϋπόθεση να κάνει την «κωλοτούμπα» και θέλουν την πάση θυσία παραμονή στο Ευρώ. Στο δεύτερο σενάριο της συμφωνίας κινδυνεύει με την απόσχιση των αντιευρωπαϊστών, τους οποίους λάθος κάποιοι αθροίζουν στη μικρή εσωκομματική αντιπολίτευση της αριστερής πλατφόρμας.

Στην τελευταία δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στο ερώτημα: Παραμονή στο Ευρώ ή επιστροφή στη δραχμή, στο σύνολο της κοινής γνώμης, το 66,5% επιλέγει Ευρώ και το 27% δραχμή. Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα το 53,5% επιλέγει Ευρώ και το 39% δραχμή.

Στο ερώτημα Παραμονή στο Ευρώ με την εφαρμογή νέου μνημονίου και στην επιστροφή στη δραχμή με ανεξάρτητη δημοσιονομική πολιτική στο σύνολο της κοινής γνώμης το 55,5% επιλέγει Ευρώ και το 35% δραχμή.

Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ τα ποσοστά διαμορφώνονται αντίστοιχα 34% Ευρώ και 58% δραχμή.

Είναι προφανές λοιπόν πως στους όποιους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το αν τελικά θα επιλέξει τη ρήξη ή τη συμφωνία δεν μπορεί να αγνοήσει ότι το 58% αυτών που την ψήφισαν επιλέγει ρήξη. Ναι μεν το 58% του 36% μπορεί να αθροίζει κάπου ένα 20% στο σύνολο, αλλά αποτελεί σημαντική μερίδα της εκλογικής βάσης της κυβέρνησης.


Το αδιέξοδο…

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο. Δεν βρίσκεται τώρα σε αδιέξοδο αλλά από το 2010 όταν έχτισε το πολιτικό της μέλλον στη σαθρή και αντιφατική αντιμνημονιακή βάση.

Η εκβίαση των πρόωρων εκλογών στα τέλη του 2014 απλά ήταν η τελευταία πράξη της πολιτικής της αυτοκτονίας. Οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής αυτοκτονίας δεν μπορούν να προσδιοριστούν επαρκώς ούτε για τη χώρα αλλά ούτε για την αριστερά που με την ιδεολογική της κυριαρχία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη χρεοκοπία της μεταπολίτευσης.

Μπορεί κάποιος να διαφωνεί με τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά δεν μπορεί να μην του αναγνωρίσει την ειλικρίνεια αλλά και τη διαύγεια κάποιων από τις εκτιμήσεις του, όπως αυτή σε χθεσινή συνέντευξη που αναφέρει πως μια ταπεινωτική υποταγή της κυβέρνησης από μια ετεροβαρή συμφωνία θα αποτελέσει ταφόπετρα της αριστεράς για πολλές δεκαετίες.

Από την άλλη όμως μια ρήξη με έξοδο από το Ευρώ εκτός της οικονομικής καταστροφής μπορεί να αποδειχτεί εθνική καταστροφή ανάλογη της επιλογής των αρχών της προηγούμενης χιλιετηρίδας το Βυζάντιο να υπομείνει το τουρκικό σαρίκι αντί της παπικής τιάρας…

Κώστας Στούπας
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: