Η συμφωνία (που ευχόμαστε όλοι να φέρει ο κ. Τσίπρας) δεν θα ανακόψει την ροή των 5-7 δισ. ευρώ που φεύγουν κάθε μήνα από τις Τράπεζες και φθάνουν σήμερα στα 32 δισ. ευρώ μόνο από τον Δεκέμβριο 2014.

Και ας κάνουμε τον σταυρό μας να μην κουρευτούν τα ενέχυρα των Τραπεζών στην ΕΚΤ για να πάει η ρευστότητα στα 10 δισ. ευρώ.

Συνεπώς εάν ο κ. Τσίπρας εξασφαλίσει αυτό που ακόμη μοιάζει ακατόρθωτο (λόγω και προσωπικών του αστοχιών) οφείλει να περιφρουρήσει τις ευεργετικές επιπτώσεις στην οικονομία αναστρέφοντας κατ΄ αρχήν το κλίμα.

Να διαφυλάξει από τους ανεγκέφαλους (που δεν ξέρουν να κυβερνήσουν αλλά μόνο να αντιδρούν) την πρώτη σελίδα ιστορίας του αφού θα την γράψει προσωπικά ο ίδιος.

Να την προστατεύσει από τους λεγόμενους επαναστάτες... που αναζητούν λύσεις στα υπαρξιακά τους ζητήματα μόνο σε εκλογές και στα πεζοδρόμια...

Γιατί η πραγματικότητα που θα συναντήσει ο κ. Τσίπρας, επιστρέφοντας από την μάχη των Βρυξελλών, (είναι δεν είναι παρών) θα του δείχνει πως οι κόκκινες γραμμές για τις οποίες κινδύνευσε να χάσει την μάχη με τους δανειστές θα πρασινίσουν, με «μαγικό τρόπο» αρέσει δεν αρέσει στο 4% που τον αντιπολιτεύεται.

Περιφρούρηση όμως της πιθανής επιτυχούς συμφωνίας του δεν εξασφαλίζεται με κόκκινες γραμμές της πλατφόρμας στην ενέργεια, στις υποδομές, στις επενδύσεις και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Για να κάνει το επόμενο βήμα ο κ. Τσίπρας (σε περίπτωση ευνοϊκής συμφωνίας) οφείλει να παραμερίσει τις επαναστατικές ανοησίες διαχωρισμού της οικονομίας σε όσα ελέγχουν οι σύντροφοι και θα είναι κάτι παραπάνω από το 80% της οικονομίας και στα καφενεία και σουβλατζίδικα... που θα επιτρέπει το καθεστώς στον ιδιωτικό τομέα.

Τα υπουργεία Οικονομίας και Ανασυγκρότησης έχουν (ακόμη στα χέρια τους) είτε μέσω ΕΣΠΑ είτε μέσω σχεδίων διεθνών συνεργασιών συγκεκριμένες προτάσεις για θεαματικές ιδιωτικές επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας (όπως η διασύνδεση της Κρήτης με την υπόλοιπη χώρα) της τεχνολογίας, της καινοτομίας.

Στα κεφάλαια υπολογίζεται και η αξιοποίηση υφισταμένων προγραμμάτων χρηματοδότησης επενδύσεων (σε βιομηχανία και ενέργεια) από την Ε.Ε.

Ας τα προλάβει ο κ. Τσίπρας πριν τα βάλουν οι σύντροφοι στα συρτάρια και από εκεί στα υπόγεια για να στηρίξουν δικά τους σχέδια συνεργασίας… με την Βενεζουέλα και άλλες προηγμένες… οικονομίες.


Του Γιώργου Κράλογλου
george.kraloglou@capital.gr