Σάββατο 23 Μαΐου 2015

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Αγωνιώδες τηλεφώνημα Τσίπρα στον Λευκό Οίκο


Την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου ζήτησε σε τηλεφώνημά του ο Αλέξης Τσίπρας ώστε να κάψει τις αντιστάσεις του ΔΝΤ.

Αμέσως μετά την Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα και τις συναντήσεις του με Μέρκελ – Ολάντ και Γιούνγκερ, από τις οποίες δεν φάνηκε να υπάρχει ουσιαστική πρόοδος, ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ και του ζήτησε...
στήριξη από τις ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε συγκεκριμένα να μεσολαβήσει στο ΔΝΤ ώστε να κάμψει τις αντιδράσεις του, καθώς όπως του ξεκαθάρισαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Ρίγα, χωρίς την συμμετοχή του Ταμείου δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΜEGA στην Ουάσιγκτον Μ. Ιγνατίου, ο κ. Λιου είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και ότι εξακολουθεί να στηρίζει ενεργά όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός χαιρέτησε τη δέσμευση του κ. Τσίπρα για τις διαπραγματεύσεις, προειδοποίησε ωστόσο ότι ενδεχόμενη αποτυχία να καταλήξουν γρήγορα η Αθήνα και οι θεσμοί σε συμφωνία θα δημιουργήσει άμεσες δυσκολίες για την Ελλάδα και αβεβαιότητα για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία γενικότερα.

Η ανακοίνωση από το αμερικάνικο Υπουργείο Οικονομικών

Αργά το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) ο εκπρόσωπος τύπου του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών εξέδωσε και σχετικής ανακοίνωση: 
«Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Τζ. Λιου συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να συζητήσουν τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο υπουργός Λιου επισήμανε ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στην Ελλάδα και παραμένει στο πλευρό όλων των εμπλεκομένων πλευρών. Ο υπουργός Λιου χαιρέτισε τη δέσμευση του πρωθυπουργού Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο συνέστησε προσοχή στο ότι η αποτυχία να επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία θα έθετε άμεσα σε δοκιμασίες την Ελλάδα και (θα προκαλούσε) αβεβαιότητα στην Ευρώπη και ευρύτερα στην παγκόσμια οικονομία»!

Τι ζητά το ΔΝΤ

Κύκλοι του ΔΝΤ διαμηνύουν σε άτυπες συζητήσεις ότι το Ταμείο δεν δεσμεύεται από μία πιθανή συμφωνία της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους και θέτει τρεις όρους για την περαιτέρω συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. 
Οι όροι αυτοί αφορούν στις μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό, την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και τη βιωσιμότητα του χρέους. 
Δεν είναι τυχαίο ότι η Κριστίν Λαγκάρντ σήμερα επανέλαβε την φράση λέγοντας «όχι» σε μία «βρώμικη και γρήγορη αξιολόγηση για την Ελλάδα» που έχει πλέον καταστεί κάτι σαν σύνθημα που χρησιμοποιεί το Ταμείο για τις διαπραγματεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: