Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ! Επιβεβαιώνεται η… ολική κυβίστηση! Η κάλπη φεύγει, το «μνημόνιο» έρχεται!

Αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέχρι τέλη Μαΐου εξέφρασαν πηγές της κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η κυβέρνηση έχει κάνει κινήσεις που αποδεικνύουν στην πράξη ότι θέλει να υπάρξει συμφωνία που θα...
σέβεται τις υποχρεώσεις, αλλά και τη Δημοκρατία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε σε σχέση με την αποτίμηση του χθεσινού Eurogroup βάσει και της οποίας η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι έχουν μπει στην πιο κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων.
Οι κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι δεν αποτέλεσε θέμα συζήτησης ούτε ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος ούτε εκλογών.
Νωρίτερα ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος επισημαίνει ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος και δεν αποκλείεται να υπάρξει συμφωνία εντός του μήνα. Μάλιστα ερωτώμενος εάν υπάρχει πιθανότητα δημοψηφίσματος διερωτήθηκε «βλέπετε κανένα αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις». Πάντως παραδέχθηκε ότι παραμένουν ανοικτά το ασφαλιστικό και το θέμα των συντελεστών του ΦΠΑ.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή παραμένουν ανοικτά το ασφαλιστικό και το θέμα των συντελεστών του ΦΠΑ, έχει υπάρξει προσέγγιση στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ «έχει λυθεί» το θέμα των ομαδικών απολύσεων.
Ωστόσο, καθώς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει αναβρασμός για τα μέτρα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, κομματικές πηγές σημειώνουν ότι το δημοψήφισμα αλλά ακόμα και το ενδεχόμενο των εκλογών δεν έχει φύγει από το τραπέζι παρά το γεγονός ότι μετά το Eurogroup η κυβέρνηση προσπαθεί να χαμηλώσει τους τόνους σχετικά με την πιθανότητα προσφυγής στις κάλπες μεταφέροντας ένα κλίμα συναίνεσης με της Ε.Ε.
Αλέξης Τσίπρας: Τώρα είναι η σειρά των εταίρων
Τα κυριότερα σημεία από την εισήγηση του πρωθυπουργού στο κυβερνητικό συμβούλιο:
  • Το αποτέλεσμα της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup κατέγραψε τη σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις
  • Η ελληνική πλευρά, μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί στο ακέραιο σε όσα προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 20ης του Φλεβάρη. Έχει κάνει όσα περισσότερα βήματα είναι δυνατόν να γίνουν προς τη πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, δείχνοντας έμπρακτα το σεβασμό στις διαδικασίες, στους νόμους και στο πλαίσιο λειτουργίας της ευρωζώνης. Τώρα είναι η σειρά και των εταίρων να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου και αυτοί να αποδείξουν έμπρακτα το σεβασμό τους στη δημοκρατική ετυμηγορία των λαών, εντός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου
  • Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης τονίζοντας ότι πρέπει «να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Να προστατέψουμε τη λαϊκή οικογένεια που πέντε χρόνια τώρα λεηλατήθηκε από την ατελέσφορη λιτότητα του μνημονίου».
  • Τέλος ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «διαπραγματευόμαστε σκληρά, διασφαλίζοντας πάντα την ομαλή λειτουργία της χώρας».


Δεν υπάρχουν σχόλια: