Κυριακή 3 Μαΐου 2015

ΣΩΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ! Μάθετε ποιες τροφές «ανοίγουν» και ποιες «κόβουν» την όρεξη για νικοτίνη


Όσοι αναζητούν μία υγιεινή λύση για να μειώσουν ή να διακόψουν το κάπνισμα, καλό θα ήταν να ακολουθήσουν κάποιες διατροφικές συμβουλές, που θα διευκολύνουν την προσπάθεια τους και δεν θα προσθέσουν περιττά κιλά στη σιλουέτα τους. 
Διατροφή κατά την διάρκεια της διακοπής του καπνίσματος...

1. Νερό
Πίνετε άφθονο νερό, 10-12 ποτήρια την ημέρα, σταδιακά κατά τη διάρκειά της και όχι όλα μαζεμένα.
2. Φρούτα
Αυξάνουμε την ποσότητα των φρούτων, των φυσικών χυμών και των χυμών χωρίς ζάχαρη σε 2-3 μερίδες την ημέρα, γιατί μειώνουν την επιθυμία του καπνίσματος.
Τα φρούτα που έχουν έντονη την ιδιότητα αυτή είναι τα εξής: σύκα, μπανάνες, δαμάσκηνα, σταφίδες και ανανάς. Λόγο όμως της υψηλής τους θερμιδικής τους αξίας κάποιων από αυτών, θα πρέπει να καταναλώνονται σε λογικές ποσότητες. Οι ποσότητες αυτές είναι οι εξής: 1-2 σύκα, 1 μπανάνα μικρή ή ½ μεγάλη όχι ώριμη, 1 κουταλιά της σούπας σταφίδες, 3-4 δαμάσκηνα ωμά ή ξερά, 3 ροδέλες ανανά ωμό, 1 ροδέλα ανανά κομπόστα.
3. Λαχανικά
Αυξάνουμε την ποσότητα των λαχανικών στη διατροφή μας, λόγω του ότι μειώνουν την επιθυμία του καπνίσματος.
Τα παρακάτω λαχανικά, έχουν καλύτερη επίδραση στη μείωση της επιθυμίας, αυτά είναι: τα πράσινα λαχανικά (μαρούλι, μπρόκολο, σπανάκι, χόρτα αγγουράκι κ.τ.λ.), ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, σέλινο και καρότα.
4. Ροφήματα
Μετά από κάθε μας γεύμα ή κολατσιό, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα πρέπει να καταναλώνετε διάφορα ροφήματα, τα οποία μειώνουν την επιθυμία του καπνίσματος. Αυτά είναι : τα ροφήματα μέντας, δυόσμου, χαμομηλιού και τσαγιού με γεύση μέντας ή δυόσμου. Η κατανάλωσή τους όμως θα πρέπει να γίνετε χωρίς την προσθήκη ζάχαρης ή με την ελάχιστη ποσότητα αυτής.
5. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες
Αυξάνουμε την ποσότητα των τροφών που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Τέτοια τρόφιμα είναι τα φρούτα και τα λαχανικά (αρακάς, μπάμιες, φασολάκια κ.τ.λ.) που προαναφέραμε, το προϊόντα ολικής αλέσεως (ψωμί, φρυγανιές, κορν-φλέικς, δημητριακά, all-bran), τα όσπρια (φακές, φασόλια, γίγαντες, ρεβίθια).
6. Ξηροί καρποί
Τα καρύδια (5-6 ολόκληρα καρύδια), τα αμύγδαλα (5-6 αμύγδαλα) και οι πατάτες (2 μέτριες), είναι μερικά από τα τρόφιμα που μειώνουν την έντονη επιθυμία του καπνίσματος, αλλά θα πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες (αναφέρονται παραπάνω), γιατί είναι ιδιαίτερα παχυντικά.
7. Αγγουράκια
Καλό είναι να μασουλάμε καρότα και αγγουράκια πους δεν παχαίνουν την ώρα που έχουμε επιθυμία για τσιγάρο.
8. Γλυφιντζούρι
Το γλειφιτζούρι είναι μια πάρα πολύ καλή ψευδαίσθηση ότι κρατάμε τσιγάρο στο χέρι και σχετικά χαμηλό σε θερμίδες γλυκό!
Τροφές που πρέπει να μειώσουμε
1. Καφές
Ο καφές δεν περιορίζεται, αρκεί να προσέχουμε την ποσότητα της ζάχαρης που θα προσθέσουμε σε αυτόν. Αλλά αν πάλι κάποιος έχει συνδυάσει τον καφέ με το τσιγάρο καλό είναι να τον σταματήσει για ένα μικρό χρονικό διάστημα.
2. Ζάχαρη
Επιτρέπονται αυστηρώς 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη ή μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με ζαχαρίνη. Η ζάχαρη αυξάνει την επιθυμία μας για κάπνισμα.
3. Αλκοόλ
Η λήψη αλκοόλ πρέπει να περιοριστεί σε 2-3 ποτά την εβδομάδα. Αλλά, τις δύο πρώτες εβδομάδες, της θεραπείας της διακοπής του καπνίσματος, το αλκοόλ θα πρέπει να αποκλειστεί εντελώς από τη διατροφή μας.
4. Κρέας
Θα πρέπει να μειωθεί η ποσότητα και η συχνότητα του «κρέατος» στη διατροφή μας, γιατί αυξάνει την επιθυμία μας για το κάπνισμα. Με το όρο «κρέας» εννοούμε το χοιρινό, το μοσχαρίσιο- βοδινό, το κοτόπουλο, τα πουλερικά, το αρνί, το κατσίκι, το κουνέλι κ.τ.λ. και τα αβγά. Μπορούμε όμως να τα αντικαταστήσουμε με το ψάρι και τα θαλασσινά.
5. Γαλακτοκομικά
Κατά την προσπάθεια μας να διακόψουμε το κάπνισμα καλό θα ήταν να μειώναμε την ποσότητα και την συχνότητα που πίνουμε γάλα ή που τρώμε τυροκομικά σε 2-3 μερίδες από το καθένα την εβδομάδα, διότι αυξάνουν την επιθυμία για κάπνισμα.
6. Ψωμί -Ζημαρικά
Το ψωμί, οι πίτες από αλεύρι και τα φαγητά φούρνου είναι μερικά τρόφιμα-φαγητά-προϊόντα που αυξάνουν την επιθυμία μας για κάπνισμα. Δεν τα αποκλείουμε όμως από τη διατροφή μας, απλώς μειώνουμε την ποσότητα και τη συχνότητα που τα καταναλώνουμε.
Βέβαια αν η επιθυμία μας για διακοπή, δεν είναι αρκετά μεγάλη, όση βοήθεια και αν λάβουμε, ο στόχος δεν θα γίνει ποτέ εφικτός. Για όσους πάλι έχουν ξεκινήσει την προσπάθεια, καλή συνεχεία και να ζητούν βοήθεια όταν την χρειάζονται από ειδικευμένα άτομα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: