Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Μάχη για ΦΠΑ, συντάξεις, εργασιακά και πλεόνασμα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: SOOC / ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΜΥΡΙΛΛΑΣΠυρετός διαβουλεύσεων στο Μαξίμου
Ξαφνικό Κυβερνητικό Συμβούλιο την Κυριακή
Ο Τσίπρας θα ενημερώσει τους υπουργούς για την πορεία των διαπραγματεύσεων
Τα μέτρα που «μαγειρεύονται»
Ο Βαρουφάκης δεν θα πάει μόνος του στο Eurogroup τη Δευτέρα - Στέλνουν και τον... Τσακαλώτο μαζί του
Στα τηλέφωνα ο πρωθυπουργός με τους Ευρωπαίους ηγέτες για να επιτευχθεί ο έντιμος συμβιβασμός

Πυρετώδεις είναι από το πρωί του Σαββάτου οι συσκέψεις της ομάδας διαπραγμάτευσης εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της 11ης Μαΐου.
Το απόγευμα αποφασίστηκε να συγκληθεί εκτάκτως υπό τον Αλέξη Τσίπρα συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου για το μεσημέρι της Κυριακής στις 12.00, στο οποίο ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τους υπουργούς για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Το ξαφνικό Κυβερνητικό Συμβούλιο χαρακτηρίζεται ως γεγονός που αποδεικνύει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση κάτι παραπάνω από ένα 24ωρο πριν από το Eurogroup της Δευτέρας, από το οποίο η Αθήνα περιμένει διακαώς ένα θετικό μήνυμα προς τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ώστε να χαλαρώσει κάπως τη θηλιά προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία γενικότερα.
Μέχρι στιγμής, είναι πολλά τα ανοιχτά ζητήματα. Η κυβέρνηση δίνει μάχη για τα εργασιακά, αλλά και για το ασφαλιστικό. Ανοιχτό, όμως, παραμένει και το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος, και συγκεκριμένα το ύψος του για το 2015, το οποίο πρόκειται και να καθορίσει σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό και το δημοσιονομικό κενό και άρα και τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση για τη φετινή χρονιά. Αυτό θα καθορίσει και το ύψος του ΕΝΦΙΑ, αλλά και μια σειρά από άλλα μέτρα, όπως τις επικείμενες αλλαγές στον ΦΠΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας την τελευταία εβδομάδα βρίσκεται σε συνεχή τηλεφωνική επαφή με τους κοινοτικούς αξιωματούχους και τους Ευρωπαίους ηγέτες, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ώστε να «σπρώξει» προς μια συμφωνία για όλα τα ανοιχτά ζητήματα.
Την ίδια ώρα, οι δανειστές επιμένουν για ακόμη πιο σκληρά μέτρα, ανεβάζοντας το μέγεθος της «μαύρης τρύπας», ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποιεί τώρα ότι υπάρχει κίνδυνος ξαφνικής χρεοκοπίας για την Ελλάδα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, τη Δευτέρα ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν θα πάει μόνος του στο Eurogroup, όπως λένε οι πληροφορίες, αλλά θα τον συνοδεύει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Από την άλλη, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται, σύμφωνα με το «Εθνος της Κυριακής», βέβαιος ότι το Eurogroup της Δευτέρας θα αναγνωρίσει την κρισιμότητα των στιγμών και θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε στους έμπιστους συνεργάτες του στο Μαξίμου ότι «η κυβέρνηση έχει κάνει αρκετά βήματα και έχει παίξει με ανοιχτά χαρτιά, γι' αυτό έχει σημασία να υπάρξει ένα σαφές "νεύμα" από το Eurogroup της Δευτέρας ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν οδηγήσει στο σημείο που οι εταίροι με ένα γραπτό ανακοινωθέν μπορούν να ξεκλειδώσουν -στέλνοντας μήνυμα στην ΕΚΤ- τη ρευστότητα και να πιστοποιήσουν έτσι ότι όντως επιδιώκουν την υπογραφή συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν».
Επίσης, το απόγευμα του Σαββάτου ολοκληρώθηκε, έπειτα από ώρες, η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Κατά τη σύσκεψη εξετάστηκε η πορεία της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές και οι θέσεις της κυβέρνησης ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένει ένα θετικό σήμα αναγνώρισης της προόδου, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα της ρευστότητας. Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός αναμένεται να εντείνει τις επαφές του με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες σήμερα και αύριο.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: