Μάθαμε από κυβερνητικό στέλεχος πως θα αρχίσει όπου να 'ναι και να γράφεται διότι ο χρόνος τελειώνει. Τη μια μέρα. Διότι την άλλη «η συμφωνία τραβάει την ανηφόρα με σημαίες και ταμπούρλα» και από το πολύ ταρατατζούμ, χάσαμε το δια ταύτα: Για ποια συμφωνία, με ποιους όρους και πόσο νέρωμα στο προεκλογικό κρασί που σέρβιρε ο ΣΥΡΙΖΑ, συζητάτε;

Εκτός από μερικά γδαρσίματα (γκρίνιες ανάμεσα σε κυβερνητικά στελέχη για τη μια ή την άλλη επιλογή ακούγονται παγίως σε όλες τις κομματικές συνάξεις), είναι αλήθεια ότι τραύματα δεν υπήρξαν. Τα μαχαίρια ξεκουράζονται ακόμη στις κόκκινες θήκες τους.

Για τούτο χρειάστηκε μεγάλη υποχώρηση από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν, μιλώντας στα κομματικά του στελέχη, τους διαμήνυσε grosso modo: Οσα λέμε κι απαιτούμε ωραία και καλά αλλά χρειαζόμαστε συμφωνία για να βγάλουμε τους επόμενους μήνες, άλλως αποχαιρέτα την «πρώτη φορά Αριστερά» που χάνεις, καθότι θα είναι η τελευταία. Τουλάχιστον για τον επόμενο μισό αιώνα. Τόσο υπολόγισε ο Δ. Παπαδημούλης ότι θα χρειαστεί για να ανασυνταχθεί η παράταξη εάν δεν αποδεχθεί έναν επώδυνο συμβιβασμό εδώ και τώρα.

Η τροπολογία του Παναγιώτη Λαφαζάνη πάντως εσωκομματικά «σάρωσε». Μόλις είκοσι ψήφοι τη χώρισαν από το να γίνει επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Και για να είμαστε και ακριβείς δεν ήταν καν τόσο συγκρουσιακή όσο η από βήματος τοποθέτησή του. Σκιαγραφούσε απλώς την ανάγκη του «όχι πάση θυσία στο ευρώ». Δυο κόσμοι εντός ΣΥΡΙΖΑ ερίζουν για έναν... άλλο κόσμο που είναι εφικτός. Αυτός που προτείνει ο υπουργός είναι σαφής. Για τον άλλο που ορέγεται ο κ. Τσίπρας, αναμένουμε να μας αποκαλυφθεί όταν γεμίσει λέξεις και αριθμούς η κόλλα της συμφωνίας. Το αυτό, ως φαίνεται περιμένει και το κόμμα του.
Της Νίκης Ζορμπά